Tyhjä olo suhteessa voi kertoa yhteyden puutteesta – Miksi ovi ei aina aukea toisen luokse?

Maaria Tommila Hidasta elämää blogitunniste

Olitpa sitten suhteessa tai etsit sellaista, yksi asia tuntuu olevan ylitsepääsemättömän tärkeä, jotta toisesta voisi tulla aidosta läheinen. Ja se on yhteys.

Yhteyden puute on kuin suljettu ovi kahden ihmisen välissä

Vaikuttaa siltä, että joidenkin ihmisten kanssa on mahdollista olla näennäisesti lähekkäin, mutta silti ollaan kuin eri puolilla samaa ovea. Vaikka oveen koputtaisi, se ei aukea. Ehkä näet hänet ikkunan läpi ja hän näyttää niin sopivalta. Ehkä juuri sellaiselta, mitä aina kuvittelitkin, toivoit.

Mutta vaikka hän on niin kauniina siinä, puhutte toisillenne oven ja lasin takaa. Ehkä erotatte sanoja, mutta ette kuitenkaan kuule, mitä toinen sanoo. Mitä hän tarkoitti. Tunsi. Ette saa tietää, mitä olisitte voineet nähdä ja kokea, jos ei olisi ovea. Ovi olisi niin helppoa avata, mutta se ei aukea.

Kaikki tuo ymmärtämättömyys voi jollain kummallisella tavalla tapahtua täydessä yhteisymmärryksessä. Ette vain tavoita toisianne ja molemmat kyllä tietävät sen jossain syvällä sisimmässään.

Se sama kaipuu, jota ehkä koit, kun vielä etsit häntä, palaakin takaisin. Se on ovena välissänne. Hän on niin lähellä, mutta kaipaat häntä samoin kuin kaipasit silloin, kun hän oli vielä tuntematon jossain kaukana.

Toisinaan tuntuu, että ovi saattaa pysyä vuosikausia kiinni kahden ihmisen välillä. Ehkä se on ollut kiinni aina, ehkä sulkeutunut pikkuhiljaa. Ehkä sen ei kuulunut koskaan avautua. Ehkä sen voisi avata. Ehkä toinen ei enää odotakaan oven takana, kun oven vihdoin saa auki. Tai sitten sinä olet jo lähtenyt.

Mistä tunnistaa, että toisen kanssa on yhteys?

Väitän, että ihminen tunnistaa jossain syvällä sisimmässään, kun ei tule kohdatuksi tai jos toinen ei anna sinun kohdata häntä. Yhteyden puute voi olla yllättävän helppo huomata, mutta ei aina hyväksyä.

Mutta mistä sitten tunnistaa, että toisen kanssa on yhteys? Onko ovet silloin apposen auki ja sitten vain marssitaan sisään?

Sanoisin, että silloin ovi on ainakin raollaan. Vaikka kuinka hirvittäisi, uskaltaako toisen päästää sisään tai uskaltaako itse ottaa ensimmäisen askeleen, uskaltaa kuitenkin. Vaikka et vielä tiedä, mitä tuleman pitää, sydämessäsi et voi olla avaamatta ovea. Huomaat kätesi jo kääntämässä kahvaa, vaikka et ehkä niin tietoisesti edes päättänyt tehdä niin.

Entä pysyykö ovi auki? Joskus toisen lähellä on vain selittämättömän hyvä olla. On helppoa olla toisen kanssa. Tai vaikka olisikin ollut epäselvyyttä, epäselkeydet on mahdollista selvittää sen sijaan, että asiat menisivät vain lisää solmuun.

Voiko yhteyttä pakottaa?

En oikein usko, että tätä alkuperäistä helppoutta toisen seurassa voi täysin keinotekoisesti saada aikaan, suorittaa tai pakottaa. Mutta ilman muuta sitä voi hellästi ruokkia. Sille voi tehdä tilaa ja antaa sen kasvaa.

Yhteyden eteen voi keskustella ja kommunikoida. Voi rakentaa luottamusta ja olla luottamuksen arvoinen. Voi tutustua syvemmin itseensä ja sitä kautta nähdä myös toinen selkeämmin. Kuunnella, kertoa, koittaa ymmärtää. Mutta vaikka kaikki nämä asiat tapahtuisivat, aina yhteyttä ei siltikään tapahdu. Kaksi hyvää tyyppiä voi olla paikalla, mutta ovi pysyy kiinni. Hyvästä tahdosta ja yrityksestä huolimatta.

Sanoisin, että vasta kun yhteys on auki, kaikki muu tulee sen mukana. Yhteyskään ei vielä takaa järkkymätöntä, kestävää ihmissuhdetta, mutta se on vahva pohja sellaiselle. Kun ovi on auki toiselle, kaikki pääsee läpi – ei osu seinään, oveen tai ikkunaan.

Silloin voi keskustella, koska tulee kuulluksi. Silloin voi luottaa, koska tulee kannatelluksi. Silloin hyvä tahto ei ole vain etäinen aie, vaan konkreettinen teko, liikahdus, kädenpuristus. Toisen kosketus ei ole vain kaukainen unelma, vaan uni, josta on tullut totta.

Yhteydestä kaikki vasta alkaa. Silloin on mahdollista rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Jos et kuitenkaan ole varma, olisiko yhteyttä vielä mahdollista löytää, kokeile ovea, aukeaako se.

Onko yhteyttä vai ei? Kokeile rakkauden etsijän keskustelukorttien avulla, aukeaako keskustelu toisen kanssa ja tuletteko kuulluiksi. Kortit on laatinut tämän tekstin kirjoittaja Maaria Tommila. Katso taskukokoinen pakka täältä.

Psst. Löydät lisää ajatuksiani somessa täällä.


Artikkelikuva: Unsplash.com.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image