Miksi trauma kiintymyssuhteet ovat niin koukuttavia?

Traumakemia suhdetta pitää yllä epäterveet tunnekytkökset. Suhteessa toistuu samanlaiset repivät kaavat jossa vuorottelevat voimakkaat tunteet hylätyksitulosta ja yhteenkuuluvuudesta intensiivisesti. Jatkuva epävarmuus on erikoisella tavalla koukuttavaa ja satuttava kohtelu alkaa normalisoitua.

Traumakemia suhde on emotionaalisen hyökyaaltoilun lisäksi myös hormonaalista vuoristorataa, ja se tekeekin siitä niin koukuttavaa. Kun elämme jatkuvassa epävarmuudessa, nostaa se stressihormoneita mm. adrenaliinia ja kortisolia. Kun sitten epävarmuuden jälkeen tulee ”helpotus”- eli traumakemia suhteessa se hetkellinen hyvä, on dopamiini (mielihyvä) ryöppy melkoinen. Tämä epävarmuus – helpotus kehä voi olla hyvin koukuttava ja myös tästä johtuen turvalliset suhteet ja tasaisuus voi tuntua tylsältä, vieraalta ja oudoltakin.

⭕Miksi ihminen jää suhteeseen, joka on satuttava? Traumakiintymyksessä uhri pelkää niin kovin yhteyden menettämistä ja yksin jäämistä, että kiintymyksen säilyttäminen menee jatkuvasti oman hyvinvoinnin edelle. Entä miksi joku on yrittänyt erota ainakin 6 kertaa samasta tyypistä, mutta sitten palaa taas sen luokse, kun toinen vaan vähän jaksaa lupailla nyt muuttuneensa? Mitä luultavimmin tällöinkin on kyse traumakemia suhteesta, josta irtaantuminen nostaa lähes poikkeuksetta kovia vieroitusoireita – niin intensiivisiä että niitä on verrattu jopa heroiini riippuvuudesta irtaantumiseen.

Traumakemia suhde ei ole tasavertainen suhde. Traumakiintymyksessä meistä tulee ylilojaaleja kumppanille, joka ei kohtele hyvin ja tasaveroisesti.

Kun on ”sisällä” traumasuhteessa, todellisuudentaju usein hämärtyy. Ei enää tiedä mikä on totta ja mikä ei. Jos suhteen kehää lähtee purkamaan, alkaa hyvinkin tulla näkyväksi että siinä todella on jokin kaava joka toistaa itseään, pienin variaatioin. Suosittelen myös kirjoittamaan ja piirtämään suhteen aikajanan auki, se tekee myös usein paljon näkyväksi.

On hyvä muistaa, että rakkauden ei kuulu olla draamaa.

💟 Toivon, että tämä auttaa sinua ymmärtämään syitä, miksi traumakemia suhteesta irtaantuminen on niin haastavaa. Ja samalla haluan rohkaista, se on mahdollista! Toipumisesessa on keskeistä harjoitella terveitä tunnesäätely taitoja, kieltäytyä itse olemasta mukana traumakehässä ja vaalia omia rajoja.

Katso lisää aiheesta videolta!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image