Mikään ei ole helpompaa kuin arvostella toisten tekemisiä – Huomaatko sinäkin tekeväsi niin?

Myönnetään. Olen kovan luokan kotikriitikko ja joskus sisäisessä puheessani kohtuuton sekä itseäni että muita kohtaan. Tätäkin kirjoittaessa olen jo pariin otteeseen ehtinyt sättiä itseäni mielikuvituksettomuudesta ja tekstin tuottamisen kankeudesta.

Vaikka korkeat kriteerit erilaisten asioiden tekemiselle saattavat joskus kirittää meitä entistä parempiin suorituksiin, on niillä myös syvät varjopuolensa.

Nykyään ihailen vilpittömästi jokaista ihmistä, joka tekee jotakin sen sijaan, että keskittyisi katsomosta huutelemiseen ja arvostelemiseen. Mikään ei nimittäin ole helpompaa kuin toisten tekemisten tai luovuuden hedelmien kritisointi ilman, että itse tekee mitään. Ai mistä tiedän? No siitä, että olen itse kuulunut tähän katsomoista huutelijoiden klaaniin. 

Joka kerta kun tekee jotakin uutta tai vapauttaa omat luovat tuotoksensa maailmalle, asettaa myös itsensä alttiiksi. Heikkona hetkenä tuntuu kuin iho olisi vereslihalla ja ainut mitä voi tehdä, on odottaa, milloin se osuu kipeästi johonkin.

Minulle kaksi tällaista kokemusta ovat olleet tämän blogin kirjoittamisen aloittaminen ja oman musiikin julkaiseminen. Pelosta ja epävarmuudesta huolimatta itsensä alttiiksi asettaminen on ollut arvokasta ja opettavaista.

Olen ymmärtänyt, että taipumukseni kriittisyyteen on pohjimmiltaan epäonnistumisen pelkoa. Pelkoa siitä, että joku nauraa sille mille itse on antanut kaikkensa. Pelkoa siitä, ettei ole tarpeeksi.

Enää en kuitenkaan aio jättää sen takia asioita tekemättä. Elämä on liian arvokas ja ainutkertainen, että antaisi liian korkeiden kriteerien ja epäonnistumisen pelon ohjailla sitä. Ei elämä ole niin vakavaa ja lopulta ihmiset arvostavat ja ihailevat kaikkein eniten juuri rohkeutta.

On myös ainoastaan oikein itseä ja muita kohtaan joskus uskaltaa hiljentää oma sisäinen kriitikko ja vain laittaa haisemaan.

Täytyy myös yksinkertaisesti hyväksyä se tosiasia, etteivät kaikki tule ikinä pitämään tekemisistäni. Lopulta se miten arvioimme itseämme ja puhumme itsellemme vaikuttaa myös siihen, miten suhtaudumme muihin.

Alla linkki ensimmäiseen julkaisemaani biisiin. Mielestäni onnistuin siinä hyvin ja olen ylpeä, että uskalsin päästää sen maailmalle!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image