Nämä 5 asiaa ovat olennaisen tärkeitä erityisherkän hyvinvoinnille

Erityisherkät kuuluvat vähemmistöön ja joutuvat mukautumaan monenlaisiin asioihin ja tilanteisiin, joita kiivastahtinen ja täynnä ärsykkeitä oleva maailma tuo eteen. Herkät aistit, syvällisesti asioita prosessoiva mieli, kuormittumisalttius ja voimakas tunne-elämä tarkoittavat mm. sitä, että meidän erityisherkkien on otettava riittävä palautuminen huomioon aivan eri tavalla kuin vähemmän herkkien kanssaihmistemme. 

Osallistuin hiljattain erityisherkkyyteen erikoistuneen psykologin tohtori Genevieve de Lob:in luennolle. Hän mainitsi viisi tärkeää asiaa, jotka erityisherkän on hyvä huomioida voidakseen arvostaa synnynnäistä ominaisuuttaan ja pitääkseen itsestään hyvää huolta. Allekirjoitan nämä täysin.

  1. Hyväksy se tosiasia, että erityisherkkyys on todellinen ominaisuus. Se on tieteellisesti todistettu monin tutkimuksin ja aivokuvantamismenetelmin. Et ole viallinen, etkä ole yksin tämän ominaisuuden kanssa. Tutkijat ovat sitä mieltä, että erityisherkkyys on säilynyt ihmisen (ja tutkitusti yli sadan eläinlajin) temperamenttipiirteenä sen tähden, että se on hyödyllinen ominaisuus. 
  2. Määrittele menneisyytesi hankalat kokemukset uudelleen. Olet syntynyt maailmaan, joka tukee herkkyyttä kovin huonosti. Se ei ole sinun syytäsi eikä sinussa ole mitään vikaa. Olet todennäköisesti joutunut sopeutumaan ja kehittämään monia selviytymiskeinoja pärjätäksesi kulttuurissa, joka suosii rohkeutta, reippautta, ulospäinsuuntautuneisuutta, suorittamista ja kilpailua. Herkillä on omat hienot ominaisuutensa ja on parempi keskittyä niiden kykyjen käyttämiseen kuin yrittää tunkea itseään muottiin, joka ei kerta kaikkiaan sovi. 
  3. Hoida itseäsi. Se, että on syntynyt kovin erilaisella temperamentilla, taipumuksilla ja tarpeilla varustettuna kuin valtaosa ihmisistä, on todennäköisesti vaikuttanut käsitykseen itsestä ja omasta riittävyydestä. Moni erityisherkkä on varttunut ympäristössä, jossa ei ole osattu ymmärtää ja tukea herkkyyttä riittävällä tavalla. Se jättää jälkensä. Herkän on tärkeää antaa itselleen se lahja, että työstää ajatuksiaan, tunteitaan ja kehoon taltioitunutta jännitystä ja traumaa vapauttaakseen itsensä henkistä ja fyysistä hyvinvointia verottavista taakoista. 
  4. Suunnittele elämäsi niin,  että se tukee herkkyyttäsi. Herkkä tarvitsee sopivan ympäristön, hyviä rutiineja, palautumista, omaa aikaa, ravitsevaa ruokaa, sopivaa liikuntaa, luontoyhteyttä, merkityksellistä tekemistä ja itsensä johtamisen taitoja kukoistaakseen.
  5. Hae vertaistukea. Löytämällä samanhenkisten ihmisten pariin, jotka ymmärtävät kokemuksiasi ja oivaltavat puolesta sanasta, mitä tarkoitat, huomaat ettet todellakaan ole outo tai yksin. Erityisen herkkiä on noin 20% väestöstä, joten ympärilläsi on lukuisia muita kaltaisiasi. Vertaistuki auttaa luopumaan turhasta itsekritiikistä, näkemään omat haasteet järkevämmissä mittasuhteissa ja kehittämään luottamusta omiin kykyihin. 

Erityisherkillä on valtavasti annettavaa tässä maailmassa. Meidän on vain autettava ensin itseämme, jotta jaksamme antaa myös muille. ❤️

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image