“Miksi minulla on jatkuva kiire ja väsymys?” – 8 keinoa, joilla voit vielä vetää jarrusta kun olet vaarallisen lähellä uupumista

”Miksi minulla on jatkuva kiire ja väsymys”, ihmettelee moni suorittaja, mutta jaksaa vielä vähän. Kehoa ja mieltä ei kuitenkaan voi rääkätä loputtomiin.

Uutuuskirja Aina ei tarvitse jaksaa on väsyneille suorittajille, jotka kaipaavat lepoa itseltään ❤️

Kirjoittaja Anni Turpeisen omakohtaiset tarinat sekä haastateltavien esimerkit tuovat aiheen iholle. Anni on kemisti ja entinen tutkija, joka työskentelee nykyään viestintäkonsulttina ja toimittajana.

Teos on tarkoitettu vauhtiin väsyneille, jotka eivät tunnista, mikä heidät ajaa uupumuksen partaalle, eivätkä löydä keinoja hidastamiseen. Armollinen kirja auttaa oivaltamaan uusia, omia voimia kunnioittavia tapoja sekä tuomaan niitä arkeen.

8 keinoa, joilla voit vielä vetää jarrusta kun olet vaarallisen lähellä uupumista

  1. Kirkasta arvosi: Palaa perusasioihin, elämäsi mannerlaattoihin eli siihen, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Kysymys on siitä, mille asioille sanot elämässäsi ja arkesi valinnoissa kyllä ja mille ei. Jos elämä täyttyy vaatimuksista ja asioista, joita pitäisi tehdä mieluummin kuin niistä, mitä saisi tehdä, ollaan vaarallisilla vesillä. Jos arvoissasi on esimerkiksi oma ja läheistesi hyvinvointi, sille on annettava arjen valinnoissa tilaa.
  2. Pysähdy tunnistamaan itsessäsi ja ympäristössäsi suorittamisen, väsymisen ja/tai kuormittumisen ja stressin syitä: Mieti, mitkä ovat ne tekijät, jotka ajavat tekemään niin paljon. Onko syynä tunnollisuus, kiltteys, täydellisyyden tavoittelu, riittämättömyys ja häpeä, aikaansaamisen pakko vai onko töitä yksinkertaisesti liikaa tai kuormittavatko henkiset asiat? Usein kaikkea on sekaisin, mutta sotkuista vyyhtiä voi alkaa tutkia ja selvittää. Kun syitä tunnistaa, voi alkaa kulkea kohti tekoja.
  3. Muista, että “ihan hyvä” on erinomainen mittari: Jos suorittaja tekee parhaansa, hän tekee aivan liikaa ja liian hyvin. Suorittajalle riittää seiska plus.
  4. Voit huoletta ”suorittaa” myös palautumista: Kun huomaat, että arjesta häviää jousto ja alat karsia kalenteristasi asioita, jotka tuottavat ”vain hyvää mieltä” ilman tehoa tai hyötyä, kannattaa herätä ja kääntää kurssia. Ainakin aluksi väsyneen ja kuormittuneen on tarpeellista tietoisesti korvata tehokkaita suoritteita lempeämmillä. Kalenteriin voi varata aikaa palautumiselle, itselle ja ”ei minkään” tekemiselle. Yksi sellainen päivä viikossa, johon ei ota mitään aikataulutettua, voi olla suorittajamielelle aika radikaali, mutta hyvinvoinnille todella merkittävä.
  5. On ihan ok olla ihan tavallinen: Suorittaja ja sitä kautta väsyjä ajattelee usein, että on pystyttävä olemaan paras versio itsestään jokaisella elämän osa-alueella. Kannattaa muistaa, että ihan tavallinen riittää – ja tavallisia ne muutkin ihmiset ovat. Aitous ja tavallisuus on kenelle tahansa vaikeaa, ja on tosi väsyttävää yrittää olla superihminen ja ylläpitää rooleja, naamareita tai joka elämän osa-alueen kriteerejä. Tavallinen on hyvä. Ja sen tajuaminen on oikeastaan aika ihanaa.
  6. Tyytyminen tai oikeastaan tyyntyminen on keino hallita väsymystä. Muista, että aina ei tarvitse hamuta jotain uutta, parempaa, seuraavaa vaan omaa elämäänsä voi tutkailla lempeydellä: Mitä jos elämäsi annettaisiin sinulle lahjana? Todennäköisesti ajattelisit tuota lahjaa suurena onnenpotkuna.
  7. Harjoita henkireikähengitystä: Kun huomaat stressin fyysisiä oireita, kuten unohtelua, vatsan ja suoliston oireilua, päänsärkyä, outoja kipuja, unettomuutta tai huomaat jännittäväsi sellaisiakin asioita, joita et normaalisti jännitä, pysähdy ja harjoita henkireikähengitystä. Henkireikähengitys tarkoittaa sitä, että rentouttaa jäpittävät lihakset ja hengittää rauhassa sisään ja vähän pidempään ulos monta kertaa päivässä arjen jokaisessa kolossa ja välissä. Kiireen keskelläkin matkalla autoon, kauppaan, harrastukseen tai kesken kiireisen työtehtävän on aikaa hengittää syvään ja rentoutua. Elimistö saa silloin signaaleja turvasta.
  8. Muista ilo: Kun väsymys ja stressi valtaa, ilo on ensimmäinen, joka katoaa. Vaali iloa tuovia asioita elämässäsi. Pitäisyydestä on vaikea ja kivuliastakin luopua, mutta keskeneräinen on ihan hyvä, jos suunta on omia arvojaan kohti.

Kirjaan pääset tutustumaan tästä: 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image