Nämä 5 asiaa ovat olennaisen tärkeitä erityisherkän hyvinvoinnille

Erityisherkät kuuluvat vähemmistöön ja joutuvat mukautumaan monenlaisiin asioihin ja tilanteisiin, joita kiivastahtinen ja täynnä ärsykkeitä oleva maailma tuo eteen. Herkät aistit, syvällisesti asioita prosessoiva mieli, kuormittumisalttius ja voimakas tunne-elämä tarkoittavat mm. sitä, että meidän erityisherkkien on otettava riittävä palautuminen huomioon aivan eri tavalla kuin vähemmän herkkien kanssaihmistemme. 

Osallistuin hiljattain erityisherkkyyteen erikoistuneen psykologin tohtori Genevieve de Lob:in luennolle. Hän mainitsi viisi tärkeää asiaa, jotka erityisherkän on hyvä huomioida voidakseen arvostaa synnynnäistä ominaisuuttaan ja pitääkseen itsestään hyvää huolta. Allekirjoitan nämä täysin.

  1. Hyväksy se tosiasia, että erityisherkkyys on todellinen ominaisuus. Se on tieteellisesti todistettu monin tutkimuksin ja aivokuvantamismenetelmin. Et ole viallinen, etkä ole yksin tämän ominaisuuden kanssa. Tutkijat ovat sitä mieltä, että erityisherkkyys on säilynyt ihmisen (ja tutkitusti yli sadan eläinlajin) temperamenttipiirteenä sen tähden, että se on hyödyllinen ominaisuus. 
  2. Määrittele menneisyytesi hankalat kokemukset uudelleen. Olet syntynyt maailmaan, joka tukee herkkyyttä kovin huonosti. Se ei ole sinun syytäsi eikä sinussa ole mitään vikaa. Olet todennäköisesti joutunut sopeutumaan ja kehittämään monia selviytymiskeinoja pärjätäksesi kulttuurissa, joka suosii rohkeutta, reippautta, ulospäinsuuntautuneisuutta, suorittamista ja kilpailua. Herkillä on omat hienot ominaisuutensa ja on parempi keskittyä niiden kykyjen käyttämiseen kuin yrittää tunkea itseään muottiin, joka ei kerta kaikkiaan sovi. 
  3. Hoida itseäsi. Se, että on syntynyt kovin erilaisella temperamentilla, taipumuksilla ja tarpeilla varustettuna kuin valtaosa ihmisistä, on todennäköisesti vaikuttanut käsitykseen itsestä ja omasta riittävyydestä. Moni erityisherkkä on varttunut ympäristössä, jossa ei ole osattu ymmärtää ja tukea herkkyyttä riittävällä tavalla. Se jättää jälkensä. Herkän on tärkeää antaa itselleen se lahja, että työstää ajatuksiaan, tunteitaan ja kehoon taltioitunutta jännitystä ja traumaa vapauttaakseen itsensä henkistä ja fyysistä hyvinvointia verottavista taakoista. 
  4. Suunnittele elämäsi niin,  että se tukee herkkyyttäsi. Herkkä tarvitsee sopivan ympäristön, hyviä rutiineja, palautumista, omaa aikaa, ravitsevaa ruokaa, sopivaa liikuntaa, luontoyhteyttä, merkityksellistä tekemistä ja itsensä johtamisen taitoja kukoistaakseen.
  5. Hae vertaistukea. Löytämällä samanhenkisten ihmisten pariin, jotka ymmärtävät kokemuksiasi ja oivaltavat puolesta sanasta, mitä tarkoitat, huomaat ettet todellakaan ole outo tai yksin. Erityisen herkkiä on noin 20% väestöstä, joten ympärilläsi on lukuisia muita kaltaisiasi. Vertaistuki auttaa luopumaan turhasta itsekritiikistä, näkemään omat haasteet järkevämmissä mittasuhteissa ja kehittämään luottamusta omiin kykyihin. 

Erityisherkillä on valtavasti annettavaa tässä maailmassa. Meidän on vain autettava ensin itseämme, jotta jaksamme antaa myös muille. ❤️


Käymme läpi näitä edellä mainittuja teemoja 22.5. alkavalla verkkokurssilla. Opit ymmärtämään itseäsi, näkemään herkkyytesi uudessa valossa ja saat lempeitä ja toimivia välineitä itsestäsi huolehtimiseen.  

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
Saat -30% alennuksen korttipakoista etukoodilla KORTIT30 
PUOTIIN
close-image