Seitsemän vinkkiä parempiin löylyihin – Minkä näistä otat kokeiluun?

FT Lassi A Liikkanen on tietokirjailija, dosentti ja Saunologia.fi -palvelun perustaja. Vuodesta 2015 Lassi on selvittänyt hyvien löylyjen salaisuuksia saunan suunnittelun näkökulmasta. Tällä hetkellä Saunologia auttaa ihmisiä ympäri maailman parantamaan saunoja.

Lassi Liikkanen. Kuva: Reetta Saarikko.

Viime vuosina olemme saaneet lukea mediasta saunomisen terveyshyötyjä löytäneistä tutkimuksista. Terveysvaikutusten edellytyksenä on poikkeuksellisen toistuva ja kohtuullisen pitkäjaksoinen saunominen. Säännöllistä saunomista edes auttaa sekä laadukas sauna että kestävät ja elämää piristävät saunatavat. Hyvän saunan tekijöistä olen kirjoittanut useamman kirjan sekä julkaissut seitsemän vuoden ajan verkkoon monenlaista materiaalia Saunologia.fi -sivustolla. Saunomisen elävöittämisen parhaat vinkit olen kerännyt tähän.

1. Kokeile erilaisia lämpötiloja

Monen saunassa lämpötilan säädin on jäänyt uuden kiukaan käyttöönoton jälkeen samaan asentoon. Kokeile ensi kerralla vaihtaa lämpötilaa. Jos yleensä valitset matalan lämpötilan, nosta sitä, jos korkean, laske sitä. Tarkkaile kehosi tuntemuksia rauhassa, kun menet saunaan äläkä heitä välittömästi löylyä. Mille tämä lämpötila tuntuu?

2. Kokeile kuivaa saunaa

Kehomme suojautuu luonnollisesti kuumaa ilmaa vastaan hikoilemalla. Meistä saattaa tuntua, että hikoamme saunassa nopeasti, jos astuimme saunaan suihkusta ja heitimme välittömästi löylyä, mutta tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Jätä tällä kertaa molemmat väliin. Tule saunaan rauhassa ja odota 5–15 minuuttia, kunnes huomaat ihosi hikoavan luonnostaan. Tämän jälkeen voit aloittaa löylyttelyn.

3. Heitä löylyä hitaasti

Moni paiskoo löylyä kiukaalle heti istahdettuaan lauteille. Joskus sauna on liian kuiva, jolloin tämä on ymmärrettävää. Silloin kannattaa aloittaa ensimmäisestä vinkistä ja laskea lämpötilaa. Kiinnitä huomiota, siihen miten luot löylyä. Kaada vettä hitaasti, vaikka yhteen kohtaan kiukaan kiville. Jos vesi juoksee lattialle, vaihda kohtaa. Liruttamalla vettä hitaasti saat erilaiset löylyt kuin yhdellä isolla kaadolla.

4. Sauno selällään

Suomessa saunassa yleensä istutaan, mutta kokeile maata selälläsi, jos lauteet ovat riittävän isot. Makuuasennossa kehon lämpiäminen on tasaisempaa, kun saunan lämpötilaerot eivät tunnu ja veri ei pakkaannu alakehoon. Nouse istumaan verkkaisesti niin huimausriski minimoituu. Niskaa tukeva saunatyyny tekee löhöilystä mukavampaa. Jos olet herkkä nukahtamaan ja huono heräämään, jätä tämä vinkki väliin.

5. Käytä saunahattua kuumissa löylyissä

Moni kokee, ettei jaksa saunoa liian kuumassa tai kovissa löylyissä. Jos saunojien välillä on mieltymyseroja, mutta yhdessä saunominen tuntuu tärkeälle, lämmölle herkän kannattaa käyttää saunahattua. Se auttaa erityisesti istualtaan saunojaa suojellen herkintä osaa kehosta liialta lämmöltä ja voit kokea saunomisen miellyttävämpänä. Erityisen, usein huovasta tehdyn päähineen sijasta voit kokeilla vaikka villamyssyä, jotakin luonnollisesti materiaalista valmistettua päähinettä.

6. Imeytä löylytuoksu lumeen tai jäähän

Moni on kokeillut pienestä pullosta annosteltavaa löylytuoksua. Löylytuoksut ovat kiinnostava mutta ristiriitainen tapa värittää saunakäyntiä. Monet tuoksut ovat kovin keinotekoisia, lisäksi ne voivat aiheuttaa huolettomasti käytettynä allergisia oireita. Eräs syy voi olla tuoksun ”palaminen” kiukaalla. Voit minimoida haittoja suihkuttamalla tuoksua sisältävää vettä ilmaan tai imeyttämällä tuoksutippoja jääpaloihin tai lumipalloihin, joiden annat sulaa kiukaalla ja haihtua rauhallisemmin.

7. Pakasta koivun lehtiä tai saunavihta kesällä

Vihtominen on unohtunut tapa rikastaa saunomista monilla aisteilla. Tuore vihta on paras, mutta jos vihdan tekeminen kesällä tai saaminen talvella on vaikeaa, ota talteen edes lehtiä. Pakasta kourallinen koivunlehtiä litran pakastepussissa, liota lehtiä hetken aikaa kuumassa vedessä ja käytä vettä ilman lehtiä löylyttelyyn. Näin saat tuoreen koivun tuoksun vaikka joulusaunaan. Jos olet taitava käsistäsi, voit tehdä vihtoja kesällä, kääriä ne tuorekelmuun ja pistää pakkaseen. Sulatettu vihta on kuin uusi!

Näillä vinkeillä voit ympärivuoden saada vaihtelua saunarutiineihin ja löytää uusia syitä uppoutua löylyn syleilyyn. Muista myös säännöllisesti huoltaa saunaasi, pitää pinnat puhtaina, tarkistaa kiuaskivet ja saunaan kuulumattomat tavarat sieltä poissa. Lisää vinkkejä saunaelämän monipuolistamiseen löydät Carita Harjun kirjasta Hyvää oloa saunomalla – Saunafulness.


Lue lisää laadukkaan saunan suunnittelusta Saunologian sivuilta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image