Voikukka hellii maksaa ja munuaisia

Voikukka herättää intohimoja. Toiset rakastavat sitä, toiset vihaavat. Viehätys voikukkaan yhdistää kuitenkin kaikkien kansakuntien hortoilijat. Etenkin Ranskassa, Italiassa ja Kreetalla sitä rakastetaan gourmet’na.

Voikukka on monipuolinen kasvi. Sen voi syödä kokonaan. Villivihanneskäyttöön voikukasta soveltuvat nuoret, heleänvihreät, ja sileälaitaiset lehdet. Sahalaitaiset ovat kitkeränmakuisia, eikä kitkeryys taitu edes ruuanvalmistuksessa.

Voikukan ehytlaitaiset lehdet ovat herkullisia sellaisenaa salaatissa, smoothieissa, voileipien päällä ja marinadeissa. Maukkaan ja hyvinvointia edistävän munakkaan voi tehdä oliiviöljyssä kuullotetuista voikukanlehdistä, sipulista, valkosipulista ja mintusta.

Unohda kevään ja kesän ajaksi kaupan ruukkusalaatit ja käytä niiden sijaan ravintorikkaita ja herkullisia sileälaitaisia voikukanlehtiä. Niistä tehty salaatti maistuu ihanalta, virkistää ja kaunistaa.

Voikokukan käyttö rohtona

Voikukka on erityisen tehokas maksan hellijä ja kehon puhdistaja. Kasvi puhdistaa verta, maksaa ja munuaisia. Lisäksi voikukka tunnetaan virtsaneritystä lisäävistä ja turvotusta poistavista ominaisuuksistaan. Voikukka lisää myös ruokahalua, edistää ruoansulatusta ja helpottaa erilaisia vatsan ja suoliston vaivoja. Siitä on apua kihtiin ja reumaankin.

Voikukka sopii rasvaisen, suurihuokoisen ja ärtyneen ihon hoitoon, sillä se puhdistaa ja kirkastaa ihoa. Kosmetiikkateollisuus hyödyntää kasvia muun muassa naamioissa, ihoöljyissä ja kylpytuotteissa.

Vitamiinipommi

Voikukan lehdissä on huomattavasti enemmän vitamiineja ja vähemmän nitraatteja kuin viljellyissä salaateissa. Voikukan lehdet sisältävät runsaasti betakaroteenia, B-, C-, K1- ja D-vitamiinia, rautaa ja kaliumia. Kasvissa on myös mm. kalsiumia, fosforia, magnesiumia, luteiinia ja inuliinia.

Kustantajan luvalla lainattu kirjasta:

Raija & Jouko Kivimetsä: Hulluna hortaan – Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista (Mividata 2013)

Raija Kivimetsän blogi Kivimetsässä.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Meidän ihanat muistikirjat, päiväkirjat ja voimavihkot tänä viikonloppuna superalessa -25% ❤ Etu aktivoituu koodilla SYYS25 ja on voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 21 saakka.
Tästä puotiin!
close-image