Selkeät rajat lisäävät kunnioitusta

Kirjoitin edellisen artikkelin liittyen haastaviin yksilöihin. Kävin juttuun liittyen hyviä keskusteluita. Osassa pointtina oli se, että kenestä tahansa löytyy varmasti piirteitä mainitsemastani 18 eri luokasta olla haastava yksilö. Piirteet myös sekoittuvat keskenään. Monissa näitä keskusteluita päädyimme puhumaan siitä, kuinka tulla toimeen haastavan yksilön kanssa ja miten omat rajat liittyvät asiaan. Omien rajojen asettaminen on keskeisessä roolissa, kun puhutaan haastavasta vuorovaikutuksesta.

Yleisesti ottaen on määritelty ainakin neljä eri tasoa, millä omia rajoja voi asettaa, Nämä ovat fyysiset-, emotionaaliset-, taloudelliset- ja moraaliset rajat. Kuinka hyvin sinä olet määritellyt omat rajasi? Houstonin yliopiston sosiaalityön professori René Brown on tutkinut laajasti itsetuntoa ja haavoittuvaisuutta. Hän on havainnut, että mikäli ihminen on sekä asettanut selkeät rajat, että myös pitää kiinni niistä, saa osakseen vuorovaikutustilanteissa kunnioitusta. Mitä sitten tarkoittaa omien rajojen asettaminen, jos siitä on kerran niin paljon hyötyä kohdatessa toisia ihmisiä?

 

“…kyse on siitä, että yksilöltä löytyy rohkeutta rakastaa itseä enemmän, kuin pelätä aiheuttaa toiselle pettymys.”

 

Yksinkertaisesti sanottuna omien rajojen määrittäminen tarkoittaa sitä, että tietää, mitä on valmis sietämään ihmissuhteissa. Milloin raja on ylitetty niin, että tilanne häiritsee tai satuttaa. Brownin mukaan kyse on siitä, että yksilöltä löytyy rohkeutta rakastaa itseä enemmän, kuin pelätä aiheuttaa toiselle pettymys. Tuo on niin keskeinen lause osana omien rajojen asettamista, että sen äärelle kannattaa pysähtyä hetkeksi ja lukea sen toiseen kertaan.

Rajat eivät ole mikään muuri tai vallihauta oman sydämen ympärillä. Yllättävää kyllä kaikista myötätuntoisimmilla ihmisillä koetaan olevan selkeimmät rajat. Selkeiden rajojen kanssa et ehkä ole enää niin suloinen kuin ilman rajoja, mutta paljon rakastettavampi.

 

“…rajaton yksilö aiheuttaa muissa epäluottamusta.”

 

Itselleni erittäin pysäyttävä lause oli ajatus siitä, että rajaton yksilö aiheuttaa muissa epäluottamusta. Miellyttämällä jatkuvasti muita ja olemalla mukava saa vastapainoksi maineen yksilönä, johon on vaikea luottaa ja näinhän se on. Kun rajattoman yksilön kanssa sopii asiasta, esimerkiksi yhteisestä harrastushetkestä, niin seuraavassa käänteessä suunnitelmaan saattaakin tulla jo muutos vaikkapa aikatauluun liittyen. Joku toinen on ehdottanut rajattomalle yksilölle muuta tekemistä sovittuun ajankohtaan ja tämä ei ole halunnut aiheuttaa pettymystä.

Oma äitini opetti hyvin, että aina kun kumarrat, niin myös pyllistät toiseen suuntaan. Tässä kohtaa miellyttäminen toiseen suuntaan aiheuttaa pettymystä ja epäluottamusta toisaalla.

Asian ymmärtäminen nostaa ainakin itsessäni esiin myös armon tunnetta. Moni epäluottamusta aiheuttava teko ei sinällään kumpua pahuudesta vaan rajattomuudesta ja tarpeesta miellyttää yli omien rajojen. Jatkan seuraavassa tekstissä tämän saman aiheen parissa. Silloin puhu siitä, millä eri tavoilla rajat voi olla hukassa ja miten omia rajoja voi helposti lähteä kehittämään.

Tutustu Komulainen.eu nettisivuihin tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image