Sanoako kyllä vai ei? Terveet rajat suojaavat stressiltä

Onko sinulla väsymystä, uupumusta, stressiä, itseluottamuksen puutetta tai toistuvia ihmissuhdeongelmia? Ne voivat olla rajattomuuden oireita. Yksinkertainen tapa vähentää stressiä ja väsymystä on opetella tunnistamaan omat rajansa. Pitämällä rajoistaan huolta voi lisätä iloa ja tyytyväisyyttä itseen ja omaan elämään.

Varaudu tunteisiin

Rajojen asettamisen kannalta tärkeä taito on hankalien tunteiden sietämisen kyky. Moni loukkaantuu tavalla tai toisella jos emme suostu heidän pyyntöihinsä. Joudumme väistämättä tuottamaan pettymyksiä toisille ihmisille asettaessamme rajoja. Se voi puolestaan aiheuttaa syyllisyyden tunteita. Jos sanomme kyllä vain siksi, että pelkäämme pettymyksen tuottamista ja haluamme välttää syyllisyyden tunteita, sanomme kyllä vääristä syistä. Kyllä on hyvä sanoa silloin kun vilpittömästi tarkoittaa sitä. 

Käytä sisäistä kompassiasi

Meillä on kaikilla sisäinen kompassi, joka kertoo mikä on meille hyväksi. Milloin sanoa kyllä ja milloin ei. Kompassin tehtävä on pitää meistä hyvää huolta. Se voi olla harjoituksen puutteen tai ylikuormituksen vuoksi vähän sekaisin, mutta siitä huolimatta tämä kompassi on olemassa. Sen voi saada takaisin toimintakuntoon rauhoittumalla ja harjoittelemalla itsensä kuuntelemista ja  rehellistä kommunikaatiota. Mieli voi yrittää selittää, miksi emme voi sanoa ei, mutta sydän ohjaa meitä sinnikkäästi kohti hyvää. Haastamalla omia uskomuksia, keventämällä tunteita ja työstämällä pelkoja saamme mielen ja kehon rauhoitettua ja itsemme paremmin linjaan sisäisen kompassimme kanssa.

”Jos hiljennät äänet ympärilläsi ja kuuntelet itseäsi, huomaat eläväsi elämääsi vähemmällä stressillä ja vahvassa yhteydessä omaan elämäntehtävääsi.”  – Sarri Gilman, terapeutti

Tiedosta rajasi

Jos omia rajojaan on vaikea tunnistaa, voi aloittaa vaikka pohtimalla seuraavia kysymyksiä:

 • Sinulla on päivässä tietty määrä tunteja käytettävänä. Mihin haluat aikaasi käyttää? Mihin et?
 • Miten haluat tulla kohdelluksi?
 • Haluatko kantaa vastuuta toisten ihmisten tekemisistä, sanomisista ja valinnoista?
 • Jos olisit itsesi paras ystävä, miten kohtelisit itseäsi? 
 • Mihin et missään nimessä halua suostua?
 • Mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja? Miten seisot niiden takana arjessasi?
 • Huomaatko toistuvasti luopuvasi itsellesi tärkeistä asioista toisten hyväksi?
 • Millä tavoin voisit pitää omasta henkisestä hyvinvoinnistasi huolta?

Pidä huolta itsestäsi

Perheterapeutti, kirjailija ja terveiden rajojen puolestapuhuja Sarri Gilman antaa seuraavat vinkit kuinka pitää itsestä huolta tiukoissakin elämäntilanteissa:

 • Panosta omaan hyvinvointiisi. Se on muutakin kuin kuntoilua ja terveellistä ruokaa. Se on omasta henkisestä, emotionaalisesta ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Muista että uupuneena et voi huolehtia muista. 
 • Rakenna itsellesi tukiverkosto. Hakeudu sellaisten ihmisten luo, jotka voivat auttaa: etsi terapeutti, mene kurssille tai vertaistukiryhmään. Yksin ei tarvitse selvitä. 
 • Valitse vastuusi viisaasti. Et pysty kaikkeen. Päätä mitä otat vastuullesi ja mitä et.

Ole rohkea

Jos rajojen asettaminen tuntuu pelottavalta, voi muistuttaa itseään siitä, että hetkellinen epämukavuus on parempi valinta kuin vuosien mittainen ylikuormittuneisuus. Ajattele sitä vaikka pahanmakuisena lääkkeenä, joka maistuu suussa kitkerälle, mutta tuo helpotuksen. Yksi jos toinenkin saattaa vetää herneet nenään kun asetamme uusia terveempiä rajoja, mutta tilanne tasoittuu kyllä. Ne ihmiset, jotka aidosti välittävät meistä, seisovat rinnallamme silloinkin, kun opettelemme tervettä itsekunnioitusta. 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image