9 erilaista tyyliä syksyiseen kotoiluun – Oletko siivoustornado, sohvalle käpertyjä vai innokas sisustaja?

Tänä syksynä ruska on ollut harvinaisen kaunis. Syksyn värit ihan tulvivat tajuntaan häkellyttävän runsaina.

Syksyyn liittyy kuitenkin tietynlainen vetäytyminen, aivan kuten lehtivihreä vetäytyy puiden lehdistä. Kesän aurinko on tehnyt meistä muutamaksi kuukaudeksi aktiivisia toimijoita ja osallistujia. Valon vähentyessä saatamme tuntea alakuloa tuon energisyyden menettämisestä tai ahdistusta edessä olevasta pimeästä ajanjaksosta.

Mutta luontoa vastaan taisteleminen ei auta. Selviämme tästä ainoastaan hyväksymällä tilanteen ja mukautumalla luonnon rytmiin. Aivan kuin luonnollakin, meillä ihmisilläkin on lupa – ja jopa tarve ja välttämättömyys – rauhoittua välillä itseemme.

Uudessa elämänvaiheessa on usein hyvä muuttaa jotain myös ulkoisesti. Niin myös syksy saa meidät kotoilemaan, tekemään syysjuttuja kotona. Tekemisen kautta hyvästellään kulunut kesä ja vapaudutaan uuteen jaksoon.

Kotoilun voi tehdä myös tietoisesti, sillä tietoisuus on yksi onnellisuuden perusteista. Tietoisuutta varten ei tarvitse aina hiljentyä, vaan sitä voi lisätä myös tekemällä. Olla läsnä tekemisessä ja tietoisesti nauttia siitä.

Samalla kotoilu antaa mahdollisuuden myös tutkia itseäsi ja omaa tapaasi toimia. Eri ihmisille ja eri persoonallisuustyypeillä se voi näyttäytyä hyvin eri tavoin. Kaikki tavat ovat kuitenkin yhtä hyviä.

Tunnistatko oman tapasi? Vai käytätkö kotoiluun useampaa eri tapaa?

  1. Käyt järjestelmällisesti paikat läpi, harjaat, haravoit ja siivoat. Kun kaikki on järjestyksessä, siistille parvekkeelle ja puhtaalle pöydälle on ihana sytyttää kynttilät.
  2. Kotoiluusi liittyy aina myös muiden huomioimiseen ja välittämiseen liittyvä lämpö. Esim. viet omenapuusi satoa kerrostalossa asuvalle ystävälle tai leivot sämpylöitä myös naapurille.
  3. Hankit sävy sävyyn sohvatyynyt, torkkupeiton, kynttilät ja kukkakimpun. Aseteltuasi ne kauniisti otat asetelmasta kuvan ja jaat ilosi niiden kauneudesta instassa.
  4. Pimeät illat antavat lempeän luvan vetäytyä tutkimaan itseään ja sisintään. Valitset mielialaasi sopivaa musiikkia, himmennät valot, poltat tuoksukynttilää tai suitsuketta ja antaudut tunteillesi.
  5. Nautit syksyisestä rauhasta, jossa jokainen vetäytyy omaan koloonsa. Sinun kolossasi on iso pino kirjoja luettavana ja netti täynnä kiinnostavia ilmiöitä, joihin on nyt aikaa syventyä.
  6. Rakastat oman kodin lämpöä ja turvallisuutta. Otat esille led-tuikkuja ja sähkökynttelikön sekä tarkastat häkäilmaisimen paristot, ennen kuin sytytät takkaan tulen kesän jälkeen.
  7. Innostut syksyn väriloistosta ja suunnittelet, miten voisit tuoda sen kotiisi. Ehkä voisit maalata seinät, verhoilla sohvan tai vähintäänkin hankkia paljon erivärisiä kynttilöitä ja sytyttää valosarjoja.
  8. Täytät parvekkeesi tai ympäröit talosi kynttilälyhtyjen ja syyskukkien runsaudella. Sen jälkeen lepopaikkasi on sohvalla vilttiin kääriytyneenä.
  9. Kotoilu on sinulle oleilua. Miten leppoisaa onkaan istua sohvalle katsomaan televisiota tai seuraamaan lempisarjaa. Ei ole kiire mihinkään. Saa vain olla.

Mikä sitten onkin sinun tapasi kotoilla, tee se tietoisesti. Nauti ja antaudu syksylle. Huomaa syksyiset asiat ja pysähdy niiden äärelle. Tule niistä tietoiseksi. Luonnon upeudesta nauttiessa voimme samalla kiittää mennyttä kesää ja toivottaa mielessämme syksy ja talvi tervetulleiksi. Voimme antaa myös itsellemme luvan tyytyväisenä siirtyä eteenpäin vuodenkierrossa.

Anna syksyn merkkien lämmittää mieltäsi ja kääriä sinut rauhaisaan onnen tunteeseen.


Lisää onnellisuudesta ja eri persoonallisuustyyppien tavoista toimia kirjassani Onni asuu jo sinussa – 9 tapaa olla onnellinen


Tutustu valmennus- ja koulutustarjontaani tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image