Entä jos masennuslääkitys vie elämästä kaikki tunteet? – “Lääkärin tärkein tehtävä on saatella potilas tunnerikkaaseen ja täyteen elämään”

Suomessa yleisin tapa hoitaa masennusta on masennuslääkitys (SSRI-lääkkeet). Se poistaa masennuksen oireet monilta mutta jättää jotkut pitkäksikin aikaan tilaan, jossa normaalit tuntemukset seksuaalisesta nautinnosta aina kylmän tai kuuman tuntemiseen lamaantuvat. Lääkärin tärkein tehtävä on saatella potilas tunnerikkaaseen ja täyteen masennuksen jälkeiseen elämään, kirjoittaa psykiatrian erikoislääkäri Mika Kallio Recuror-lääkärikeskuksesta.

Mainosyhteistyö Recuror-lääkärikeskuksen kanssa.

Ammatissa kuin ammatissa on vaarana näköalan kapeneminen. Myös me lääkärit estymme joskus näkemästä metsää puilta. Saatamme keskittyä potilastyössä liiaksi akuutin masennustilan hoitoon nostamatta katsetta horisonttiin. Elämän on jatkuttava masennuksen jälkeen. Meidän lääkärien tärkein tehtävä on saatella potilas tälle matkalle tuntevana ihmisenä.

SSRI-lääkkeet, eli selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät ovat monille potilaille tehokas masennuksen oireiden lievittäjä. Vaikka osalla ihmisistä geneettiset aineenvaihdunnan ominaisuudet estävät tiettyjen masennuslääkkeiden tehon normaalilla annostuksella, ei niiden tehoa masennuksen oireisiin käy kiistäminen.

Masennuslääkitys voi haittojensa vuoksi käydä potilaalle liian kalliiksi

Vaikka nämä lääkkeet ovat monille tehokkaita ja toimivia, osalle niissä piilee myös riski. Kolikon kääntöpuoli on tunne-elämän köyhtyminen ja fyysiset oireet, kuten huimaus, hikoilu tai joskus jopa aistien häiriöt, kuten tunnon muutokset ja näköhäiriöt. Lääkitys voi osalla viedä alakulon lisäksi ilon, himon, kiukun ja nautinnon. SSRI-lääkkeiden yleisiä sivuoireita ovat myös väsymys, päänsärky, pahoinvointi ja painon nousu.

Useimmilla nämä ovat väliaikaisia ilmiöitä ja tunne-elämä palautuu kohtuullisen ajan kuluttua lääkityksen lopettamisen jälkeen. Väliaikaisena tämän kaltaiset sivuoireet voivat olla siedettävä hinta maksettavaksi masennuksen yli pääsemisestä.

Aina tunneköyhyys ja muut sivuoireet eivät ole väliaikaista laatua. Osalla paluu tuntevaan elämään on siinä määrin pitkä ja tuskainen kokemus, että on jo syytä pohtia, voiko lääkityksestä toipuminen olla jopa itse sairautta raskaampaa. Ääritapaukset, kuten Helsingin Sanomien Sini Saaritsan artikkelissaan “Kuin pelkkä kuori” (21.12.2023) esittelemä Post-SSRI sexual dysfunction ovat onneksi hyvin harvinaisia, mutta yksilökohtaisesti aivan ratkaisevasti elämän edellytyksiä heikentäviä. On vaikea elää täyttä elämää, jos et tunne esimerkiksi rakastumista tai seksuaalista nautintoa.

SSRI-lääkkeitä tulisi käyttää hoitoratkaisuna nykyistä perusteellisemman ja yksilöllisemmän harkinnan perusteella. Henkilöllä, jolle haitat ovat selviä ja teho kyseenalainen, tulisi vaihtoehtoja punnita tarkemmin ja nopeammin kuin nykyisin on tapana. Neuromodulaatiohoidot yhdistettynä kognitiiviseen psykoterapiaan ovat osoittautuneet lääkehoitoja tehokkaammiksi, ja niistä esimerkiksi magneettistimulaatio on lähes sivuoireeton hoito.

