Mitä tehdä, kun uni ei meinaa tulla? – Joskus elämän kriisit ja murheet valvottavat jokaista

Kirjoittaja Virpi Raipala-Cormieron Frantsilan Luomuyrttitilan perustaja, yrttien ja luontaishoitojen kouluttaja ja Frantsilan tuotekehitysvastaava sekä meditaatio- ja joogaopettaja.

 

 

 

Unettomuus liittyy perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan lähinnä sydämeen, tunteiden keisariin, sekä munuaisten kuntoon, jotka ovat vastuussa koko hermostosta. Kokonaisvaltaisten munuaishoitojen avulla voidaan saada pysyvästi parempi uni ja lieventää nukahtamisvaikeuksia, tästä ohessa lisää. 

Uni korjaa koko olemusta

Uni on terveyden yksi tärkeä peruspilari, jonka aikana aivot ”tyhjenevät”. Unitilassa aivoselkäydinneste huuhtoo ja puhdistaa aivojen soluja, jolloin soluvauriot korjaantuvat. Muistikin paranee, kun aivojen hermosolujen väliset kytkennät vahvistuvat ja toisaalta turhat synapsiyhteydet poistuvat.

Unen tarve on yksilöllistä: 6–9 tuntia aikuisella ja lapsella 9–10 tuntia. Kun herää aamulla virkeänä, tietää, että uni on ollut riittävä. Parasympaattinen hermosto on tehnyt rauhoittavan tehtävänsä.

Mistä unettomuus johtuu

Unettomuusongelma voi olla lähinnä sitä, että on vaikea nukahtaa, herää yöllä useasti eikä saa nukahdettua uudelleen, hermoilee ja tuskastuu tai herää liian aikaisin ja sitä kautta tulee univajetta.

Erilaiset sairaudet: kiputilat, säryt, vaihdevuosien kuumat aallot, kilpirauhasen liikatoiminta, Parkinsonin ja Alzheimerin taudit, psyykkiset sairaudet ja ahdistuneisuus aiheuttavat unettomuutta. Elämän kriisitilanteet, perhehuolet, murheet, stressi ja työelämän epäsäännölliset työajat ovat useasti suurimpina uniongelmien taustatekijöinä. 

Mitä tehdä, jos et saa unta

Yrtit: 

Oireita voidaan lievittää sisäisesti nauttimalla rauhoittavista kasveista esim. kamomillan, kanervan ja kuisman kukista, humalan emikävyistä, sitruunamelissan, vuohennokan ja kissanmintun lehdistä tai virmajuuren juurista valmistettua yrttiuutetta tai yrttiteetä hunajan kera noin tunti ennen nukkumaanmenoa (esim. Unilintu –yrttiuute, Tuutu –yrttitee).

Liian myöhään ei paljon kannata juoda, ettei yöllä pissata. Kauranröyhystä tehty kauranversouutos rauhoittaa hermostoa myös, kun heräilee yöllä eikä saa unta uudelleen. Nokkonen on tärkeä munuaisten hoitoyrtti – sitä käytetään päiväsaikaan.

Ravinto

Liian tuhti ateria myöhään syötynä voi aiheuttaa myös unettomuutta ja painajaisia. Mutta pieni makea pala edistää melatoniinin eritystä. Kahvi ja tupakka eivät sovi ennen nukkumaan menoa – ne hermostuttavat lisää. Voit sen sijaan ottaa esim. pähkinöitä ja suklaapalan, joiden tryptofaanipitoisuus lisää nukahtamisvalmiutta.

Ayurveda- ja joogaohjeissa suositellaan unen tuloon 0,5–1 dl lämmintä maitoa, (vaihtoehtoisesti kaura ja mantelimaito yms.) johon sekoitetaan kardemummaa, kanelia ja hunajaa. Näin kalsiumin ja makean pieni lisäannos voi olla avuksi unen saannissa, etenkin ayurvediselle Vata-tyypille, joka on hermostossaan ja unessaan herkkä.

Iltarituaalit:

Ihana iltarituaali rauhoittumiseen on kokovartalokylpy tai jalkakylpy. Lämmin kylpy rauhoittaa jo sellaisenaan, mutta yrtti- ja eteeristen öljyjen (mm. Laventeli laimennettuna esim. shampooseen) käyttö lisää tehoa. 

Jalkakylpyjen lisäksi on hyvä hieroa lämmittävää yrttisalvaa jalkapohjiin, nilkkojen sisäpuolelle ja alaselkään, johon voidaan lisäksi päälle laittaa lämmin kauralämpöpakkaus tai kuumavesipullo. Alaselän alueella lämpö hoitaa munuaisia, jotka vastaavat koko hermostosta ja ovat koko psyyken ja kehon rauhan tyyssija. Alaselän ja jalkojen lämmikkeenä voi käyttää vaikkapa lampaantaljaa tai lämpöpakkausta. 

Stressaantuneen ihmisen hermosto on usein kovilla, ja munuaisia tukemalla autetaan ihmistä jaksamaan. Perinteinen kiinalainen unensaantikeino on painella 81 kertaa munuainen-l-pistettä jalkapohjassa, joka on heti päkiän alla keskellä jalkapohjaa. Korvan unettomuuspisteitä ovat shen men sekä munuaisten ja sydämen pisteet, eli hiero yksinkertaisesti vain koko korvat.

Ihminen tuskastuu helposti, kun uni ei tule. Siksi psyyken tueksi kannattaa varata yöpöydän lähelle rentouttavaa musiikkia, rentoutus-CD ja mielialaa kohottavaa kirjallisuutta. 

