Elämyshakuinen herkkä kaipaa ihmissuhteiltaan vaihtelua, merkityksellisyyttä ja syvää yhteyttä – tunnistatko itsesi?

Erityisherkkien ihmissuhteisiin liittyvät yleensä aina suuret tunteet, avoimuuden ja aitouden kaipuu sekä voimakas läheisyyden tarve – olimme sitten elämyshakuisia tai emme. Tämän lisäksi tarvitsemme paljon yksinoloa kaiken vastapainoksi ja palautuaksemme.

Miten elämyshakuisuus sitten muuttaa tilannetta? Elämyshakuisessa yhdistyvät herkän tunteellisuus ja elämyshakuisen into sekä uteliaisuus. Lisäksi kaipuu vaihteluun ja uusiin seikkailuihin ohjaavat usein elämyshakuisen herkän valintoja myös ihmissuhteisiin liittyen.

Millaisia haasteita?

Uusia ihmisiä kohdatessa, saatan olla alkuun hieman varautunut, mutta sitten elämyshakuinen puoleni usein rohkaisee ulos mukavuusalueeltani. Se puoli halajaa ja tarvitsee muiden ihmisten seuraa. Yhdistelmä ei ole kuitenkaan aivan yksiselitteinen ja helppo – välillä sitä joutuu käymään aikamoista sisäistä kamppailua omien rajojensa ja tarpeidensa kanssa. Elämyshakuinen puoleni haluaa päästä ihmisten lähelle, kun taas herkkä puoleni on altis haavoittumiselle sekä väsymiselle.

Vahva intensiteetti ja ylianalysointi

Yhdistän elämyshakuisuuteen myös vahvan intensiteetin, joka edellä itsekin lähden usein ihmissuhteisiin, joista löydän etsimäni yhteyden. Alkuun yhteydenpito on usein tiivistä ja syvällistä – mutta, kun intensiivisemmän vaiheen jälkeen yhteys muuttuukin tasaisemmaksi, varsinkin elämyshakuinen herkkä usein ahdistuu ja alkaa analysoida, mikä on muuttunut.

Usein analysointi myös menee aivan yli ja uuvuttaa pahimmassa tapauksessa molemmat osapuolet. Tällaiset tilanteet ovat aiheuttaneet vuosien varrella monia haasteita omissakin ihmissuhteissani. Nykyään olen monella tapaa tietoisempi omista toimintamalleistani, jolloin pystyn niihin myös paremmin vaikuttamaan.

Elämyshakuisuus ja parisuhde?

Elaine Aronin tutkimuksissa on käynyt ilmi, että erityisherkät ovat keskimäärin muita pitkästyneempiä suhteissaan. Tylsistymisen taustalla on Aronin tutkimustulosten mukaan se, että erityisherkkä jää suhteessa usein kaipaamaan merkityksellisyyttä ja syvällisiä keskusteluja – ilman tätä yhteyttä, etenkin elämyshakuinen erityisherkkä helposti pitkästyy.

Elämyshakuisuuteen ja rakkauteen yhdistetään tyypillisesti ohimenevät suhteet, joissa ollaan vain nautinnonhaluisia vailla sitoutumistarvetta. Aron kuitenkin epäilee, että elämyshakuiset herkät haluavat tehdä yleensä tässä suhteessa toisin – he lopulta sitoutuvat, sillä heidän erityisherkkä puolensa ymmärtää, että ainoastaan silloin he voivat kokea syvän rakkauden. Vaikka heillä saattaa olla tarve kokea useita romanttisia suhteita, he haluavat kokea myös syvän sitoutumisen toiseen ihmiseen.

Elämyshakuisille läheisyys on myös todennäköisesti muita herkkiä helpompaa ja luonnollisempaa, sillä elämyshakuisuuden into ja uteliaisuus sivuttavat osittain heidän herkän puolensa varovaisuuden. Heidän ei ehkä ole kuitenkaan kovin helppoa löytää itselleen sopivaa kumppania, joka voisi mukautua kaikkiin elämyshakuisen ja erityisherkän vaihteleviin tarpeisiin. He myös todennäköisemmin pelkäävät sitoutua ja luopua vapaudestaan.

Elämyshakuisuus ja seksuaalisuus?

Erityisherkkä ihminen kokee lähtökohtaisesti kaiken voimakkaammin ja syvällisemmin, joten luonnollisestikaan seksi ja seksuaalisuus eivät ole poikkeus. Tässä suhteessa elämyshakuinen ja ei-elämyshakuinen herkkä voivat erota hieman toisistaan, näin saattaa olla etenkin herkkien naisten kohdalla.

Aronin tutkimuksista käy ilmi, että herkät elämyshakuiset naiset nauttivat usein seksistä muita enemmän ja hän epäilee sen johtuvan elämyshakuisten yleisestä taipumuksesta innostua kaikenlaisista uusista kokemuksista, myös seksin suhteen. Näin ollen elämyshakuisuus saattaa lisätä herkkien luonnollista seksuaalisuutta sekä kiinnostusta ja avoimuutta seksikokemuksiin.

Tutustu itseesi

Jos tunnistat itsestäsi sekä elämyshakuisuuden että erityisherkän piirteitä, sinun kannattaa opetella tuntemaan omat jaksamisen rajasi hyvin. Nämä ominaisuudet vaikuttavat useimmiten kaikilla elämän osa-alueilla ja mitä paremmin itseään oppii ymmärtämään ja kuuntelemaan, sitä helpommaksi elämä muuttuu. Eikö vain? <3

Psst. Lue vinkit elämyshakuisen herkän jaksamiseen täältä!

Lähde: Aron, Elaine 2014: Erityisherkkä ihminen ja parisuhde

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image