On vaikea elää täyttä elämää, jos et tunne esimerkiksi rakastumista tai seksuaalista nautintoa.

Magneettistimulaatio – tehokas ja lähes sivuoireeton vaihtoehto

Magneettistimulaatio (rTMS) on masennuksen hoitomuoto, joka hyödyntää aivojen muokkautuvuutta. Magneettistimulaatiolla muokataan aivojen hermoston toimintaa ja luodaan uusia toiminnallisia yhteyksiä. Se on lähes sivuoireeton, ja hoitokerta kestää 15–20 minuuttia, joten se tarjoaa parhaat edellytykset työnteolle hoitojakson aikana – luonnollisesti yksilökohtaisen jaksamisen ehdoilla.

Tämä hoito on myös pelastus monille sellaisille masentuneille, joita lääkkeet eivät ole auttaneet. Masennuksen lisäksi se on tehokas hoito kipuun ja sitä on mahdollista käyttää myös esimerkiksi pakko-oireiden, ahdistuksen ja tinnituksen hoidossa.

Magneettistimulaatio on tehokkaimmillaan nimenomaan akuuteissa masennustapauksissa, joissa oireet ovat tulleet esille nopeasti. Tässä astuu esiin ilmeinen ristiriita siihen, miten hoitoa tarjotaan Suomen julkisessa terveyshuollossa.

Suomessa magneettistimulaation tarjoamiin käänteentekeviin mahdollisuuksiin on tartuttu osaa verrokkimaita verkkaisemmin. Hoitoa tarjoavat viisi yliopistosairaalaamme, kourallinen suurempia keskussairaaloita, sekä yksityinen lääkäriasema Recuror.

Julkisella puolella kapasiteettia on aivan liian vähän tarpeeseen nähden, jolloin ylipitkien jonojen muodostumista on vältelty asettamalla hoidon saamisen kriteerit erittäin tiukoiksi. Julkisella magneettistimulaatioon pääsee käytännössä vasta kahden epäonnistuneen lääkekokeilun jälkeen.

Tämä käytäntö on erittäin valitettavaa monestakin syystä. Ensiksikin se tarkoittaa, että henkilö pääsee tähän tehokkaaseen ja sivuoireettomaan hoitoon vasta vuoden, tai jopa vuosien, sairastamisen jälkeen. Epäonnistuneet hoitojaksot masennuslääkkeiden kanssa ovat usein erittäin raskaita kokemuksia.

Toiseksi, kun magneettistimulaatio ei ole käytössä heti akuutissa tilanteessa, jossa oireet ovat vasta alkaneet, sen paras mahdollinen teho menetetään (lisätietoa, ks. lähteet). Kuten allaolevan kuvan Cohen-D-vertailu näyttää, magneettistimulaatio yhdistettynä kognitiiviseen psykoterapiaan on tehokkaimpia hoitomuotoja akuuttiin masennukseen. Meillä Recurorilla siihen pääsee heti.

Tämä hoito on pelastus monille sellaisille masentuneille, joita lääkkeet eivät ole auttaneet.

Kuva: Masennuksen hoitomuotojen vertailu Cohen-D-asteikolla.

Recuror-lääkärikeskuksesta saat kokeneen psykiatrian erikoislääkärin avun jopa lähipäiville. Masennuksen magneettistimulaatiohoitoon pääset nopeasti varaamalla ajan Recuror-lääkärikeskuksen psykiatrille TÄSTÄ.


Lähteet:

Karlsson & Holm (2022) Theta burst stimulation for the treatment of major depressive disorder: preliminary results from a Finnish private clinic (A-134) The 12th International Symposium on nTMS in Neurosurgery and Neuromodulation, 16-17 December 2022, Berlin.

Cole et al (2020) Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy for Treatment-Resistant Depression

https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2019.19070720

Nexstim Oy White Paper (2022) Clinical outcomes of first 403 patients completing SmartFocus® electric field navigated rTMS therapy for treatment of major depressive disorder (MDD)

https://www.nexstim.com/research/white-papers

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image