Vietä rohkeasti sinun näköisesi Juhannus! – 12 vinkkiä kohti lempeämpää keskikesän juhlaa

Juhannukseen, kuten moniin muihin juhlapyhiin voi liittyä monenlaisia tunteita – hyvin ristiriitaisiakin sellaisia. On odotuksia, suorituspaineita, toiveita ja haaveita. On itse aiheutettuja tai ulkopuolelta tulevia vaatimuksia, on pelkoa, surua ja yksinäisyyttä. Itse olen kipuillut kaikkien näiden kanssa joskus.

Olen arvokas, vaikken tee mitään

Olen ollut nyt ennen juhannusta muutaman viikon sairauslomalla kroonisten sairauksieni takia ja se on ollut helpotus – olen antanut itselleni luvan vain olla. Myönnän kuitenkin, ettei se ole ollut yrittäjälle joka hetki ihan helppoa. Sen lisäksi, että olen tottunut hoitamaan tai vähintään ajattelemaan yritykseni asioita – olen myös edelleen toipuva ylisuorittaja.

Sen takia pysähtyminen tuo aina omat haasteensa. Halusin tai en. Sisälläni on usein tunne, että jotain hyödyllistä täytyisi tehdä – sama tunne pätee kaikkiin juhlapyhiin. Onneksi lempeämmän elämän myötä käsitykseni ”hyödyllisestä” on muuttunut valtavasti – ennen sen piti olla jotain tehokasta ja tuottavaa, nyt se voi olla jotain ihan muuta. Mutta silti – se tunne on siellä.

Tärkein askel on tiedostaa tämä tunne ja päästää irti sisäisistä vaatimuksista. Samalla sanon itselleni, että olen arvokas silloinkin, kun en tee mitään – ja elämälläni on merkitystä, vaikka vain olisin. Ei haittaa, vaikka kaikki ei mene niin, kuten suunniteltu. Vähempikin riittää.

Usein muistutan valmennusasiakkaitanikin siitä, että se ”jotain hyödyllistä” voi nimenomaan olla myös lepoa. Jos mielesi ja kehosi sitä pyytää, se on todennäköisesti sillä hetkellä kaikkein hyödyllisintä kokonaishyvinvointisi kannalta. Rohkaisen sinuakin ajattelemaan, että ”ei minkään” tekeminen voikin olla juuri sitä tehokasta ja tuottavaa.

Kun huolehdit palautumisestasi, ylläpidät terveyttäsi ja jaksamistasi – eli pitkällä tähtäimellä se myös tuottaa tulosta, jopa tutkitusti paremmin kuin väkisin puskeminen. Tätä ajatusta en olisi itse vielä joitain vuosia sitten sisäistänyt, mutta nykyään se on juuri se lohdullinen ja lempeä ajatus, joka rauhoittaa suorittajan mielen.

Olen arvokas, vaikka en tekisi mitään – ihan vaan, koska olen ihminen. Haluan lempeästi muistuttaa myös sinua, että vaikket pystyisi tai jaksaisi tehdä juuri nyt mitään ja juhannussuunnitelmasi ammottaisivat tyhjyyttä – sinäkin olet tärkeä ja arvokas. Sinulla on oikeus olla itsesi puolella ja rakastaa itseäsi sellaisena kuin olet eikä lempeyttä itseä kohtaan tarvitse koskaan ”ansaita”.

Samalla sanon itselleni, että olen arvokas silloinkin, kun en tee mitään – ja elämälläni on merkitystä, vaikka vain olisin.

Omannäköinen Juhannus

Toivon sinulle lempeää Juhannusta – voinnistasi ja olosuhteista huolimatta. Itse olen usein joutunut vetäytymään sairauksieni takia omiin oloihin, kun muu perhe valmistautuu juhannuksen viettoon – ja se tuntuu kurjalta. Usein joudun keräämään voimia, jotta ehkä seuraavana päivänä jaksaisin liittyä seuraan. Mutta en anna olosuhteiden lannistaa.

Haluan sanoa tämän sekä sinulle että minulle; kävi miten kävi ja tulkoon mitä vaan, kaikki voi silti olla ihan hyvin. Ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää tätäkään juhlapyhää. Olit sitten isossa porukassa, perheen kanssa tai omassa rauhassasi – jokainen juhla on silti yhtä merkityksellinen.

Toivon, että teet juhlastasi rohkeasti itsesi näköisen ja kuuntelet, mitä sinä kaipaat? Haastan pohtimaan, mikä olisi lempeä teko juuri nyt – juuri sinun tarpeesi sekä toiveesi huomioiden? Voisitko olla kiirehtimättä ja liikaa yrittämättä? Voisitko valita sen tavan juhlia, mikä tukee hyvinvointiasi parhaiten? Miten voisit olla juhannuksenakin itsesi puolella?

Ennen minulle oli tärkeää monet erilaiset juhannusperinteet ja jopa niiden toteutuminen tietyssä aikataulussa. Yhtä tärkeää oli juoda hyvin, kuin syödä hyvin. Nyt koen tämänkin juhlan hyvin eri tavalla – perspektiivi on muuttunut.

Lempeämmän elämän ja etenkin sairauksien myötä tänä päivänä minulle merkkaa se, että pystyn osallistumaan. Liika suorittaminen on saanut jäädä sekä sauna- ja ruokajuomat vaihtua holittomiin versioihin. Tärkeintä on yhdessä olon ja levon tasapaino – ja se, että pystyn ylipäätänsä osallistumaan. Enempää en toivo.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää tätäkään juhlapyhää. Olit sitten isossa porukassa, perheen kanssa tai omassa rauhassasi – jokainen juhla on silti yhtä merkityksellinen.

Vinkkini sinulle – lempeämpään juhannukseen:

 1. Tee juhlastasi omannäköisesi.
 2. Kuuntele ja kunnioita kehoasi sekä voimavarojasi.
 3. Nuku ja syö hyvin.
 4. Huolehdi omasta ajasta ja lepohetkistä.
 5. Ole rohkeasti keskeneräinen.
 6. Älä suotta suorita, hellitä vähän.
 7. Pukeudu rennosti ja mukavasti lempivaatteisiisi.
 8. Anna itsellesi lupa nauttia – helli itseäsi ja herkuttele.
 9. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä ollakseen ihanaa.
 10. Luovu liiasta suunnitelmallisuudesta ja heittäydy hetkeen.
 11. Suhtaudu muutoksiin ja haasteisiin uteliaisuudella.
 12. Muista lempeys itseäsi ja muita kohtaan – vähempikin riittää

Miltä sinun näköisesi juhannus näyttää?


Oletko jo lunastanut Annukan Lempeyden työkirjan? Tee se maksutta täältä!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image