Läheisriippuvainen saattaa uuvuttaa itsensä suhteen vuoksi – Nämä merkit kertovat, että olet toipumassa läheisriippuvuuden kierteestä

Tässä kirjoituksessa halusin jakaa muutaman asian mitä olen oppinut läheisriippuvuudesta toipumisen tiellä. En tarkoita, että olisikin näiden teemojen yläpuolella – moni asia on sellainen joista tarvitsee ajoittain muistutusta, ehkä ihan lopun elämää. Silloin kun läheisriippuvuus vei minua talutushihnassaan, en kokenut että minulla oli vaihtoehtoja. Oli pakottava tarve ylimiellyttää, ylisopeutua, mahdollistaa ja omien rajojen ilmaisu tuntui valtavan pelottavalta ajatukselta! Suhdehan olisi voinut päättyä siihen!

Nämä 4 asiaa opin (monen muun lisäksi) läheisriippuvuudesta toipumisen tiellä.

  1. Ei olekaan niin kamalaa, jos tulee torjutuksi. On kamalampaa, jos torjuu kokoajan itseään tai yrittää jahdata toiselta rakkautta
  2. Ymmärrät, että et voi oikeasti kontrolloida toista (ylimiellyttämällä, rajattomuudella, tms.) Kun lakkaat yrittämästä muuttaa toistaa, suhteen todellinen tila tulee näkyville.
  3. Konfliktit ovat toki epämukavia, mutta joskus vääjäämättömiä. Konflikti tuo parhaimmillan selkeyttä. Et voi vaikuttaa toisen viestintään, mutta omaasi voit. Voit pysyä kunnioittavana, vaikka toinen ei pysyisikään.
  4. Aikuinen ihmissuhde kysyy kummaltakin vastavuoroisuutta, rehellisyyttä ja avoimuutta. Et voi saada suhdetta toimimaan, jos vain sinä yrität. (Ja kysymys: Miksi yrität jahdata sellaisen rakkautta, joka ei ole halukas tasavertaiseen suhteeseen?)

Oivalluksista käytäntöön

Minulle oivallukset ovat tulleet ensin älyllisesti ja sitten onkin alkanut se tärkein, eli todeksi eläminen. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Ensin on uskallettava katsoa rehellisesti nykytilannetta. Missä kohdissa olin itselleni epärehellinen, mitä yritin kontrolloida, mitä pelkäsin ja missä mahdollistin. 

Joskus odotin, että saan tarpeeksi rohkeutta toimia toisin. Monta kertaa huomasin, että itseasiassa oman toiminnan muuttaminen vahvisti rohkeutta ja itsekunnioitusta. Se mitä siis yritän sanoa, on se että toipuminen kysyy  toimintaa ja valintoja. Se on se matka, jota kukaan muu ei voi puolestamme tehdä. Vierellä voi kulkea, voi kannustaa ja tarjota tukea. 

Mutta ne valinnat ja askeleet on otettava itse. 

Kurkkaa kirja:

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image