Miten luopua liiasta miellyttämisestä? Huomioi nämä 4 asiaa

Jokin aika sitten julkaisin videon ”4 syytä miksi luopua yli miellyttämisestä”. Sain paljon viestejä jossa ihmiset tunnistivat ilmiön ja kysyivät että MITEN? 

Muistutan vielä, että yli miellyttäminen on usein varhainen selviytymiskeino, jonka tarkoituksena on välttää yksinjääminen/hylätyksitulo ja varmistaa että tulisi hyväksytyksi. Tästä syystä liiallisen miellyttämisen lopettaminen ei ole ihan simppeli juttu, johon ei ole mielestäni täydellistä ”tee vain nämä 5 asiaa”. 

Jaan silti 4 asiaa, joita kannustan sydämestäni harjoittelemaan, jos haluat luopua liiallisesta miellyttämisestä.

Tiedosta, että se on valinta.

Ylimiellyttäminen itsessään tulee usein selkärangasta, opittuna mallina. Se voi tuntua siltä, että ”tällainen minä vaan olen”.  Harjoittele lisäämään tiedostamista siitä, että voit valita toimia ja reagoida toisinkin. Alkuun se tapahtuu usein jälkiviisauden kautta, ja se on tosi ok. Ala jäämään ”hyvällä tavalla itsellesi kiinni” tilanteista, joissa ylimiellytit ja sopeuduit, äläkä syytä itseäsi vaan reflektoi – mikä olisi sinulle totta? Mitä muista vaihtoehtoisia tapoja sinulla on vastata/reagoida/ilmaista itseäsi?

Tunnista syvemmät arvosi ja peilaa niihin

Mitä asioita oikeastaan syvemmällä tasolla arvostat? Jos arvoja ovat vaikkapa rehellisyys, oma hyvinvointi ja kunnioittava kohtaaminen, peilaa tilanteita arvoihisi. Mikä olisi tässä hetkessä arvojeni kanssa linjassa? Tuoko tämä minua lähemmäs itseäni vai kauemmas itseäni? Harva meistä (jos kukaan) kuolinvuoteella miettii, että olisi pitänyt miellyttää enemmän. 

Jos priorisoimme aina sen, että muut pysyvät tyytyväisinä itsemme kustannuksella, on hyvä pysähtyä miettimään: Näinkö haluan jatkaa?

Aikalisä

Harjoitele ottamaan aikalisä, ennen kun reagoit nopeasti ja automaatiolla. Kaikki me varmasti jo tiedetään että pitäisi hengittää. Hengitetään ihan oikeasti. Ota tilaa ja ole valmis kuulemaan itseäsi: vaikka se tarkoittaisi jonkin epämukavan asian esiin nousemista. Joskus ylimiellyttämisestä luopuessa edessä on keskusteluja, jotka tuntuvat vaikealta. Parhaimmillaan voi kuitenkin saada korjaavan kokemuksen, jos toinen suhtautuu siihen että olet rehellinen itsellesi hyväksyen. Jos ei, niin seuraava kohta.

Harjoittele hyväksymään se, että joku saattaa tuntea pettymystä. Se ei tarkoita, että olisit pettymys.

Näinkin voi käydä. Joku saattaa pettyä. Joku saattaa syyllistää tai yrittää painaa alas. Joskus rajat ja liiallisesta miellyttämisestä luopuminen tekee näkyväksi ihmissuhteidemme todellisen tilan. Oliko suhteessa tilaa olla kokonainen ja inhimillinen, vai toimiko suhde niin kauan kunhan miellytit? Aidot suhteet eivät perustu valta-asetelmiin tai kaupankäyntiin.

Katso lisää aiheesta videolta!

Kurkkaa Ymmärrä tunteitasi -tunnetaitokortit:

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image