Mitä kiintymyshaavat oikein ovat ja voiko niitä eheyttää suhteessa?

Parisuhde on hyvin herkkä suhde, jonka alueella haavoittuvaiset kohtamme tulevat usein näkösälle. Se peilaa esiin epävarmuuksia, pelkoja ja usein myös alitajuisia reagointimalleja. Kaipaamme jokainen kokemusta siitä että tulemme hyväksytyksi ja rakastetuksi ja että voimme luottaa kumppanin olevan emotionaalisesti saatavilla kun tarvitsemme, ainakin valta-osan ajasta. Ja vastaavasti jokainen kantaa suhteessa tietoisesti tai tiedostamattaan pelkoa hylätyksi- taikka torjutuksi tulosta. Se miten reagoimme näihin pelkoihin vaikuttaa usein merkittävästi siihen miten reagoimme kumppaniimme, erityisesti stressaavissa tilanteissa.

Parhaimmillaan parisuhde voi olla turvallinen ja eheyttävä, mutta se ei todellakaan ole sitä itsestään selvästi. Eheyttävä suhde ei tietenkään tarkoita täydellistä suhdetta vaan enemmänkin pääosin turvallista tilaa käsitellä yhdessä vaativia tunteita ja teemoja joita suhteet myös vääjäämättä nostavat esiin.

Eheyttävän suhteen elementtejä ovat mm. kuulluksi ja nähdyksi tulo, emotionaalinen tavoitettavuus ja turvallinen vuorovaikutus.

Surullisimmillaan, suhde voi olla uudelleen traumatisoiva.

Kiintymyshaavoihin reagoimme jokainen tavallamme, ehkä alamme ylivaromaan, ylisopeutumaan, ylimiellyttämään.Ehkä vältämme ilmaisemasta todellisia tunteitamme ja toiveitamme. Ehkä taas hyökkäämme kiivaasti kun tunnemme olomme uhatuksi. Ehkä olemme herkästi siilipuolustuksessa kykenemättä kuulemaan toista. Ehkä vetäydymme vaikeista keskusteluista.

Näiden reagointimallien takana on hyvin usein jokin kiintymyshaava, jonka uusiutumista koitamme (ymmärrettävästi) välttää.

Kiintymyshaavoja ja traumoja tyypillisesti luovat mm.

  • Uskottomuus – fyysisesti tai emotionaalisesti
  • Piilottaminen, Salaaminen, valehtelu
  • Toistuvasti yksin jääminen isojen tunnekokemuksien kanssa (kumppani mitätöi, välttää, kieltäytyy ottamasta vastuuta)
  • Kumppanin aktiivinen addiktio – jokin asia menee pakonomaisesti aina suhteen edelle
  • Jatkuva vastuuttomuus omasta käyttäytymisestä
  • Jatkuva emotionaalinen etäisyys
  • Ristiriitaisen ja välttelevän suhdedynamiikka voi pahimillaan olla uudelleen traumatisoivaa

Voiko sellaista suhdetta eheyttää, jossa näitä kiintymyshaavoja on jo syntynyt?

Tähän ei ole ehdotonta EI:tä, mutta ei ehdotonta KYLLÄ: äkään.

Jos näitä haavoja halutaan eheyttää suhteen sisällä, se kysyy ennenkaikkea TEKOJA ja TOISTOJA, korjaavia kokemuksia ja luottamuksen uudelleen rakentamista ja siihen vilpitöntä sitoutumista, suostumista työskennellä yhdessä suhteen turvallisen vuorovaikutuksen puolesta.  Turvan lisääminen suhteeseen on onneksi mahdollista, jos kumpikin ovat valmiita harjoittelemaan. Keskeisimpiä harjoituksia ovat tällöin aito kuuntelu ja halu ymmärtää, vastuunotto, emotionaalinen saatavilla olo ja vastaanottavuus.

On keskeistä kysyä itseltään:

Mikä toisi suhteeseemme lisää turvaa?

Mitä tarvisin kumppaniltani?

Mikä minun osuuteni on turvallisessa vuorovaikutuksessa?

Olenko valmis ja haluanko harjoitella?

Katso lisää aiheesta videolta!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image