Anna luonnon auttaa kun ahdistaa, masentaa tai huolestuttaa

Puuskutan selkä hiestä märkänä ylämäkeen ja keskityn jokaiseen askeleeseen jotten muljauta nilkkaani. Hetken päästä kylmä puhuri saa kaivamaan hanskoja ja pipoa taskusta ja vetämään takin kaulusta ylemmäs. Pikkuvarvasta jomottaa, sillä siinä on mehevä rakko edellispäivinä taitettujen kilometrien seuraksena, vaikka jalassa on mukavat ja maastoon sopivat kengät. Vanha iskiasvaivakin ilmoittelee välillä itsestään, mutta lähettelen pakaraan ja jalkaan hyviä ajatuksia ja toivon että särky hellittää. Illalla jalat huutavat armoa ja jäykkää alaselkää saa elvytellä lempeästi, jotta tossu nousisi seuraavanakin päivänä ja pääsen todistamaan Lapin luonnon mykistävää kauneutta. Pitkästä aikaa tunnen saaneeni jotain aikaiseksi, mieli on tyyni ja pieni kipu ja kolotus vain muistuttavat siitä, että olen elossa.

Viime vuodet ovat kuluneet yhdestä sun toisestakin kriisistä selviytyessä sekä henkilökohtaisessa elämässä että kollektiivisesti. Huomasin viime talvena olevani alakuloinen ja jaksamaton. Se, mikä ennen innosti, ei tuntunut enää oikein miltään eikä mitään uutta jaksanut aloittaa. Olotila tuntuu olevan myös yhteisesti jaettu; moni ympärilläni on potenut jonkin sortin taisteluväsymystä jo pidemmän aikaa. Onko se ihmekään, kun miettii millaisessa myllytyksessä olemme olleet jo useamman vuoden? Onneksi ikää ja elämänkokemusta on jo sen verran, että ymmärtää tämänkin menevän ohi. Monista muistakin vaikeuksista on selvitty.

Mistä sitten repiä niitä voimavaroja ja ilon pilkahduksia, kun väsyttää, tympii, ahdistaa, masentaa tai olo on välillä suorastaan toivoton? Jokaisella meistä on varmasti omat lempikeinonsa saada ajatukset irti ikävistä asioista. Niitä voivat olla vaikkapa musiikki, liikkuminen, hyvän kirjan lukeminen, ystävälle soittaminen, käsityöt, mökkeily, veneily, hauskan elokuvan katsominen, tai muuta vastaavaa. Itselleni luontoon uppoutuminen on ollut lapsesta saakka se keino, jolla saan mieleni rauhoittumaan ja elämäni hankalat asiat asettumaan hallittavammilta tuntuviin mittasuhteisiin. Luonnolla on mahtava taito antaa uutta perspektiiviä. Kun edessä avautuu ikiaikainen maisena ja silmin kantamattomiin erämaata, tuntuvat omat murheet hetken aikaa kovin pieniltä ja kaukaisilta.

Luonto ei ratkaise ongelmia puolestamme, mutta se tarjoaa hetken hengähdystauon, helpottaa stressiä ja auttaa muistamaan sen, mikä on meille aidosti tärkeää. Luonto tarjoaa rauhaa ja paremman yhteyden itseen. Laittaessa tossua toisen eteen tai ihastellessa kaunista maisemaa olo tasaantuu ja mieli avautuu uusille vaihtoehdoille ja mahdollisuuksille. Saatamme keksiä sellaisia ratkaisuja, jotka eivät tavoita meitä silloin kun ajatukset kiertävät negatiivista kehää. Meidän on myös helpompi muistaa mitä kaikkea hyvää meillä jo on.

Kun olo on ikävä, voi olla taipumus jäädä lamaantuneena paikoilleen tai koittaa lievittää oloa jollain sellaisella, joka tarjoaa ehkä hetkellisen pakokeinon, muttei ole hyväksi. Yksi selviytymiskeino, jonka olen oppinut elämän varrella, on lähteä liikkeelle ja tehdä jotain tervehdyttävää vaikkei yhtään huvittaisi. On onni asua maassa, jossa meillä on mahtava ilmainen terapeutti kaikkialla ympärillämme. Luonto ottaa meidät vastaan sellaisena kuin olemme, siellä on tilaa tunteille, raitista ilmaa hengitettäväksi ja kauneutta katseltavaksi.

Tunturipoluilla patikoidessa vastaan tulee monen ikäistä luontomatkailijaa. Yllättävän suuri osa heistä on jo kypsään ikään ehtineitä ihmisiä, jotka ovat retkeilleet samoilla seuduilla vuosikymmeniä. Seuraan ihaillen kuinka he kipuavat vaikeitakin rinteitä reippaan oloisesti ja toivon, että oma terveys sallii tunturin laelle nousemisen vielä vanhoilla päivilläkin. Vastaantulijoita tervehditään hymy kasvoilla ja taukopaikoilla vallitsee rauhallinen ja muita retkeilijöitä sekä luontoa kunnioittava käytös. Tunnen olevani osa jotain suurempaa kokonaisuutta; kuuluvani luontoon ja samoja polkuja kulkeneiden sukupolvien jatkumoon. Se on valtavan lohdullista ja kiitolliseksi tekevää.


Jos kärsit vakavasta toimintakykyysi vaikuttavasta masennuksesta, silloin on syytä hakea apua. Täältä löydät tietoa siitä, mistä löydät apua. 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image