Hengitä syvään

Jos mielesi käy ylikierroksilla, on hyvä tehdä autogeeninen rentoutusharjoitus, jossa hengität syvään nenän kautta hitaasti niin, että mahakin liikkuu. Keskity jalkoihin ja anna rentouden tunteen kohota jaloista ylöspäin. Voit ajatella sisäänhengityksellä ”Hengitän” ja uloshengityksellä ”Rauhaa”. Syvä ja rauhallinen hengitys rentouttaa koko kehoa ja mieltä, stressihormonit laskevat ja sydän rauhoittuu – parasympaattinen hermosto astuu toimintaan sympaattisen hermoston sijaan, jonka vallassa kiireinen päivä kuluu.

Mielialaharjoituksena voit kuvitella vaaleanviolettien ja -sinisten värien hoivaa; sitä kuinka ne ovat energeettisesti joka puolella ja ikään kuin sulavat kehon sisälle rauhoittaen koko olemusta.

Muita vinkkejä hyviin uniin:

  • Kannattaa pyrkiä opettamaan itselleen varhaista nukkumaan menoaikaa. Sanotaan, että aikuisella klo 22–24 aikana alkaa kehon lämpötila laskea jolloin keho alkaa valmistautua lepoon.
  • Makuuhuoneen tuuletuksesta ja toisaalta riittävästä lämmityksestä on syytä huolehtia. Pää saa olla viileässä, mutta keho lämpimänä. Vuodevaatteiden on hyvä olla luonnonkuituisia, jottei hikoile turhia.
  • Puhelimet ja tietokoneet on hyvä jättää pois reilusti ennen nukkumaan menoa, koska niiden sininen valo virkistää ja informaatio stimuloi mieltä. Puhelinta ei ole suositeltavaa pitää edes samassa huoneessa, jossa nukkuu.
  • Muista pitää säännöllinen päivärytmi – myös viikonloppuna. Se helpottaa unen saantia. Pimennä makuuhuone, sillä valo estää melatoniinin erittymisen. Kannattaa välttää päiväunia ja jos yöuni jää liian lyhyeksi ja olet todella lopen uupunut, ota maksimissaan 20 minuutin torkut. Tärkeää on löytää itselle sopiva hyvä patja ja tyyny. Ehkäpä korvatulpat tai erillään olo kuorsaavasta puolisosta auttaa äänille herkkää henkilöä. Vanha sanonta kannattaa pitää myös mielessä eli älä anna auringon laskea ennen kuin olet puhunut asiat puhki ja saanut vihastumisesi ja ärtymyksesi laantumaan.
  • Makuuhuoneen seiniin kannattaa valita mielialaa rauhoittavia vaaleita värejä kuten vaaleanpunaista tai vaaleansinistä. Lisäksi viiden hoitojakson shiatsuhoito, aromaterapeuttinen hieronta tai muu rentouttava hoito voi tehdä ihmeitä. Meditaatio ja rauhallinen jooga ovat erinomaisia mielialan rauhoittajia. Lyhyt, aikainen iltakävely raittiissa ilmassa tyhjentää myös mieltä turhista ajatuksista.
  • Yöpöydällä kannattaa pitää varalla Tyyneyden tipat -yrttiuutetta pienessä määrässä vettä ja ottaa siitä siemaus, jos herää yöllä. Tyyneyden tippojen sisältämä luomu kauranversouute rauhoittaa hermostoa ja näin tyynnyttää mieltä. Kun tekemättömät työt muistuvat mieleen, on ne hyvä kirjoittaa muistiin, jolloin ne ovat pois mielestä yöpöydällä paperilla.
  • Kukkaterapia voi auttaa: Esimerkiksi mesiangervoa voi käyttää silloin, kun asiat kiertävät mielessä johtuen esim. huolista, jonkun TV-ohjelman katselusta tai liian myöhäisestä pelaamisesta. Kuusi, lumme ja metsätähti taas auttavat, kun ei osaa rentoutua ja Aputipat (lumme, metsätähti ja suopursu), kun mieli on henkisen kriisin keskellä.

Käytä aitoja tuoksuja

Aromaterapeuttisia eteerisiä öljyjä kuten laventelia, muskatellisalviaa, vetiveriä ja santelia voit käyttää tuoksulyhdyssä, diffuuserissa tai pirskotella sängyn lakanoiden reunoille tai yöpaidan selkämykseen. Haihtuvaa öljyä riittää pari tippaa, ja luonnollisesti tuoksun pitäisi olla sellainen, josta itse pitää.

Miellyttävä rauhoittumisen rituaali on myös sipaista aromaterapeuttista Frantsilan Calm Iltaöljyä tai Laventelisalvaa ohimoille, ranteiden sisäpinnoille, jalkapohjiin sekä rintaan nukkumaan mennessä. Laventelin eteerinen öljy saa aivot erittämään serotoniinia, hyvän olon hormonia, joka kehottaa mieltä rauhoittumaan.

Laventelia on käytetty menestyksekkäästi myös ahdistuneisuuteen ja hermostuneisuuteen. Voit tietenkin tehdä itsellesi myös oman uniöljyn; lisää 10 ml:aan kasviöljyä 4–6 tippaa laventelin eteeristä öljyä, ravista ja lisää öljyä ihollesi.

Levollista mieltä ja kauniita unia toivottaen,

Virpi Raipala-Cormier

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image