Miehen uupumus ja alakuloinen olo voivat viestiä testosteronin vajeesta – Nämä 5 asiaa antavat uutta miespuhtia

Testosteroni on tärkeä juttu meille miehille.

On näkyvissä ilmiöitä, joissa testosteronitasot ovat laskeneet maailmalla, mutta myös Suomessa.

Tämä ei pelkästään vaikuta lihasten kokoon tai libidoon, vaan sillä on suuria vaikutuksia esimerkiksi mielialaan. Myös todennäköisyys sairastua esimerkiksi sydänsairauksiin ja diabetekseen kasvaa.

Kyseessä on siis erittäin merkittävä juttu. Se miksi testosteronitasot ovat tippumassa, on monisyinen kysymys, johon ei ole yhtä vastausta. Mutta inspiroiva osa on se, että tällekin asialle voi onneksi itse tehdä jotain. 

Yleinen uskomus on, että testosteroni laskee, kun ikäännymme. Puhutaan luonnollisesta testosteronin laskemisesta. Mutta mikäli kyseessä on luonnoton ilmiö, joka vähentää testoja, niin silloin mielestäni siihen kannattaa kiinnittää huomiota ja tehdä asioita, joilla mahdollistaa oman luonnollisen hormonitoimintansa ylläpidon.

Mihin testosteroni vaikuttaa?

Lainaan tähän jokaiselle miehelle luettavaksi suositeltavaa Elinvoimaisen miehen kirjaa:

Testosteroni on äärimmäisen tärkeä hormoni anabolisille (kudosta kasvattaville) toiminnoille, sekä miehelle että naisille. Se vaikuttaa muun muassa libidoon, seksuaaliseen kyvykkyyteen, energisyyteen, luuston hyvinvointiin, lihasten kasvuun ja vastustuskykyyn. Testosteronia muodostuu kolesterolista.

Mutta mikä tärkeintä, se vaikuttaa myös mielialaan. Esimerkiksi alakuloisuus sekä uupumus voivat viestiä testosteronin vajeesta.

Tässä viisi asiaa, joilla voit vaikuttaa omaan terveeseen hormonitoimintaan, myös testosteronin toimintaan.

1. Uni

Uni on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin kulmakivistä, myös meidän terveelle hormonitasoille. Anna sille arvoa ja rauhoita itsesi ennen iltaa. Vältä suoraa valoa ruuduista, skippaa alkoholi illalla, liiku päivällä ulkona (vuorokausirytmi) ja opettele hengittämään syvään (parasympaattinen hermosto), käytä kylmäaltistusta ja opettele hallitsemaan stressireaktioitasi.

Sinun kehosi osaa kyllä hoitaa hommat, jos me vaan tuetaan perusasioiden ilmentymistä elämässämme. Pistä unesi kohdalleen, niin moni muukin palanen terveydessäsi menee hyvään suuntaan.

2. Ylipaino

Lihavuus vaikuttaa merkittävästi testosteronin määrään. Myöskin liian alhainen rasvaprosentti voi olla testosteronille haitallista. Sinun ei tarvitse näyttää supermallilta, mutta ylipainoon kannattaa kiinnittää huomiota.

Jos saat vähänkin ylipainoa alemmas (ei vain painoa, vaan rasvaprosenttia), annat kehollesi enemmän potentiaalia toteuttaa luonnollista elinvoimaisuutta, johon se kyllä pystyy.

Sehän ei ole toteutustasolla vaikeaa, syö puhdasta oikeaa ruokaa enemmän ja vähemmän ihmisen tekemää “ruokaa”. Mentaalisella ja henkisellä tasolla muutos onkin sitten vähän haastavampi juttu. Mutta muutos kannattaa, pienikin askel voi auttaa.

Ylipainolla ei pelkästään voi selittää testosteronin vähentymistä, mutta se on silti tärkeä tekijä.

3. Tasapainota liikkuminen

Jos olet sohvaperuna, pelkästään liikkuminen voi auttaa sinua suuresti. Kävely, uiminen, pyöräily, yleensäkin aktiviteetti, joka poikkeaa sisällä olemisesta.

Jos taas liikut joka päivä, niin silloin ehkä vähemmän tai kuormituksen vähentäminen voisi toimia kehosi toimintojen parantajana.

2–3 kertaa viikossa koko kehon haastaminen voi olla hyvä työkalu, jos haluat luonnollisesti voida paremmin. Se voi tarkoittaa pöllimetsässä olemista, renkaiden nostelua, kuntosalia tai kahvakuulalla heittelyä. Idea on se, että käyttäisit koko kehoa, jolloin myös iso osa lihaksistostasi on aktiivinen. Tällä voi olla hyviä vaikutuksia sinuun.

Et tarvitse joka päivä ”shokkia” kehollesi, mutta kehosi kaipaa ”shokkia” silloin tällöin kasvaakseen. Anna ärsykettä ja anna kehosi palautua ärsykkeestä, siinä on maaginen yhdistelmä fysiologiseen kasvamiseen.

4. Stressi

Kortisoli, kehosi pääasiallinen stressihormoni on tärkeä juttu. Sitä tarvitaan joka päivä ja ilman sitä elämä voisi olla erikoista.

Mutta haasteeksi se koituu silloin, jos sitä on kroonisesti, jatkuvasti, toisin sanoen koko ajan.

Jatkuvasti kohollaan olevat kortisolitasot epäillään linkittyvän vaikka ja mihin terveyshaasteeseen. Kortisoli myös alentaa testosteronia, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Syvähengitys, avanto, saunominen ja miellyttävät harrastukset, sekä luonto voivat olla hyvä paikka aloittaa. Tarkoitus ei ole poistaa kaikkia stressitekijöitä, vaan opettaa keho käsittelemään paremmin kuormitusta, jota jokapäiväinen elämämme asettaa.

5. Ihmissuhteet

Ihmissuhteet ovat kaiken keskiössä. Jos olemme yksin, saattaa olla, että olemme jatkuvasti allapäin. Mikäli olemme parisuhteessa, jossa on pelkkää sotatannerta, voi olla, että olemme jatkuvasti kuormittuneita. Mikäli haluaisimme olla suhteessa, mutta emme ole, sekin voi aiheuttaa meille haasteita.

Ihmissuhteet ovat sellainen asia, mihin kaikilla ihmisillä kannattaisi panostaa ja vaalia niiden tärkeyttä. Se ei usein meille miehille tule itsestäänselvyytenä, sen takia sitä kannattaa vähän harjoitella. Kuka tietää, ehkä siinä samalla teet elämästäsi miellyttävämpää.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image