Miksi viljelisin itse? – Neljällä eurolla vuoden versot

Syödä täytyy joka päivä, mutta mitä ja miten. Uutta tutkimustietoa tulee jatkuvasti esimerkiksi maaperän köyhtymisestä ja torjunta-aineiden vaikutuksista. Tavallinen ruoan ostaja saattaa tietojen ristipaineissa olla lähinnä hämmentynyt. Turvallisinta olisi kasvattaa ruoka itse.

Ruoan kasvattaminen kaupungissa ei ole uusi asia, mutta jotenkin vuosikymmenien aikana sitä ei ole enää otettu juurikaan huomioon kaupunkisuunnittelussa. Saatamme olla vieraantuneita alkutuotannon ajatuksesta ja mieltää viljelyn kaupunkioloissa liian vaikeaksi. Sitä se ei kuitenkaan ole, varsinkin kun pitää riman riittävän matalalla.

Jos asuu kerrostalossa, eikä ole edes parveketta, voi kasvattaa kotona ikkunalla sen määrän minkä pystyy. Usein näkee rappujen ikkunalaudat tyhjillään, ne kannattaa ottaa rohkeasti käyttöön!

Kasvatus on helppoa: Kuivattuja luomuherneitä multaan ja vettä päälle.

Miksi viljelisin itse?

1. Taloudellisuus
Ruoka on kallista ja luomuruoka on usein vieläkin kalliimpaa. Tuntuu hassulta maksaa esimerkiksi herneenversopaketista kaupassa neljä euroa, kun itse kasvattamalla saa samalla rahalla melkein vuoden versot. Toki taloudellisuus itse kasvattamisessa perustuu paljolti myös siihen, ettei laske omalle työlleen tuntihintaa. Itse kasvatettua ruokaa arvostaa ja kynnys heittää sitä roskiin kasvaa. Hävikki pienenee ja rahaa säästyy.

2. Torjunta-aineet
Tiedän täsmälleen mistä ruoka tulee ja että siinä varmasti ei ole mitään keinotekoisia aineita. Elintapasairaudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Ihmisten elimistöt ovat niin kuormittuneita, että ovat alkaneet oireilla. Kaupungin saasteet saa pesemällä pois, mutta kaikkein vilkasliikenteisimmän tien viereen ei kuitenkaan viljelmiään kannata laittaa.

3. Hiilijalanjälki
Merkittävä osa kulutuksen ympäristövaikutuksista tulee ruoasta. Itse kasvattamisella pystyy vaikuttamaan konkreettisesti haitallisiin ympäristövaikutuksiin. Totta kai mittakaava on hyvin pieni, mutta ei vähennä sen arvoa. Lisäksi siitä saa rutkasti hyvää mieltä.

Herneenversoista saa ruoan lisukkeita nopeasti, itäminen alkaa muutamassa päivässä.

4. Maatiaiskasvit ovat ympäristöteko
Maatiaiskasvit ovat osa kulttuuriperintöämme. Perinnekasvien viljely ja kantojen ylläpitäminen on ympäristöteko, ja siirtää perinnön myös osaksi tulevien sukupolvien elämää.

5. Syötävät kukat tuovat kauneutta
Voi helliä aisteja ja pitää hauskaa! Kukat tuovat mahtavan säväyksen ruoanlaittoon ja leivontaan. Kukkia voi talveksi pakastaa jääkuution sisään ja sulattaa tarpeen mukaan. Esimerkiksi Hyötykasviyhdistys neuvoo, jos ei ole varma mitä kaikkia kukkia voi syödä.

Hidasta elämää -bloggari Teemu Syrjälä on kirjoittanut enemmän ruovalion vaikutuksista.

Kirjoittaja on Dodo ry:n jäsen ja kaupunkiviljely-aktiivi.

Lähteet: Permaculture, Kaupunkiviljely.fi

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image