Aito itsetuntemus ei ole omien vikojen kaivelua, vaan ymmärrystä, arvostusta ja armollisuutta itseä kohtaan


Itsetuntemus ei tarkoita sitä, että osaamme luetella vahvuutemme työpaikkahakemukseen. Eikä myöskään sitä, että juutumme valittamaan vikojamme ja puutteitamme. Aito itsetuntemus on sitä, että ymmärrämme mielemme logiikkaa. Miksi reagoimme, tunnemme ja toimimme niin kuin teemme. Se on toimintatapojemme ja puolustusmekanismiemme huomaamista, ymmärtämistä ja niiden taakse näkemistä.

Aito itsetuntemus on myötätuntoista hyväksyntää mielemme toimintaa ja tunteidemme vaihteluita kohtaan. Silloin ymmärrämme, että meissä on paljon enemmän syvyyttä, hyvyyttä ja kauneutta kuin päällepäin näkyy.

Itsetuntemuksen avuksi on kehitetty erilaisia persoonallisuusteorioita, jotka kuvaavat, minkälaisia eri tyypit ovat. Enneagrammi-persoonallisuusmalli poikkeaa muista siinä, että se ei pelkästään kerro, miten eri tyypit toimivat, vaan se kuvaa myös toiminnan takana olevat tarpeet ja niistä kumpuavat uskomukset ja motiivit. Se kuvaa yhdeksää erilaista persoonallisuustyyppiä. Jokaisella niistä on selkeä oma, mutta alitajuinen toimintalogiikkansa ja selviytymisstrategiansa, joiden avulla ne uskovat sopeutuvansa ja selviytyvänsä tässä maailmassa.

Kun tunnistamme oman tyyppimme ja sen toimintalogiikan, meillä on mahdollisuus vapautua automaattisista tavoistamme. Voimme tietoisesti valita tai lainata muilta tyypeiltä paremmin kuhunkin tilanteeseen paremmin sopivia toimintatapoja. Tehokkaana tyyppinä tiedän tehokkuuden olevan loistava ominaisuus työskennellessäni, mutta ihmissuhteissa se tuottaa lähinnä ongelmia. Niinpä ystäväni murheita kuunnellessani olen oppinut valitsemaan tehokkuuden tilalle myötätunnon ja kannustavuuden.

Ennen kaikkea enneagrammi kertoo, että olemme paljon enemmän kuin persoonallisuutemme. Se auttaa meitä näkemään ydinolemuksemme koko laajuudessaan voimavaroineen ja potentiaaleineen ja arvostamaan sitä. Samaistuessamme persoonallisuuteemme pienennämme itseämme ja tyydymme olemaan vähemmän, mitä todellisuudessa olemme. Silloin persoonallisuus hallitsee mieltämme ja meistä tulee paheksuvia, puolustelevia ja vaativia niin itseämme kuin muita kohtaan. Emme uskalla kohdata maailmaa ja muita ihmisiä ilman puolustusmekanismejamme.

Enneagrammin avulla alitajuiset selviytymisstrategiat tulevat näkyviksi, joten voimme ymmärtää, miksi olemme niin kuin olemme. Tapamme toimia, ajatella ja tuntea näyttäytyy jollakin tavalla järkeenkäyvänä. Mutta samalla tajuamme, miten toimimattomia strategiamme ovat ja miten ne ovat rajoittaneet omaa ydinolemustamme. Vapaudumme persoonallisuustyyppimme vankilasta.

Olemassaolomme perusta on läsnä oleva itsetuntemus, jossa tunnistamme ytimemme, todellisen luonteemme. Läsnäolossa tiedämme, että tosiasiassa me olemme ehjiä, kauniita ja kokonaisia. Mitään ei puutu, mikään ei ole rikki. Avautuessamme ydinolemuksellemme emme kuitenkaan menetä persoonallisuuttamme. Lakkaamme vain samaistumasta siihen, jolloin näemme todellisen itsemme persoonallisuuden takana. Meistä tulee hyväksyvämpiä itseämme, mutta myös muita kohtaan, koska ydinminuutemme pääsee ilmentämään itseään persoonallisuutemme kautta.

Kokemuksemme elämästämme on heijastus sisäisestä maailmastamme. Jos emme ymmärrä syvempää itseämme, minkäänlaiset yritykset tehdä itsestämme onnellisempia eivät onnistu. Pysyvä, myönteinen muutos alkaa itsemme ymmärtämisestä ja hyväksymisestä. Enneagrammi näyttää tien aitoon ihmisenä kasvamiseen. Kuitenkaan mitään ei tarvitse muuttaa eikä itsestään tarvitse tehdä parempaa. Kaikki hyvät ominaisuutemme ovat meissä jo valmiina. Onnellisuus on alati meissä. Meidän tarvitsee vain tiedostaa persoonallisuutemme harha ja yliminämme uskomukset. Kun hyväksymme ne, niin ne lakkaavat hallitsemasta elämäämme ja vapaudumme onnellisuuteen.


Kursivoitu teksti
on lainaus kirjasta Onni asuu jo sinussa, joka avaa 9 erilaisen persoonallisuustyypin tapaa ajatella, tuntea ja toimia sekä olla onnellisia.


Tutustu koulutus- ja valmennustarjontaani tai tilaa Onnellisuusluento TÄSTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image