PUR, ayurveda

Puhdasta hyvää oloa: Kohti tasapainoista kehoa

Kirjoitus on mainosyhteistyö PUR-kaupan kanssa. Kirjoittaja Aino on yksi myymälän työntekijöistä.

PUR, ayurveda
Kuva: Rosi Sotkasiira

Tuhansia vuosia vanha intialainen terveysoppi, ayurveda, on nostanut viime aikoina päätään ja tullut yhä tunnetummaksi myös länsimaissa. Elämänviisautta (ayus=elämä, veda=tieto) tarkoittavasta ayurvedasta haetaan sekä hoitoa että hyvää oloa ja sen opit pitävätkin sisällään paljon ajankohtaisia ja täsmällisiä vastauksia nykypäivän terveyspulmiin.

Ayurvedan avulla voi avartaa omaa ajatusmaailmaansa kokonaisvaltaisen terveyden suhteen ja sen oppien avulla on mahdollista saavuttaa parempi terveys tasapainottamalla keho ja mieli. Ympäristön vaikutus ja tahattomat arkipäiväiset tekomme saavat kehomme energioiden tasapainon helposti järkkymään, mutta omalle keholle sopivalla ruokavaliolla, vuorokausirytmillä, liikuntarutiineilla ja muilla elämäntavoilla voimme saavuttaa tasapainon, joka tukee optimaalista terveyttä ja ennaltaehkäisee sairauksia.

Ayurvedan keskiössä on oppi viidestä elementistä (maa, ilma tuli, vesi ja eetteri) ja ihmisen kolmesta eri kehotyypistä, jotka jakautuvat sen mukaan mitkä elementit kehossa vallitsevat. Kehotyyppi säätelee koko kehon toimintaa ja sen tuntemalla on mahdollista ehkäistä omalle kehotyypille ominaisia sairauksia sekä oppia ymmärtämään oman kehon aineenvaihduntaa.

  • VATA – hallitsevat elementit ovat ilma + eetteri
  • PITTA – hallitsevat elementit ovat tuli + vesi
  • KAPHA- hallitsevat elementit ovat vesi + maa

Ayurvedassa keskeistä on omalle kehotyypille sopiva ruokavalio, jonka mukaan kaikki terveelliset ruoat eivät ole terveellisiä kaikille, sillä jokaisella meistä on erilainen kehonrakenne ja aineenvaihdunta. Oman kehotyypin lisäksi ruokailussa otetaan huomioon ruoka-aineiden tuoreus, yhteensopivuus sekä vuodenaika ja saatavuus, minkä vuoksi ayurvedinen ravinto onkin lähi- ja kausiruokaa parhaimmillaan!

Ruoka-aineiden sopivuuden lisäksi ayurvedisissa ruokailuperiaatteissa on tärkeää välttää ylensyömistä ja antaa edellisen aterian sulaa kunnolla ennen uuden syömistä. Ohjeistuksena onkin länsimaisen viiden aterian sijaan syödä kolme ateriaa päivässä, jotka tulisi mieluusti nauttia hyvällä mielellä sekä rauhassa pureskellen ja ruokailuun keskittyen.

Ayurvediset periaatteet soveltuvat myös ihonhoitoon. Koska ulkoinen olemuksemme, sairaudet ja ihomme heijastavat kehomme tasapainotilaa, on kehotyypin mukaisella ruokavaliolla keskeinen rooli ayurvedisessä ihonhoidossa. Etenkin vuodenaikojen vaihtuessa myös oikeanlaisten ihonhoitorutiinien ja tuotteiden merkitys korostuu. Ihon hyvinvoinnin saavuttamiseksi onkin tärkeää toistaa kolmen säännön rutiini kahdesti päivässä, aina aamulle herätessä sekä illalla ennen nukkumaan menoa: 1) Puhdista 2) Ravitse 3) Kosteuta.

Ayurvedisen opin mukaan ihminen on kokonaisuus, joka on terveenä tasapainossa ja johon vaikuttavat kaikki päivittäiset valintamme. Poistamalla yhdenkin itsellesi epäsopivan raaka-aineen ruokavaliostasi voit huomata positiivisia vaikutuksia jo parissa päivässä. Sama pätee päivärytmiin, liikuntatottumuksiin ja muihin elämäntapoihin – opi tuntemaan kehosi ja tunnistamaan itsellesi epätasapainoa aiheuttavat tekijät, joita välttämällä, sekä omalle kehollesi sopivia elämäntapoja suosimalla voit alkaa voida paremmin.

Tiedätkö oman kehotyyppisi? Tee itsellesi suuntaa-antavan pikatestin!

Tutustu lisää ayurvediseen ruokavalioon sekä lue tarkemmat vinkit kehotyypillesi sopivaan ihonhoitoon.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image