Pohditko jatkuvasti, miten asiat tai tilanteet olisivat voineet mennä toisin? – Taustalla voi kyteä keskeneräinen selvittämätön asia elämässäsi

Pyöriikö mielessäsi tilanteita, joissa olisit toivonut tehneesi toisin? Herättääkö tietyt ihmiset sinussa vihan tai kenties kaipauksen tunteita? Kyseessä voi olla keskeneräinen asia. Asia, jonka kohtaaminen voi viedä elämääsi eteenpäin, sen sijaan, että olet jumissa.

Keskeneräiset asiat, unfinished business, on hahmoterapian kehittäjän Fritz Perlsin luoma termi, joka aikanaan oli mullistava. Tämä maanläheinen, helposti käsitettävä termi oli radikaali 50-luvulla. Aikana, jolloin psykologiassa puhuttiin termein, jotka usein olivat maallikolle vieraita. Jos kysyy henkilöltä, onko hänellä keskeneräisiä asioita elämässään, yleensä jokainen tunnistaa sellaisen.

Asioiden keskeneräisyydellä tarkoitetaan tässä kohtaa esimerkiksi vuorovaikutustilannetta, muistoa tai jotain tiettyä henkilöä, joka on jäänyt ikään kuin vaivaamaan mieltämme. Miksi tein kuten tein? Miksen sanonut mitään tai sanoinkin niin? Miksi aina hänen seurassaan tunnen niin? Eli olemme kenties pidätelleet todellisia tunteitamme. Emme ole ilmaisseet mitä todella halusimme. Tai henkilön kanssa syntynyt vuorovaikutusdynamiikka on nostanut meissä esiin tunteita, joita emme siinä hetkessä ole voineet tai osanneet käsitellä.

Minulla on kokemusta useista keskeneräisistä asioista elämässäni. Joku yksi tilanne, jopa sanottu lause on voinut jäädä kaivelemaan pitkäksi aikaa, vuosiksikin. Usein märehdin noita sanoa ja kuvittelin miten tilanne olisi mennyt toisin. Ja sen sijaan, että olisin kohdannut henkilön ja sanonut mitä oikeasti olin halunnut sanoa, niin ainoastaan mielessäni pyörittelin asiaa. Omalla kohdallani kyseessä oli ja on usein oman tahdon ilmaisun pidättely. Olen sopeutunut vuorovaikutustilanteessa omilla tavoillani, pidätellen tai kenties mielistellen, sen sijaan, että olisin ilmaissut oman tahtoni. Tämä tahto, positiivinen aggressio, on noussut ja sen sijaan, että olisin kyennyt tuomaan sen esiin, jäytää se energia kehossani aiheuttaen jatkuvaa ajatuksissa pyörittelyä ja jopa syyllisyyttä.

Keskeneräisten asioiden työstö on yksinkertaista, mutta ei aina helppoa. Asian loppuun saattaminen teoriassa on tuon ilmaisemattoman tunteen tai sanojen ilmaisemista niille henkilöille, joita asia koskee. Kuitenkin aina emme saa uutta mahdollisuutta. Joskus emme enää voi sanoa niitä sanoja, vaikka haluaisimme, esimerkiksi henkilön poissaolon vuoksi. Tai elämäntilanteet ovat muuttuneet niin, ettei kohtaaminen ole mahdollista. Ja sisältäähän tunteen ilmaisuun aina riskejäkin. Mitä jos hän sanookin ei? Tai kyllä?

Jos nuo tunteet ovat edelleen kesken, niin esimerkiksi hahmoterapiassa niitä voi turvallisesti ilmaista. Näin energia voi liikkua ja kenties paljastaa jotain uutta, uuden tunteen tai tarpeen, joka tuo lisää tietoisuutta elämään. Filosofi Martin Buberin sanoin: ”Tärkeintä elämässä ei ole onnellisuus, vaan mahdollisuus ja uskallus olla tosi.”  Keskeneräisten asioiden käsittely on uskallusta ja olemista aito ja tosi, ennen kaikkea itsellesi.

 

Kuva: Billy Williams / Unsplash

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image