15 henkisen hyvinvoinnin merkkiä – Osaat olla tekemättä mitään

Olen viimeiset 10 vuotta tehnyt tietoisesti henkistä työtä. Näiden vuosien aikana, seuratessani omaani ja asiakkaitteni kasvua, olen laittanut merkille monia asioita, jotka kertovat henkisen hyvinvoinnin lisääntymisestä. Tässä yleisimmät positiiviset merkit:

 1. Elämänhalusi on vahva. Vaikka alakulo, ahdistus tai huoli valtaisikin mielesi aika ajoin, olet säilyttänyt uteliaisuuden elämää kohtaan ja elämäsi tuntuu merkitykselliseltä.
 2. Olet joustava mieleltäsi. Pystyt tarkastelemaan asioita eri näkökulmista ja sinulla on henkistä joustavuutta eri tilanteissa. Tämä ilmenee esim. pyrkimyksenä ymmärtää muita ihmisiä, kykynä suhtautua avoimin mielin erilaisiinkin ajatuksiin ja joustaa omista haluistasi tarpeen tullen.
 3. Et ota itseäsi turhan vakavasti. Olet onnistunut säilyttämään lapsenkaltaisen leikkimielisyyden ja ilon elämässäsi, vaikka aina ei menisikään hyvin.
 4. Luotat itseesi. Sinulla on realistisen myönteinen käsitys itsestäsi, omista vahvuuksistasi ja heikkouksistasi. Uskallat ottaa sen riskin, että epäonnistut yrittäessäsi jotain uutta. Olet valmis laajentamaan mukavuusaluettasi ja oppimaan virheistäsi.
 5. Osaat pyytää ja antaa anteeksi. Pystyt tarkastelemaan omaa toimintaasi objektiivisesti ja näet mikäli olet toiminut väärin. Osaat nöyrtyä oman inhimillisen erehtyväisyytesi äärellä. Ymmärrät että myös toiset ovat erehtyväisiä ja heillä on oma historiansa ja kipukohtansa, jotka saavat heidät käyttäytymään tietyllä tavalla. Ymmärrät että anteeksianto on paras tapa helpottaa omaa oloasi ja päästä elämässä eteenpäin.
 6. Osaat antaa itsellesi anteeksi. Pystyt suhtautumaan itseesi myötätuntoisesti, ymmärtämään käyttäytymisesi syyt, korjaamaan virheesi ja menemään elämässäsi eteenpäin juuttumatta itsesyytöksiin.
 7. Otat vastuun omasta elämästäsi. Et ajelehdi elämän läpi kuin tuuliajolla, vaan ymmärrät että sinulla on viime kädessä päätösvalta ja vastuu omasta elämästäsi. Et syyttele muita vastoinkäymisistäsi, vaan korjaat kurssia ja teet parhaasi vaurioiden minimoimiseksi.
 8. Pidät hyvää huolta itsestäsi. Rakastava suhde itseen on henkisen hyvinvoinnin ytimessä. Itseään rakastava ihminen pitää hyvää huolta henkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnistaan.
 9. Tunnet olosi turvalliseksi. Luotat siihen että elämä kantaa ja asioilla on tapana järjestyä. Et romahda jokaisesta kuopasta ja mutkasta matkan varrella, vaan perussuhtautumisesi elämään on positiivinen. Uskallat myös luottaa muihin ihmisiin ja päästää ihmiset lähellesi. Toki valitset viisaasti sen keneen luotat ja kenet haluat päästää lähellesi. Kaikki eivät ole ystäviä.
 10. Et välitä liikaa muiden mielipiteistä. Ymmärrät ettet voi miellyttää kaikkia ja että siihen pyrkimällä uuvutat vain itsesi ja päädyt elämään elämääsi muiden tahdon mukaisesti. Osaat kuunnella omaa sisäistä viisauttasi ja elät elämääsi omien arvojesi mukaisesti tehden sellaisia valintoja jotka ovat sinulle hyväksi. Osaat elää tasapainossa huomioiden omat ja muiden tarpeet.
 11. Osaat olla tekemättä mitään. Sisäinen levottomuus näkyy usein jopa pakonomaisena tarpeena puuhastella jatkuvasti jotakin. Kun sisäinen rauhantunteesi lisääntyy, pystyt nauttimaan myös tekemättömyydestä, sallimaan itsellesi tarvitsemasi levon ja tuntemaan puhdasta olemisen iloa.
