Resepti: Viljaton laku á la Virpi Mikkonen

Reseptitaiteilija Virpi Mikkosen uutuuskirja Kiitos hyvää (Otava, 2014) osoittaa miten elämä voi olla makeaa myös ilman valkoista sokeria ja gluteenia. Herkullisten leivonnaisten ja jäätelöiden lisäksi lisäksi kirjasta löytyy myös kekseliäitä reseptejä terveellisten karkkien tekemiseen. Useimmat niistä ovat lisäksi maidottomia, hiivattomia ja vegaanillekin sopivia.

Kirjan eräs “kuumimmista” resepteistä on paleotyylinen paksu laku, jonka synnystä Virpi itse kertoo seuraavasti: “Olin pitkään haaveillut omatekoisesta lakusta, kunnes eräänä iltana ohje vain välähti mieleeni. Pienen jalostuksen kautta siitä mielestäni uraauurtavan upeaa. Lisää ohjeeseen hieman suolaa, mikä pidät suolaisesta lakritsista. Pähkinä-allergikot voivat korvata pähkinät viikunoilla tai luumuilla”.

lakupalat-19Paksu laku (maidoton, viljaton, sokeriton)

  • 1 dl cashewpähkinöitä liotettuina
  • 1,5 dl pehmeitä kuivattuja viikunoita liotettuina
  • 2 dl pehmeitä kuivattuja kivettömiä luumuja liotettuina
  • 4-5 rkl mustaa lakritsinjuurijauhetta (tai lakritsi-uutetangosta rouhittua jauhetta)
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • pipetillinen vaniljasteviaa
  • 0,25 rl merisuolaa
  • 1,5 dl vettä

Laita pähkinät, luumut ja viikunat tunniksi veteen likoamaan.

Lämmitä uuni 75 asteeseen (tai 45 asteeseen, mikäli sinulla on aikaa ja haluat ravintoaineiden säilyvän paremmin). Huuhtele liotetut pähkinät, viikunat ja luumut. Annostele kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta. Lisää soseutusvaiheessa tarvittaessa hieman vettä, jotta saat seoksesta tasaista. Massan tulee kuitenkin olla mahdollisimman paksua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa jotain maustetta.

Annostele massa pursotinpussiin ja pursota leivinalustalla päällystetylle uunipellille pitkiä, noin 1-1,5 cm:n paksuisia tankoja. Paista uunin keskiosassa noin 3-4 tuntia, muun muassa lakujen paksuuden mukaan. Mikäli kuivatat niitä 45 asteessa, on kypsennysaika uuninluukku raollaan noin 12-16 tuntia. Voit tarkistaa kypsyyden leikkaamalla pienen palan tangosta ja antamalla sen jäähtyä. Valmis laku on kiinteää, hieman sitkeää mutta pehmeää. Kypsennysaikaa pidentämällä saat sitkeämpää lakua. Kun laku on valmis, ota se uunista. Anna jäähtyä ja leikkele pieniksi paloiksi. Säilytä suljettavassa rasiassa jääkaapissa.

Lue myös Kiitos hyvää -kirjan esittely Ruokakirjat-blogissa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image