Näin kiusaaminen työpaikalla usein alkaa ja pahenee – 4 keinoa pysäyttää ikävän ilmapiirin kierre

Juoruiliko työtoverisi jostakusta työyhteisössäsi? Muuttiko se omaa mielipidettäsi, miten näet pahan puhumisen kohteeksi joutuneen työkaverisi? Huomaatko nyt aiempaa paremmin, miten hankala, epäpätevä tai laiska ihminen työtoverisi on?

Jos mielipiteesi muuttui, saatat olla mukana työpaikkakiusaamisessa. Pahan puhumista kutsutaan myös mustamaalaamiseksi.

Mustamaalaamisen myötä työyhteisön jäsenet muodostavat yhteisen käsityksen siitä, että juoruilun kohteena oleva on esimerkiksi vaikea, epäpätevä tai laiska ihminen. Yhteinen käsitys kiusatusta oikeuttaa kiusaamisen ja tekee sen mahdolliseksi, sillä nyt saman mielipiteen vahvistavat useat työyhteisössä.

Pahan puhumisen jälkeen muut työtoverit alkavat yhä enemmän kiinnittää huomiota työtoverinsa huonoon puoliin samalla, kun he eivät kiinnitä itsessään ja toisissaan samoihin asioihin yhtä korostuneesti huomiota. Kaikki tekevät välillä virheitä tai ovat hankalia ja ärsyttäviä, ja nyt myös muut huomaavat nämä tilanteet tarkemmin, jos virheitä tekee kiusaamisen kohteeksi joutunut.

Ryhmän jäsenten väliset suhteet tuntuvat mustamaalaamisen myötä tiiviimmältä, sillä ryhmällä on yhteinen syntipukki, joka vahvistaa ryhmähenkeä. Kiusaamisen kohde saadaan näin suljettua ryhmän ulkopuolelle.

4 tapaa estää työpaikkakiusaamisen paheneminen

Jos huomaat tällaisen tilanteen työyhteisössäsi, siihen on puututtava työyhteisössä mitä pikimmiten. Jos pahan puhuminen etenee liian pitkälle, voi kiusatulla olla jatkossa vakavia vaikeuksia toimia tai tulla kuulluksi työyhteisössä.

Tästä syystä myös osa työpaikkakiusaamisen määritelmää on, että kiusaaminen on heikentää kiusatun mahdollisuuksia puolustaa itseään. Se edellyttää pitkään jatkunutta mustamaalaamista, johon on osallistunut useita ihmisiä työyhteisössä. Silloin voi käydä näin, ettei hän tule edes esihenkilölleen kuulluksi, kuten olen kuvannut tässä blogikirjoituksessani.

Sinulla on voima ja valta korjata tilannetta sekä ohjata sitä rakentavampaan suuntaan. Kiusaamisen pahenemista voit estää esimerkiksi näin:

1. Älä puhu pahaa toisista. Vetäydy tällaisista tilanteista.

2. Ohjaa keskustelu ja yhteistyö hyvään. Kerro, mitä hyviä puolia näet työtoverissasi. Etsi myös ratkaisuja tulehtuneeseen tilanteeseen.

3. Jos työtoveristasi puhutaan ikävästi hänen selkänsä takana, kerro hänelle asiasta, jotta hän voi puuttua tilanteeseen.

4. Pyydä esihenkilöltä tai HR:ltä, että työyhteisökulttuuria kehitetään rakentavammaksi ja tilanteeseen puututaan. Tilanne voi vaatia esimerkiksi työnohjausta. Voit ottaa asian esille myös työterveyshuollon tai henkilöstön edustajien kanssa.

Mustamaalaamiseen mukaan meneminen on aina helpompi ratkaisu kuin vastavirtaan uiminen. Sinusta voi tuntua huojentavalta, että ainakaan minä en ole tällä kertaa sen kohteena. Ehkä mustamaalaaminen myös parantaa asemaasi työpaikallasi jollakin tavalla.

Toivon, että löydät kuitenkin rohkeuden toimia toisin. Tilanne ei ole millään tavalla helppo, mutta se vaatii nopeita toimia myös sinulta. Jos tilanne etenee tai on jo edennyt työyhteisössäsi liian pitkälle, on se vaikeampi selvittää. Tulehtunut tilanne tuo myös sinulle huonoa oloa pitkällä tähtäimellä.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image