 12. Et kaipaa jatkuvaa huomiota ja hyväksyntää toisilta, muttet myöskään tunne tarvetta piilotella itseäsi ja osaamistasi. Olemme lapsina saattaneet jäädä vaille tarvitsemaamme rakkautta, huomiota, tukea ja hyväksyntää. Joskus tämä näyttäytyy huomionkipeytenä ja tarpeena saada kiitosta muilta, jotta voisi tuntea tulevansa nähdyksi ja hyväksytyksi. Kun suhde itseen on hyvä, ei tällaisilla ulkoisilla sosiaalisilla palkkioilla ole enää yhtä lailla merkitystä. Tunnet olosi hyväksi omissa nahoissasi ja uskallat myös loistaa kaikessa kauneudessasi.
 13. Pystyt sitoutumaan. Kun tiedät kuka olet ja mitä haluat ja sinulla on henkistä voimaa tehdä työtä haluamisesi asioiden eteen, osaat ja uskallat sitoutua valitsemaasi työhön, projektiin tai ihmissuhteeseen. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö olosuhteet voisi muuttua niin, että joudut tekemään uuden valinnan sen suhteen mihin ja keneen sitoudut. Kyky keskittyä ja sitoutua on kuitenkin yksi onnistumisen edellytyksistä. Kun voit henkisesti hyvin, osaat tehdä hyviä päätöksiä ja uskallat laittaa kaiken peliin ihmissuhteissasi, työssäsi ja saadaksesi sen mitä elämältä haluat.
 14. Siedät pettymyksiä. Kyky sietää pettymyksiä ja epäonnistumisia on tärkeää henkisen tasapainon kannalta. Elämä on ennalta arvaamatonta ja jokainen meistä joutuu pettymään. Jos henkinen sietokykysi on hyvä, pettymykset eivät saa sinua kanveesiin ainakaan pitkäksi aikaa. Säilytät toimintakykysi ja pystyt käsittelemään tapahtuneen niin, että näet kokemuksen sisältämän oppiläksyn.
 15. Uskallat rakastaa. Oman sydämen avoimena pitäminen, kyynisyyden torjuminen ja haavoittuvuutensa sekä viattomuutensa säilyttäminen vaativat rohkeutta ja henkistä vahvuutta. Moni näyttäisi ajattelevan, että kyynisyys, kriittisyys, puhtaasti järjellä eläminen ja sydämen sulkeminen ovat vahvuutta, mutta todellisuudessa ne ovat tapoja suojata itseään satutetuksi tulemiselta. Se ei ole vahvuutta, vaan se riistää meiltä elämämme tärkeimmän voimavaran: rakkauden. Kyky rakastaa ja vastaanottaa rakkautta on henkisen terveyden merkki. Hyvinvoiva, eheä ihminen kykenee tuntemaan rakkautta ja myötätuntoa paitsi itseään ja omia läheisiään, myös muita ihmisiä ja koko maailmaa kohtaan. Puhdas pyyteetön rakkaus kumpuaa omaa persoonaa syvemmästä lähteestä: ihmisen sielusta, joka muistaa sen, että jokainen meistä on rakkauden arvoinen. Kun sinulla on yhteys tähän sisäiseen keskukseesi, olet löytänyt kaikkein voimallisimman henkisen hyvinvoinnin lähteesi.

Kukaan meistä tuskin yltää näillä kaikilla mittareilla huippupisteisiin, eikä tarvitsekaan. Elämä on kuin sydänkäyrä: se menee ylös ja alas. Me kaikki kannamme repussamme elämänhistoriaamme ja sen jättämiä kolhuja.

Joskus tulee niin iso kriisin paikka, että henkinen hyvinvointi tuntuu lentävän joksikin aikaa ikkunasta ulos. Lohdullista on se, että kaiken kaikkiaan yhä parempaan tasapainoon on täysin mahdollista päästä. Jos elämä nostaa toistuvasti pintaan vanhoja käsittelemättä jääneitä juttuja, niitä on hyvä katsoa silmästä silmään ja tehdä asioille jotakin.

Toimivia keinoja on vaikka minkälaisia ja niiden valitsemisessa paras apu on oma intuitio. Tutkimalla eri vaihtoehtoja ja kuulostelemalla mikä vetää puoleensa, löytää parhaat välineet oman henkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.


Kurkkaa herkän voimakortit ja Helpotusta erityisherkän elämään -kirja:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image