3 konkreettista vinkkiä sinulle, jolla on nyt vaikeaa

Onko elämä vaikeaa? Tuntuvatko asiat menevän pieleen? Onko olosi synkkä, lamaantunut tai merkityksetön? Muista nämä tuen sanat, kun sinulla on vaikeaa:

1. Voit vaihtaa näkökulmaasi

Muista, ettet ole yhtä huono kuin synkin ajatuksesi, vaan olet yhtä valoisa kuin rauhallisin hengenvetosi

Voit aina kyseenalaistaa ajatuksesi, tarkkailla tunteitasi ja kokemustasi lempeydellä, rakkaudesta käsin. Ajatus siitä, että olet merkityksetön, on vain ajatus. Ajatus siitä, ettet tule ikinä nousemaan ylös masennuksesta, on vain ajatus – se ei määrittele sitä, miten sinulle käy. Voit aina toimia toisin, vähäisissäkin määrin: Jos synkän olon keskellä soimaat itseäsi, voitkin halata itseäsi tai antaa itsellesi myötätuntoa (vaikka se kuulostaisikin synkästä näkökulmasta katsottuna samanaikaisesti naiivilta tai turhalta).

2. Voit aina hakea apua jostakin

  • Voit puhua läheisille ihmisille ja pyytää heiltä apua tai neuvoja
  • Voit soittaa Kriisipuhelimeen, joka palvelee 24/7 – puh. 09 2525 0111, jos koet olevasi yksin ja kaipaavasi tukea toiselta ihmiseltä
  • Voit kirjoittaa murheesi ylös, jos koet että saat purettua oloasi kirjoittamalla
  • Voit purkaa tunteitasi itkemällä tai tanssimalla
  • Voit hoivata itseäsi venyttelemällä, rentouttamalla kehosi makaamalla lattialla ja osoittaa itsellesi lämpöä vaikka silittämällä itseäsi 
  • Voit kuunnella (ilmaisia) meditaatio- tai mindfulness-harjoituksia, jotta saat ajatuksesi rauhoittumaan ja etäisyyttä tunteisiisi
  • Voit saada turvaa ja rauhaa luonnosta, jotta pystyt hengittämään syvään ja saat etäisyyttä ajatusten maailmaan & kosketusta konkreettiseen elämän ihmeeseen
  • Voit lukea kirjoja, jotka puhuttelevat sinua saadaksesi uutta tietoa, näkökulmia, inspiraatiota ja vahvistusta
  • Voit kuunnella musiikkia, joka rauhoittaa tai piristää sinua
  • Voit jättää tekemättä asioita, jotka saavat olosi pahenemaan. Tiedän että tämä ei ole aina helppoa. Onneksi itsemyötätunto auttaa tässä ihmeellisen paljon. Soimaavien ja negatiivisten ajatusten seassa hyväksyntä ja tuki, jota voit AINA antaa itsellesi, on mittaamattoman arvokasta.

Miksi kirjoitin tällaisen pitkän listan asioita, joista osa on täysin itsestäänselviä?

Siksi, että kun meillä on vaikeaa, emme muista yksinkertaisintakaan neuvoa!

Jäämme sohvalle makaamaan ja selaamme somen negatiivisia uutisia sen sijaan, että kuuntelisimme kaunista musiikkia ja tanssisimme sen tahtiin. Jäämme riitelemään pikkuasioista sen sijaan, että menisimme ulos kävelylle ja saisimme etäisyyttä & mittasuhteita asioille.

3. Saat rakastaa itseäsi kaikesta huolimatta

Tämä neuvo on oikeastaan itsestäänselvyys, mutta harva meistä todella kokee sen itsestäänselvyytenä omassa elämässään – varsinkaan silloin, kun on vaikeaa. Useimmat meistä ovat oppineet arvottamaan itseään kuin koulussa. Hyvästä käytöksestä, “hyvistä” tunteista ja hyvistä suorituksista saa hyväksyntää sekä itseltään että muilta. Kärttyisyydestä, epäonnistumisesta, unohtelemisesta ja työhaastattelussa mokaamisesta saa puolestaan kylmäkiskoista vähättelyä, sivuuttamista tai pettyneitä katseita.

Tämähän on toki ok sellaisissa tilanteissa, joissa vaikkapa valitsemme sivuuttaa ihmisen, joka huutelee meille rumia keskellä katua. Mutta käytöksemme perustuu harvoin selväjärkiseen suojeluvaistoon, vaan perfektionistisiin vaateisiin itseämme (ja toisiamme) kohtaan.

Harva meistä on yksinkertaisesti tottunut tai oppinut hyväksymään itsensä (tai läheisensä) niinä hetkinä, kun olemme mokanneet tai yksinkertaisesti liian väsyneitä toimimaan järkevästi. Meillä on vahva muistijälki tuomitsemiselle, vaatimiselle, sivuuttamiselle ja hylkäämiselle. Joudumme tosissaan opettelemaan itsemyötätuntoa, armollisuutta ja jopa itsemme rakastamista. Ja tiedämme kyllä, miten paljon voimme voittaa, kun satsaamme tähän asiaan edes hieman enemmän voimavarojamme.

Aloita jostakin. Aloita nyt!


Mitran ihastuttava ja pysäyttävä opas henkisen matkan syväluotaaville kulkijoille nimeltään Sisäisen rauhan käsikirja löytyy tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image