Motivoidutko vain pakon edessä? – 3 lempeää keinoa alkaa toimia omaksi hyväkseen ilman pakkoa

Motivaation yhteydessä puhutaan usein syttymisestä, roihusta tai liekistä. Eräänä syksyisenä iltana kauan sitten olin juuri muuttanut unelma-asuntooni silloisen kumppanini kanssa. Hän oli kirjoittanut kirjan Syty ja sytytä (miten osuva nimi sen illan tapahtumille….), jonka uutta painosta vähän juhlistimme viinilasin ja ystävän kera kynttilöiden palaessa.

Yhtäkkiä olohuoneen seinällä ollut sisustustakka kaatui lattialle, sen lasilevy särkyi palasiksi ja avotuli roihusi pitkin olohuonetta. Tiimityönä saimme palon lähestulkoon sammutettua ennen palokunnan saapumista. Yhtäkkiä meillä kaikilla oli yhteinen vahva motivaatio palauttaa tilanne ennalleen. Hetki sitten motivaatio oli ollut ihan toinen.

Ulkoisista asioista syntyy hetkessä erittäin vahva motivaatio, kun kyseessä on turvallisuuden ylläpitäminen. Mutta mikä saa ihmisen motivoitumaan sisältä päin ilman ulkoista uhkaa? Ja miten löytää motivaationsa luodessaan omannäköistä unelmatyötä itselleen?

Motivaatio on syy tehdä asioita. Motiivit ohjaavat käyttäytymistäsi tiettyyn suuntaan. Motivaatiosi kertoo, miksi valitset tehdä jotain ja miksi teet sitä pitkäjänteisesti. Motivaatio ja intohimo ovat molemmat tunteita ja ne syttyvät, kun haluat toteuttaa erilaisia tarpeitasi. Eli sinulla voi olla motivaatio tehdä jotain myös ilman intohimoa. Ja voit myös tehdä intohimoisesti asiaa, johon sinulla ei ole motivaatiota. Tiedätkö jo, mikä haluaisit tehdä seuraavaksi urallasi? Mitä tarvetta sen tekeminen tyydyttäisi?

Kun tiedät miksi, löydät keinot miten.

Uskon, että ainoa tapa saada aikaan aidosti hyvää jälkeä on rakastaa sitä, mitä tekee. Motivaatio haettavaa työtehtävää kohtaan on myös vuodesta toiseen kansallisen rekrytointitutkimuksen ykkönen työnantajien mielestä. Turha siis hakea töitä, joista ei ole itse innostunut.

Kolme keinoa oman motivaation löytämiseen

1. Havainnoi tavallista viikkoasi

Saat selville paljon, kun seuraat viikon ajan, mitkä tekemisistäsi innostaa sinua ja mitkä syö
energiaasi. Ota tyhjä A4:n paperi ja vedä viiva sen keskelle. Toiseen sarakkeeseen tulee plussat ja toiseen miinukset. Kirjaa jompaankumpaan kaikki työsi viikon ajalta ja mikä niissä innosti tai lannisti. Näet heti, millaiset asiat sinua luonnostaan motivoivat työviikolla ja arjessa.

2. Erota haluaminen ja osaaminen

Olen valmentaessani huomannut, että moni sekoittaa nämä kaksi asiaa keskenään. Useat hakevat töitä, joita osaavat, mutta joita eivät palavasti halua. Haetko sinäkin tehtäviä, jotka osaat, mutta jotka eivät välttämättä motivoi tarpeeksi? Nopein tapa löytää unelmatyönsä
palkkatyömarkkinoilta on hakea tehtäviä, joihin sinulla on palava motivaatio osaamisen lisäksi.
Voit myös saada unelmatöitä, joita et vielä osaa, sillä palava motivaatio auttaa kehittymään
nopeasti.

Yksikään työnantaja ei valitse hakijaa, jolla ei olisi vahva motivaatio.

Tekemällä viisi asiaa viitenä päivänä viikossa unelmasi eteen tulet tehneeksi 100 asiaa
kuukaudessa. Listaa muistikirjaasi nämä viisi asiaa joka päivä, jolloin näet tavoitteesi etenemisen ja motivaatiosi kasvaa. Tavoite voi olla hyvinvointi arjessa. Hyvinvointitekojen listaaminen tekee näkyväksi sen, ettet hylkää itseäsi vaan olet omalla puolellasi.

3. Tee oma kiinnostuskartta

Valitse ensin teetkö kiinnostuskartan kynällä paperille, mindmap-työkalulla tietokoneelle vai
esimerkiksi powerpoint-esityksenä. Laita mindmappiin kaikki asiat, jotka sinua kiinnostavat, inspiroivat, motivoivat ja tuovat sinulle iloa tällä hetkellä. Unohda kaikki mennyt. Muutut ihmisenä jatkuvasti ja viime vuoden intohimokarttasi ei ole enää välttämättä pätevä.

Voit ryhmitellä asioita tyyliin nykyinen työ, aiemmat työpaikat, opinnot, kurssit, harrastukset,
ystävät, ihmissuhteet, vuorovaikutus, vapaa-aika, viihde, kulttuuri, koneet/laitteet/tekniikka…
Keksi otsikot, jotka liittyvät sinun elämääsi. Voit myös lisätä karttaan ne intohimot, joita haluat
kehittää tai joita et osaa vielä ollenkaan.

Tuleva unelmatyön toimialasi perustuu hyvin todennäköisesti intohimokarttaasi. Jos ei perustu, se ei liene sinua kovin kiinnostava ala! Pyri tekemään elämässäsi mahdollisimman paljon kartalle nimeämiäsi asioita, koska se pitää uupumuksen loitolla.

Olethan uskollinen sille, mikä sinua aidosti innostaa?

***

Tervetuloa mukaan 7 askelta unelmatyöhön – valmennusryhmään verkossa! Ryhmä alkaa 8.3. ja kestää 8.5.2022 saakka. Aloitamme yhteislähtönä ja sinulla on 7.3. asti aikaa ilmoittautua mukaan. Valmennus maksaa alle 5 euroa/päivä ja saat kaiken tarvittavan päästäksesi lähemmäs tai perille asti unelmatyöhösi. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image