Lohdun sanoja sinulle, jota juuri nyt ahdistaa

Ahdistus on kokonaisvaltainen tunne, joka ottaa kehon ja mielen valtaansa. Samalla kun tunne on voimakas, se on myös epämääräinen. Tunne lamaannuttaa ja sulkee toivon tulevaisuudesta ja kyvyn toimia tässä hetkessä. Ahdistus maalaa kuvaa todellisuudesta, johon alamme tunteen pitkittyessä uskoa – ja tottahan se on: tunne on juureva ja maalaa koko kokemuksen.

Ahdistus saattaa leimahtaa kiireestä, yksinäisyydestä, maailmantuskasta tai vaikka toistuvista epäonnistumisista. Ahdistus on tunne, jonka juuret ovat eri ihmisillä erilaiset ja siksi ahdistus myös leimahtaa eri asioista.

Kun huomaa ahdistuksen tunteen, kannattaa pysähtyä. Ahdistuksen tunnetta on saattanut edeltää jokin trikkeri: Mikä se olisi voinut olla? Tapahtuiko jotain? Sanoiko joku jotain? Ovatko unet olleet vähäiset tai muuten kuormitus liian suurta suhteessa omiin voimavaroihin?

Huomaatko jokinlaisen ajatusketjun, joka on edeltänyt ahdistusta? Onko se ollut ehkä murehtimista selviytymisestä? Onko se ollut aiempaan kokemukseen pohjautuvaa huolta siitä, että entä jos asiat menevätkin pieleen? Onko se katastrofiajattelua eli mielen liulasta liikettä nähdä uhkakuvia?

Usein ahdistuksen alla on muita, pakattuja tai ohitettuja tunteita, jotka puskevat ulos epämääräisenä ahdistuksena. Kun pysähtyy, on helpompi tuntea, miltä kehossa tuntuu: Missä tunne tuntuu eniten? Löytyykö tuntemukselle jokin muukin tunnenimi kuin ahdistus? Onko se ehkä epätoivoa, jännittämistä, pelkoa, häpeää, surua? Ahdistuksen tunteelle kannattaa etsiä muitakin tunnenimivastineita, jotta tunne tarkentuu. Usein tunteet ovat kerroksina – kuin sipuli. 

Tässä 3 lohduttavaa ajatelmaa ja niihin liittyvät mindfulness-harjoitukset Kun tuntuu pahalta – Lohtukortit ahdistuneille -korttipakasta, joka sisältää 44 korttia, joista voi tunnistaa omaa olotilaa ja tehdä olotilaan sopivan mindfulness-harjoituksen kortin toiselta puolelta. Kun oppii jäsentelemään omaa kokemusta, tunne ei ole enää niin epämääräinen ja hallitseva.

1.Keskity niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa

2. Olotila ei vastaa todellisuutta – vaikka se siltä tuntuukin

3. Anna itsellesi tilaa pysähtyä ja kuunnella itseäsi

Kun tuntuu pahalta -kortit sopivat hyvin nuorille ja aikuisille. Korttien avulla on helpompi löytää sanoja omille kokemuksille ja helpottavia harjoituksia olotilan parantamiseen. Tutustu kortteihin Hidasta elämää -puodissa TÄSTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image