Moni tietää järjellä, että suhde ei ole hyväksi – 3 syytä, miksi toimimatonta suhdetta ei uskalleta päättää

”Mä tiedän että mun pitäisi irroittaa mutta en pysty”

Tämä ajatus on tosi tuttu monelle toimimattomassa suhteessa olevalle ja tiedän tilanteen itsekin äärimmäisen hyvin.

Tuntuu ristiriitaiselta ymmärtää, että suhde on monintavoin toimimaton ja satuttava ja silti kaikin voimin koittaa saada mustasta valkoista, koittaa saada toista/tilannetta muuttumaan. Minussa tämä herätti valtavaa häpeää, tiedän että tämä ei ole hyväksi – mutta en pysty irtaantua!

Syitä siihen, että irtaantuminen on niin pelottavaa on monia, eikä niistä todella tarvitse tuntea häpeää. 

Mutta, mitä ne tyypilliset syyt ovat?

1️⃣ Pelko

Pelko että jää yksin, pelko mitä suhteen jälkeen tapahtuisi, pelko siitä että joku toinen saisi sen mikä ”kuuluu” minulle, yms.

Mitä sinä pelkäät että tapahtuu? Mitä pelkäät että tunnet? Tee se itsellesi näkyväksi ja hae tukea jos tarvitset. Pelot kasvavat monesti päässämme epärealistisiin mittasuhteisiin, mutta yksin ei pidä jäädä koskaan.

2️⃣ Aktivoitunut kiintymyssuhdemalli

Erityisesti ristiriitaisesti kiintyneen on vaikeaa irroittaa toimimattomasta suhteesta. Mutta kiintymyssuhde on itsessään jo hyvin primitiivinen ja ohjaava voima, josta luopuminen voi nostaa esiin hyvin varhaisiakin hylätyksitulon tunteita pintaan.

Irtaantuminen suhteesta on eräänlainen kiintymyshaava, joka usein tuntuu intensiivisesti kehollisestikin. Miten pystyt turvaamaan ja hoivaamaan itseäsi ns. vieroitusoireiden läpi?

3️⃣Epätietoisuus tulevasta

Luopuminen on psyykkisesti vaativaa moninaisista syistä. Yksi syy miksi irroittaminen on vaikeaa, johtuu monesti myös tulevaisuuteen liittyvästä epätietoisuudesta. Toimimattoman kuvion me tiedämme, ja se on sillä tavoin ”tuttua ja turvallista”.

Epätietoisuus on mielellemme hyvin epämukavaa ja ei ihme, että haluaisimme nopean helpotuksen. Mitä toimimattomasta suhteesta irtaantuminen taas mahdollistaa pitkällä aikavälillä, jos uskallat katsoa vaikkapa puolen vuoden, vuoden tai jopa viiden vuoden päähän?

Irtipäästäminen on monesti pitkä prosessi, usein jopa vuosien sellainen. En yritä hetkeäkään väittää, että se olisi helppoa, sillä sitä se ei ole. Mutta toimimattomasta tai traumakemia suhteesta on mahdollista irroittaa (vaikka sisällä olisi olo, että ei voi elää ilman tuota ihmistä) ja on äärimmäisen viisasta ymmärtää syyt miksi suhteessa on senkin jälkeen kun jo tietää että se ei vaan ole itselle hyväksi. Sillä irtaantuminen kysyy uskallusta elää läpi myös vaativien tunteiden – ja se on ihan ehdottomasti kaiken sen arvoista.


Kurkkaa kirja:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image