Yliymmärtävä ihminen ei aina tunnista rajojaan – Huomaatko, kun toinen kohtelee sinua epäreilusti?

Yliymmärtämään taipuvainen on usein kadottanut rajat sen suhteen miten itseä saa kohdella ja miten ei. Jatkuvaan epäkunnioittavaan kohteluun ei tarvitse tottua! Ja samalla moni on, sillä on kenties (surullista kyllä), joutunut tottumaan siihen. 

Se on toki inhimillistä että läheisissä suhteissa joskus konflikteissa suusta pääsee rupisammakoita ja tulee sanoneeksi asioita, jota myöhemmin katuu. Terveissä ja kunnioittavissa suhteissa tällaiset taantumat käydään turvassa läpi, omistetaan oma osuus, otetaan vastuu ja pyydetään vilpittömästi anteeksi. On erittäin HOT osata pyytää anteeksi ja omistaa oma keskeneräisyys.

Jos taas epäkunnioittava kohtelu on toistuvaa ja jatkuvaa, eli se on normalisoitu osa vuorovaikutusta, sellaista ei tarvitse tottua hyväksymään. Samalla on tärkeä muistaa, että me emme voi lopettaa toisen käyttäytymistä, mutta me voimme asettaa sille tarvittaessa rajat.

Nuorempana minua hävetti jos tunsin loukkaantumisen tunnetta vaikkapa epäasiallisista kommenteista. Nyt se tuntuu järjettömältä, eihän se minun häpeäni ole! Silloin kuitenkin häpesin kertoa, että toisen sanat tai teot loukkasivat. Pelkäsin että minua pidetään liian pikkumaisena tai vakavana. Niimpä otin defenssiksi huumorin, aloin nauramaan silloin kuin sattui.

Ja varmasti olen myös itse elämäni varrella sanonut tyhmästi, lapsellisesti ja joskus kenties vielä itse sitä tiedostamatta loukannut toista vaikkapa asiaankuulumattomalla neuvomisella. (Auts, tää on niin kurjaa!)

Nykyisin onneksi sallin loukkaantumisen tunteen olla viesti itselleni siitä, että kysyn olenko tullut kohdatuksi kunnioittavasti? Ja ei, ei se minun maailmassa tarkoita että pitäisi puhua kuin pyhäkoululaiselle, ystävieni ja läheisimpieni kanssa nautin myös suuresti sydämellisestä kuittailusta kun tunnen sen taustalla olevan rakkauden ja välittämisen.

Epäkunnioittavaa kohtelua on mm.

Huumorin nimissä toiselle kuittailu ja toisen syyttäminen liian herkäksi, jos toinen ilmaisee, että ei ollut hauskaa

Toisen tunteiden ja kokemuksien mitätöinti

Defensiiviset syytökset ja mustamaalaus

Valehtelu, suhteen kannalta keskeisten asioiden piilottaminen ja tarkoituksellinen harhaanjohtaminen

Henkilökohtaisuuksiin meneminen

Tarkoituksellinen arkoihin kohtiisi sivaltaminen (eri asia kun se että ottaa esiin aiheen, joka voi olla arka mutta tärkeä käydä läpi)

Epäkunnioittavaa kohtelua taas ei ole se että…

Ottaa esiin jonkun aiheen joka voi herättää vaikeita tunteita

Erilaisten näkökulmien esiintuominen asiallisesti

Asettaa aiheenmukaiset rajat

Muistathan! Sinulla on aina vapaus tuntea tunteesi, vaikkei sitä kaikissa tilanteissa (monestikaan) ole turvallista kaikille näyttää. Toisen käytös ei ole koskaan sinun häpeäsi kantaa.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image