Uskotko, että murehtimisesta on hyötyä? – Saatat olla joku näistä murehtijatyypeistä

Murehtiminen tuntuu ikävältä, mutta silti me ihmiset teemme sitä? Miksi? – Osa meistä on liittänyt jossain kohtaa elämäänsä murehtimiseen jotain hyvää ja palvelevaa. Ainaisella murehtimisella on jossain syvällä sisimmässä hyvän siemen, mutta tuo hyvä tarkoituskaan ei poista sitä väsymystä ja ikävää tunnetta, mitä pitkittynyt murehtiminen aiheuttaa.

Jos koet, että murehtimisellasi on hyvä tarkoitus tai se palvelee jotain hyvää elämässäsi, saatat olla jokin näistä murehtijatyypeistä:

Rakastava huolehtija

Yleisesti ihminen murehtii asioista, jotka ovat hänelle jollakin tavalla tärkeitä, mutta rakastavan huolehtijan mielessä huolestuneisuus on osoitus rakkaudesta ja todellisesta välittämistä. Hän ajattelee, että ellei ole huolissaan toisesta ihmisestä, ei välitä. Suomen kielessäkin huolehtiminen, huolenpito ja huolehtija saattavat sekoittua sekametelisopaksi, jossa rakkautta osoittava huolenpito muuttuu huolestuneisuudeksi.

Huolisuojelija

Huolisuojelija uskoo, että huolehtimisellaan ja murehtimisellaan hän voi estää jotakin pahaa tapahtumasta. Huolehtimisella voi suojella niin itseään kuin muita. Huolisuojelija on huolissaan esimerkiksi huomisesta esityksestään kokouksessa ja pelkää mokaavansa siinä. Kun esitys meneekin hyvin, uskomus huolehtimisen suojaavasta vaikutuksesta vahvistuu hänen mielessään. Hän uskoo, että ilman huolehtimista olisi voinut epäonnistua.

Huolitaakan siirtäjä

Huolitaakan siirtäjällä on uskomus, että pahaa ei tapahdu, jos joku on asiasta juuri nyt huolissaan. Jos itsellä ei ole resursseja olla huolissaan tai kokee, että oma huolen määrä ei nyt riitä, on rekrytoitava lisää porukkaa kantamaan huolta. Voi myös olla, että antaa itselleen hetken tauon murehtimisesta, jos joku muu tuuraa. Tämä voi johtaa siihen, että kaataa huolenaiheensa ja murheensa toisten niskaan.

Elämänhallinnallinen murehtija

Tälle murehtijatyypille murehtiminen on keino hallita elämän epävarmuutta ja sen mukanaan tuomaa epävarmuuden tunnetta, jota hänen on vaikea sietää. Jos hän ei voi vaikuttaa asioihin ja kontrolloida niitä, ne alkavat huolestuttaa. Hän varmistelee huolen avulla asioita moneen kertaan sekä välttelee mielellään epävarmuutta aiheuttavia tilanteita. Murehtiessa hänelle tulee tunne, että hän tekee jotain asian eteen eli hallitsee elämää.

Jos tunnistat itsesi jostain näistä kuvauksista, oman hyvinvointisi nimissä kannattaa pyrkiä ymmärtämään oman murehtimisen syntysyitä ja tutkailemaan omia käsityksiä myös toisenlaisesta näkökulmasta. On nimittäin niin, että murehtiminen vie muutoin kaikki voimasi. Aivan turhaan.


Jos haluat vähentää murehtimista ja opetella hellittämään, Lempeästi eroon murehtimisesta -paketti on sinua varten. Paketti sisältää Lempeyden kirjan ja Lempeästi eroon murehtimisesta -tehtäväkirjan. Löydät tämän lempeän paketin verkkokaupastamme:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image