Vinkkejä pienten ihmisten parempaan ruokaan

RIIKKA_BLOGI

Terveellisten ruokailutottumusten peruspilarit muurataan jo ennen syntymää. Tiesitkö esimerkiksi, että ”…lapsen tuhat ensimmäistä päivää hedelmöityksestä kaksivuotiaaksi ovat ravinnollisesti tärkeimpiä”. Vaikka vauvojen ja lasten ruokailusuositukset vaihtelevat eri maittain paljonkin, ollaan yhdestä asiasta varmasti samaa mieltä: lapset tarvitsevat optimaalisesti kasvaakseen ja kehittyäkseen laadukkaista raaka-aineista tehtyä ravitsevaa ruokaa. Kokkina, ruoka-asiantuntijana ja juontajana tunnettu Pipsa Hurmerinta julkaisi Pipsan keittokirja pienille ihmisille (Tammi 2015) -nimisen teoksen helpottamaan ruokavalintoja pähkäilevien vanhempien arkea.

Pipsan keittokirja kansi high

Vaikka kirjan reseptit ovat yksinkertaisia ja helppoja, niissä käytetään silti monipuolisesti erilaisia ainesosia ja vähän vanhemmille lapsille tarkoitetuissa resepteissä myös mausteita. Tällä tavoin lapsi on mahdollista totuttaa erilaisiin makuihin jo pienestä pitäen. Toki lapsen ruokailu ei aina ole niin itsestään selvää ja itsekin pienen pojan äitinä Pipsa muistuttaa, että saattaa tulla päiviä, jolloin lapsi suostuu syömään hyvin vähän. Juuri silloin kaivataan hänen mukaansa sinnikkyyttä ja päätös, että tästäkin huolimatta haluat tarjota lapsellesi vain parasta, eli oikeaa ruokaa, josta ei ole poistettu mitään, eikä lisätty mitään turhaa.

Kirja sopii mielestäni sekä pienille että isoille ihmisille, koska resepteistä lähes kaikki vauva-ajan soseita lukuun ottamatta ovat sellaisia, että niitä voi syödä koko perhe. Voisin kuvitella, että oman lapsen kohdalla tämän opuksen kanssa selviää helposti ensimmäiset vuodet.

Pipsa kannustaa tekemään ruoat itse, valmistamaan isompia annoksia kerrallaan ja säilömään loput tulevaa varten. Kirjassa käydään myös läpi, mitkä raaka-aineet olisi hyvä ostaa luomuna, mitkä kasvikset keräävät paljon nitraattia sekä mm. mitä eri proteiini-, rasva- ja kalavaihtoehtoja lapselle voi tarjota. Lisäksi sokerista Pipsalla on mielestäni huomionarvoinen ohje: Sokerin tulisi olla luonnollinen, mutta pieni osa perheen ruokailutottumuksia ja sitä ei pitäisi käyttää palkintona hyvästä käytöksestä tai lohduttajana pahaan mieleen.

Jos haluat valmistaa nopeasti jotain jälkiruokaa, jossa olisi vain luonnollisia sokereita, niin suosittelen kirjan resepteistä näitä  Neljän aineksen keksejä:

1 banaani
5 taatelia
1 1/2 dl kookoshiutaleita
2 rkl seesaminsiemeniä

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita. Pyörittele taikinasta kosteilla käsillä pieniä palloja ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Litistä keksit haluamasi paksuisiksi. Paista keksejä paksuudesta riippuen noin 40 minuuttia tai kunnes ovat reunoilta ruskeita.

Neljän aineksen keksit. Kuva: Katri Kapanen

Kirjasta löytyy myös supernopea ja herkullinen Rieskapizzan ohje:

2 perunarieskaa (näitä saa myös kaurajauhoista tehtynä ja gluteenittomana)
1 tlk (70g) tomaattipyreetä
200 g kirsikkatomaatteja

150 g parmesaanijuustoa raastettuna
2 dl ricottajuustoa tai mozzarellaa revittynä
1 rkl oliiviöljyä

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja laita rieskat pellille. Voitele rieskat tomaattipyreellä. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit ja asettele ne tomaattimurskan päälle. Laitat juustot pizzan päälle ja valuta päälle oliiviöljy. Paista pizzoja uunissa noin 10-15 minuuttia.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image