Oletko toistuvasti huomannut, ettei pyrkimystäsi asettaa rajoja oikein millään oteta vastaan tai kunnioiteta, vaikka kuinka olisit yrittänyt?
Jos kyseessä on itsekäs henkilö (ei vahvasti narsistisia piirteitä omaava) hän voi pystyä/haluta kunnioittaa rajojasi ja ottaa rajauksesi vastaan, kunhan ilmaiset rajat tarpeeksi selkeästi ja jämäkästi ja pidät niistä myös itse tiukasti kiinni.
Jos taas kyseessä on vahvasti narsistinen henkilö tai narsisti (ihminen, jolla on narsistinen persoonallisuushäiriö) joudut taistelemaan leijonan lailla rajoistasi, eikä tasavertaista ja kunnioittavaa suhdetta siltikään synny.
Kaiken kaikkiaan hyödymme ihan jokaisessa ihmissuhteessa rajoista, koska rajat suojaavat niin psyykkistä, kuin fyysistäkin hyvinvointiamme.
Listasin alle viisi syytä miksi rajojasi ei ehkä tähän asti ole vielä kunnioitettu, sekä vinkit mitä voisit tehdä tulevaisuudessa toisin
1. Rajat eivät ole vielä täysin selkeät itsellesi
Ei ole mitenkään epätavallista, ettemme välttämättä ole tulleet edes ajatelleeksi mitä ovat omat rajamme ja missä ne menevät, ennen kuin olemme tilanteessa, jossa rajat on ylitetty ja pahasti.
Nimeä siis selkeästi rajasi, jotka suojaavat sinua niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.
Esimerkikiksi näin: ”Ei ole ok, että toistuvasti käännät asiat päälaelleen ja syytät minua omista teoistasi. En aio kuunnella tätä enää (ja seuraavaksi poistu itse paikalta).”
2. Olet valmis joustamaan rajoissasi
Rajat ovat rajoja. Ne ovat kuin aitoja ja portteja, joiden yli ei ole lupa mennä. Ja tuota porttia vartioit sinä, vain ja ainoastaan sinä.
Muistathan aina, että narsistisessa suhteessa on tärkeämpää pitää itse huolta omista rajoista, kuin laittaa energiaansa siihen, että narsistinen ihminen kuuntelisi ja kunnioittaisi rajojasi. Se ei ole narsistin aikomus ja se fakta tulee ymmärtää.
Raja itselle voi olla esimerkiksi tällainen: ”Katson läpi sormieni ja annan anteeksi saman virheen tai teon enintään kaksi kertaa ja jos kolmas kerta tulee lähden itse pois, enkä jää opettamaan tai saarnaamaan toiselle mitä hän taas teki väärin.”
3. Pyydät anteeksi tai selittelet rajojasi
Näin ei tarvitse toimia. Voit harjoitella tätä siten, että kerrot rajasi ensin peilikuvallesi niin että jätät pois kaikki anteeksipyytelyt, pahoittelut, sekä selittelevät sanat ja lauseet.
Kiinnitä huomiota kehoosi. Näytä myös kehollasi, ilmeilläsi ja eleilläsi (ryhdikäs, varma, rauhallinen) että olet todellakin tosissasi.
4. Vaivaannut rajojen asettamisesta
Jos ei ole lapsuudessaan saanut opetella asettamaan rajoja turvallisessa ympäristössä, turvallisten ja luotettavien aikuisten kanssa niin, että rajoja olisi otettu myös vastaan voi rajojen asettaminen olla vaikeaa aikuisenakin.
Harjoittelu tekee mestarin tässäkin asiassa. Toista itseksesi ääneen rajojen asettamiseen liittyviä lauseita. Näin totutat kehon uuteen tapaan ja taitoon.
Esimerkiksi näin: ”Tuo on siis sinun mielipiteesi asiasta, ok. Olen nyt kuullut sen ja olen itse asiasta täysin eriä mieltä ja minulla on oikeus olla eriä mieltä, vaikkakin se tuntuisi sinusta huonolta tai väärältä.”
5. Et ota itseä tarpeeksi vakavasti
Muistathan, että sinulla on oikeus ja velvollisuus suojella itseäsi. Erityisesti epäterveissä narsistisissa suhteissa kukaan muu ei puolusta rajojasi, kuin sinä itse.
Muistathan siis itse kunnioittaa omia rajojasi ja ottaa ne vakavasti.
Rajoja asettaessa voit toistaa itselle seuraavaa kysymystä: ”Mikä järkevä syy minulla on nyt toimia näin, vaikka toinen ei millään tahtoisi tätä hyväksyä?”
Anna itselle aikaa harjoitteluun. Kenestäkään ei tule mestaria hetkessä, eikä rajojen asettamisessa tarvi pyrkiä sellaiseen lopputulokseen, ettei koskaan tulisi lipsumisia tai ettei koskaan joustaisi ehkä vähän liikaakin. Sekin on vain ihmisyyttä ja siten hyvin ymmärrettävää.