Joulu ei ole välttämättä helppo juhla, jos näin on sinun kohdallasi – Muista, ettet ole ainoa

Ja heti alkuun: jos nautit joulusta, anna mennä! Saa nauttia. Ja taas jos sinulle joulu on ristiriitaisia tunteita herättävä juhla, et todellakaan ole ainoa taikka yksin.

Istuimme hiljattain harrastus porukkani kanssa ja kerroimme muiden kuulumisten ohella siitä, mitä ajatuksia ja tunteita joulu herättää. Useampi toi esiin ristiriitaisia tunteita. Havaintoja siitä, että ketä pitäisi miellyttää, vai pitäisikö. Moni toi myös esiin sen, että tunnisti jouluun liittyvän jonkun ihanne kuvan, idyllin jossa kaikilla olisi hyvä olla ja jokainen kokisi kuuluvansa. Ihanaltahan se kuulostaa, mutta joulu ei ole siinä mielessä poikkeava päivä, että se sammuttaisi myös ihmisyyteen kuuluvat tunteet ja kokemukset. Oli vapauttava saada kuulla ja jakaa sellaisia ajatuksia, joita usein joulupöydissä ei jaeta.

Yhteen päivään, tai niihin muutamaan joulun päivään voi liittyä paljon paineita. Nyt pitää ruuan olla täydellistä, hymyn aito ja rakkauden loistaa. Paineet taas lisäävät helposti tunnetta viallisuudesta: Olenko jotenkin vääränlainen, jos tunnen jotakin muuta, jotain epäsopivaa?Olenko viallinen, jos silloinkun ”kuuluisi” tuntea yhteenkuuluvuutta, tunnenkin yksinäisyyttä?

Jouluna, kuin ihan minä tahansa muunakin päivänä, kaikki tunteet ovat sallittuja. Siitä yksinkertaisesta syystä, että ihmisyys ei katso kalenteria.

Monesti  silloin, jos elämässä on ollut jokin kriisi tai luopuminen, kuten vaikka ero tai jonkin rakkaan kuolema, joulu voi tuntua erityisen raastavalta. Se nostaa pintaan luopumiseen liittyviä suruja ja ehkä isojakin kysymyksiä siitä, että mitä joulut ovat nyt – kun jokin on muuttunut. Joulu voi tuntua myös kivuliaalta, jos siihen liittyy muistoja joihin liittyy vaikkapa pelkoa, hätää, yksinäisyyttä – isoja tunteita joita on kenties lapsena taikka nuorena kantanut yksin. 

Jos joulu ei tunnu sinulle helpolta, se saa olla niin. Saa tuntua. Meitä on monia, joille joulu ei ole välttämättä helppo juhla.

Toivon, että me ihmiset voisimme kunnioittaa jokaisen tapaa kokea, joulunakin. Ei ole väärin iloita, nauttia ja vaikka hössöttääkin.Ei ole myöskään väärin olla vaikka viettämättä joulua sen kummemmin, ja tilata vaikka pizzaa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image