Kolme tapaa kommunikoida parisuhteessa – Tunnistatko oman tapasi?

Kommunikointi on yksi kaunis väylä yhteyteen ja ymmärrykseen, mutta voi miten herkästi tällä alueella kompuroimmekin! Monista inhimillisistä syistä käsin, toki. 

Kommunikointi ei ole vain sitä mitä sanomme vaan myös sitä MITEN sanomme ja vielä lisäksi: millä intentiolla sanomme. Sanat ovat väline, mutta jos kehomme tai tunneilmasto on ristiriidassa sanojen kanssa: aistimme sen kyllä. (Jokainen tietää että vihan voi aistia huoneessa vaikka ei sanottaisi sanaakaan). 

Olemme myös jokainen nähneet jonkinlaisen mallin kommunikoinnista ja siitä miten vaativia asioita käsitellään (vai jätetäänkö ne käsittelemättä) ja usein olemme taipuvaisia toistamaan sitä mikä on tuttua. Onneksi uusia tapoja voi oppia ja harjoitella. 

Yksi vähemmän puhuttu kommunikoinnin muoto on kuuntelu. Niin usein mietimme jo omaa vastausta, ehkä argumenttia tai selitystä, että kuuntelu jää. Kuuntelu on  tärkeää myös siksi, että sen turvin saa aikaa reflektoida ja sulattaa kuulemaansa ja tarkistaa: ymmärsinkö oikein? Todella tyypillisesti mm. Parisuhteiden kommunikoinnissa kompuroidaan väärinkäsityksien kanssa, sillä alamme tulkita toista haavoistamme käsin. (Tämä tarkoittaa sitä että hän ei välitä minusta, tämä tarkoittaa sitä että jään taas yksin). 

Oikeasti kommunikoinnin muotoja on varmasti satoja, mutta selkeyden vuoksi jaotellaan kommunikointi kolmeen kategoriaan.

Passiivis-aggressiivinen kommunikaatio

Mahdollisesti alistuvaa, piiloiteltua vihaa, epäsuoraa, kerryttää tunnekuonaa joka usein jossain kohtaa poksahtaa yli. Vaikeus ilmaista omaa toivetta ja tunteita suoraan, sillä pelkää konfliktia.

Aggressiivinen kommunikaatio

Voi olla syyllistävää ja dominoivaa, keskittyy siihen että saa oman tahdon läpi, toisen kokemus tai tasavertaisuus ei toteudu. 

Assertiivinen/selkeä kommunikaatio

Tasavertaista. Haluan tulla kuulluksi ja haluan kuulla sinua. Huomioi itsen ja toisen ja ilmaisee selkeästi toiveensa. Löytyisikö tähän jokin yhteinen ratkaisu? Missä sinä menet asian kanssa? Minä toivoisin xxx.  Sopisiko että yyy? Mitä ajattelet tästä? 

Millainen kommunikaation malli on sinulle tyypillisin?

Katso lisää kommunikoinnista ja siitä miten sitä voi harjoitella parisuhteessa videolta!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image