Resepti: Kesäkurpitsalasagne

Jatkan tällä viikolla vielä gluteiinittomien, tavallisesti viljaa sisältävien ruokien linjalla. Yks suurista herkuistani on nimittäin aina ollut lasagne, mutta gluteiinitonta ruokavaliota noudattavana sen nauttiminen on hiukan ongelmallista. Mutta onneksi maukkaan lasagnen voi tehdä helposti ilman pastalevyjä…

Tässä kokeilunhaluisille herkullinen kesäkurpitsalasagneresepti, jossa pastalevyt korvaa ”itketetyt” kesäkurpitsaviipaleet. Monesti korvaan puolet ”levyistä” myös itketetyillä munakoisoilla, joiden koostumus on hiukan kesäkurpitsaa kiinteämpi ja antaa siten lasagnelle “pastamaisemman” koostumuksen. Levyjen itketyksellä on tärkeä rooli lasagnen onnistumisesta, koska se poistaa kesäkurpitsoista (ja munakoisoista) liiallisen vetisyyden.

Kesäkurpitsalasagne on mielestäni kaikin puolin kokeilemisen arvoinen tuttavuus, vaikka pastaa söisikin. Kesäkurpitsasta johtuen maku on nimittäin mehukas ja annoksen syötyäsi olo on huomattavasti kevyempi kuin perinteisen lasagnen jälkeen.

Kesäkurpitsalasagne

2 reilun kokoista kesäkurpitsaa (tai 1 kesäkurpitsa ja 1 munakoiso)

ruususuolaa tai luomuyrtticuolaa, esim. Herbamarea

Viipaloi kesäkurpitsat pituussuunnassa ohuiksi levyiksi. Asettele viipaleet keittiöliinalle ja ripottele päälle luomuyrttisuolaa tai ruususuolaa, jotta enin neste ”itkettyy” niistä pois. Kun kesäkurpitsat hikoilee, painele ne talouspaperilla kuivaksi, käännä ympäri ja itketä toinen puoli samalla tapaa.

Jauhelihakastike

2 sipulia

3 rkl voita

4 kynttä valkosipulia

400 g luomunaudan jauhelihaa

1 tl mustapippuria

½ tl cayennepippuria

1 tl paprikajauhetta

1 tlk (70g) tomaattipyreetä

2 rkl kuivattua basilikaa (tuore toki vieläkin parempi)

1 rkl kuivattua oreganoa

400g tomaattimurskaa

1 tl hunajaa

Paista silputtu sipuli ja valkosipuli kevyesti voissa. Lisää jauheliha ja ruskista se kevyesti. Lisää tomaattipyree, sekä kaikki mausteet ja paista niitäkin hetki. Lisää lopuksi tomaattimurska ja hunaja. Anna hautua muutama minuutti miedolla lämmöllä.

 

Juustokastike

2 dl luomukermaa

3 dl vettä

2 rkl riisijauhoja (myös esim. maissijauhot käy)

1 pkt koskenlaskijaa

ripaus musta- sekä valkopippuria

1 tl muskottipähkinää

Sekoita kylmä kerma ja vesi jauhojen kanssa kattilassa. Lämmitä seosta pikkuhiljaa kokoajan sekoittaen. Lisää juusto ja mausteet.  Kun juusto on sulanut, ota kastike pois liedeltä.

Muut täytteet

voita vuoan voiteluun

1 pallo mozzarellaa (ei välttämätön)

rucolasalaattia tai tuoretta basilikaa (ei välttämätön)

Pinnalle

Kourallinen juustoraastetta

2 tomaattia ohuina viipaleina

Voitele vuoka voilla. Laita pohjalle kerros jauhelihakastiketta ja juustokastiketta. Asettele kesäkurpitsan viipaleet levyksi niiden pinnalle. Jatka näin kunnes vuoka täytyy. “Juhlaversion” halutessasi laita yhteen kerrokseen  myös viipaloitu mozzarellajuusto sekä rucolaa tai tuoretta basilikaa.

Kun kerrokset on valmiit, laita lopuksi pinnalle ohuita tomaattiviipaleita ja juustoraastetta. Paista uunissa noin yksi tunti tai niin kauan kun neste on sopivasti haihtunut. Lasagnen koostumus on parempi jos se saa vetäytyä paiston jälkeen muutaman tunnin. Tarjoa sellaisenaan tai esim. salaatin kera.

Vinkki! Hyvän vegeversion tästä saat, jos jätät ohjeesta vain jauhelihan pois. Lisäät vain kerrosten väliin reilusti mozzarellaa, rucola/basilikasilppua ja tomaattia. Mozzarellan kanssa tai sijasta voit kokeilla myös esim. parmesan juustoa tai sinihomejuustoa. Jos käytät täytteenä tomaattia, poista niistä siemenet (= liika neste) tai vähennä hiukan tomaattimurskan tai juustokastikkeen määrää, jotta lasagnesta ei tulisi liian kosteaa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image