Vaikka muut eivät ymmärtäisi herkkyyttäsi, se ei tarkoita, että sinussa olisi jotain vikaa

Yksi yleisimmistä kommenteista, joita kuulen erityisherkiltä on se, että heidän kumppaninsa, muut läheisensä tai työkaverit eivät osaa suhtautua heidän herkkyyteensä. Moni erityisherkkä suhtautuu myös itse itseensä vaativasti ja on taipuvainen aliarvioimaan osaamisensa. Tämä liittyy herkän luontaiseen taipumukseen arvioida itseään tarkasti ja haluun olla tekemättä virheitä, mutta myös ympäristötekijöihin eli siihen, miten kannustavassa ja herkkyyttä tukevassa ympäristössä on varttunut. 

Saitko varttuessasi ymmärrystä ja tukea herkkyyteesi? 

Jos käsitys omasta luontaisesta herkkyydestä ja muista piirteistä on negatiivissävytteinen, on hyvä muistaa, että synnynnäinen temperamentti on sitä mitä se on eikä siinä ole oikeaa tai väärää, parempaa tai huonompaa. Kokemus siitä, miten hyvin oma luonne sopii oman perheen, lähipiirin ja yhteiskunnan toiveisiin on asia, joka vaikuttaa herkän minäkuvaan joko myönteisesti tai kielteisesti. Tutkimusten mukaan erityisherkkä ihminen reagoi ympäristötekijöihin muita voimakkaammin sekä hyvässä että pahassa. Hyvä uutinen on se, että saadessaan tukea ja positiivisia kokemuksia, herkkä hyötyy niistä suhteessa vieläkin enemmän kuin vähemmän herkät ihmiset. 

Miten voisit nyt pitää huolta siitä, että luontainen temperamenttisi ja tarpeesi otetaan huomioon?

Aikuisina ihmisinä emme voi odottaa, että muut osaavat ottaa tarpeemme huomioon varsinkaan ellemme osaa ilmaista niitä riittävän selkeästi ja fiksulla tavalla. Niin ihanaa kuin olisikin elää sellaisessa maailmassa, missä ihmiset kohtelevat toisiaan arvostavasti ja hallitsevat positiivisen vuorovaikutuksen kultaisen taidon, niin tosiasia on se, että kaikilla ihmisillä ei ole sellaista sosiaalista pelisilmää tai mielenkiintoa ottaa toisten tunteet ja tarpeet huomioon. Jää siis oman itsemme vastuulle pitää huolta siitä, että tarpeemme täyttyvät riittävän hyvin. Erityisherkällä ihmisellä näitä tarpeita ovat muun muassa:

  • riittävän häiriötön ympäristö
  • töiden tauottaminen
  • riittävä palautuminen
  • mahdollisuus yksinoloon
  • luontoyhteys
  • merkityksellisyyden tunne
  • aidot ja syvälliset ihmissuhteet
  • itselle tärkeiden asioiden tekeminen

Suosittelen kaikille erityisherkille perehtymistä omaan synnynnäiseen herkkyyteensä, tunteisiinsa ja tarpeisiinsa. Sen voi aloittaa lukemalla kirjoja, artikkeleita ja tutkimustietoa erityisherkkyydestä. Ymmärryksen lisääntyessä oma historia ja persoona alkaa näyttäytyä aivan uudessa, lempeämmässä valossa. Kun itsetuntemus lisääntyy, on mahdollista ottaa omat taipumukset, tarpeet ja tavat reagoida paremmin huomioon omaa elämäänsä suunnitellessa.


Jos kaipaat syvempää ymmärrystä, uutta positiivisempaa näkökulmaa ja voimavaroja erityisherkkyyden suhteen, lähde mukaan 22.5. alkavalle verkkokurssille. Olet sydämellisesti tervetullut lempeän kannustavalle yhteiselle matkalle!

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image