Vaikka aistit herkästi toisten tunteita, se ei tarkoita, että ne kuuluvat sinun vastuullesi

Moni herkkä ihminen tunnistaa itsestään kyvyn aistia voimakkaasti toisten tunteita ja eläytyä niihin kuin ne olisivat omia.

Mikäli sekä aistit toisten tunteita että otat niitä sen lisäksi vastuullesi, toteutat toimintamallia, jota kutsun överiempatiaksi.

Empatian överiksi vetävä ottaa toisten tunteiden helpottamisen, suodattamisen ja ratkaisemisen perusteettomasti omalle vastuulleen.

Hän on valjastanut kehollisen, hermostollisen ja intuitiivisen herkkyytensä – eli kykynsä vastaanottaa, hakea ja prosessoida sanatonta tietoa sekä kokonaisuuksien että erittäin hienojakoisten nyanssien tasolla – suurelta osin siihen, että hän aistii toisten tunteita ja sopeuttaa itseään niiden mukaisesti.

Toimiessaan näin hän pyrkii purkamaan, laukaisemaan, selvittämään ja tasapainottamaan aistimiaan tunne-energioita, kuten pinnan alla kyteviä jännitteitä ja ilmassa leijuvia konfliktinuhkia. Hänen tavoitteenaan on luoda harmoniaa, rauhaa ja turvaa ailahteleviin ja epävakaisiin tilanteisiin ja saada ne sujumaan mahdollisimman kitkattomasti.

Överiempaattinen uhraa omat voimavaransa ja hyvinvointinsa jatkuvasti toisten tunteiden kannatteluun ja niiden ehdoilla elämiseen. Kun toisten tunteet täyttävät kaiken tilan ja valtaavat hänen kokemuksensa, hänen omat tunteensa ja tarpeensa jäävät sivurooliin.

Vaikka hän antaisi miten paljon tahansa energiastaan ja voimavaroistaan toisten käyttöön, mikään ei tunnu riittävän. Hän ei saa koskaan takaisin itselleen sitä tilaa ja kannattelua, jota hän jakaa rajattomasti muille.

Hänen palautumisensa jää toistuvasti puolitiehen, ja siksi hänen elämänsä saattaa tuntua loputtomalta kuluttavien suhteiden ja kuormittavien tilanteiden kierteeltä.

Oletko ainainen vastuunkantaja ja luottohenkilö?

Kun pystymme tuntemaan toisen tunteet kuin omamme, ymmärrämme konkreettisesti, mitä tarkoittaa saada tietoa intuitiivisesti rivien välistä. Överiempaattisina olemme treenanneet tämän taitomme lukea toisten tunteita ja tarpeita ylikuntoon.

Ulospäin saattaa näyttää siltä, että meillä on hommat hallussa – sekä omat että muiden. Vastuukantajan rooli on meille tyypillinen niin töissä kuin kotona. Voimamme kuluvat muiden tunteiden aistimiseen ja tarpeisiin vastaamiseen.

Usein tämä tapahtuu niin autopilotilla, että emme edes huomaa sitä ennen kuin akkumme ovat jo tyhjät. Silloin mietimme, miksi olomme on taas niin raskas ja mihin kaikki energiamme taas hupeni.

Mitä väsyneempiä ja ylikierroksilla olemme, sitä enemmän annamme yleensä huomiota ja energiaamme muille. Samaan aikaan saatamme ihmetellä, miten kyvyttömiä muut ovat ottamaan huomioon meidän – ja ylipäätään toisten – tunteita.

Emme kuitenkaan ilmaise pettymystämme ja muita negatiivisia tunteitamme, vaan piilotamme ne aina jaksavan ja käytettävissä olevan luottohenkilön roolin taakse.

Jos ennätämme ja jaksamme, yritämme välillä palauttaa yhteyden itseemme käsittelemällä raahaamiamme tunnetaakkoja yksin tai jonkun luotettavan, todennäköisesti saman henkisen, henkilön seurassa.

Toisinaan saatamme padota tunteitamme niin kauan, että painekattila pasahtaa. Silloin syntyy räjähdys, joka voi säikäyttää ne, jotka eivät ymmärrä, miten pitkälle olemme pinnaamme venyttäneet.

Välillä myös vain vetäydymme hiljaisesti kuvioista ja jätämme muut ihmettelemään, että minne hävisimme.

Ketään ei hyödytä, että uuvutat itsesi empatialla

Koska yhteytemme itseemme, tunteisiimme ja tarpeisiimme on hautautunut överiempaattisen toiminnan ja sieltä täältä mukaamme nappaamiemme tunnekuormien alle, emme usein edes tunnista, mitä tunnemme ja tarvitsemme. Tai edes salli itsemme tarvita mitään.

Mitä pidempään jatkamme näin, sitä kauemmas ajaudumme itsestämme ja siitä, että voisimme käyttää herkkyyttämme, empatiakykyämme ja intuitiotamme niin, että nauttisimme siitä itsekin.

Laaja ja voimakas tunneskaala, avoimuus omalle ja toisten herkkyydelle ja halu ymmärtää toisia ja myötäelää heidän kokemuksissaan ovat ihmisyyden hienoimpia taitoja. Niiden kautta luomme syviä ja merkityksellisiä yhteyksiä toisiimme.

Näiden taitojen avulla voimme saavuttaa paljon ja ne tulevat olemaan tärkeintä pääomaamme tulevaisuudessa, jossa yhä useammat tehtävät voidaan hoitaa teknologian avulla.

Empatiaa, myötätuntoa ja ihmisen syvää ymmärtämistä emme voi kuitenkaan ulkoistaa. Ne ovat jaetun ihmisyytemme ydintä.

Herkkyyttäsi ja empatiakykyäsi siis tarvitaan todella paljon. Ketään ei kuitenkaan hyödytä se, että uuvutat niillä itsesi.

Kun tunteillemme ja tarpeillemme ei ole ollut tarpeeksi tilaa, olemme alkaneet uskomaan, etteivät ne merkitse yhtä paljon kuin toisten tunteet ja tarpeet. Silloin emme osaa antaa niille myöskään arvoa ja huolehtia itsestämme ja hyvinvoinnistamme vastaamalla niihin.

Kuvittelemme, että meidän täytyy huolehtia toisten tarpeista ja tunteista omiemme kustannuksella ollaksemme hyviä, tarpeellisia, merkityksellisiä, hyödyllisiä ja ennen kaikkea rakkauden arvoisia

On aika tiedostaa tämä aikansa palvellut malli ja päästää siitä irti.

Näin voimme saada käyttöömme enemmän omasta potentiaalistamme ja tehdä aidosti hyvää itsellemme ja muille.

Samalla vapautamme ne, joiden taakkoja kannamme, tekemään samoin omassa elämässään. Vaikka se voi aluksi tuntua vaikealta, pidemmän päälle tästä hyötyvät kaikki.

Irti överiempatiasta -kirja auttaa sinua kasvamaan ulos överiempaattisen toiminnan kaavasta ja suuntaamaan herkkyytesi voiman elämään, jossa voit hyvin ja joka tuntuu aidosti omaltasi. Katso ja tilaa kirja täältä!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image