Miten säilyttää hyvä lomamieli, kun säät eivät suosi? 3 vinkkiä

Laukut on pakattu veneelle lähtöä varten. Katson sääennustetta ja seuraavalle kymmenelle päivälle luvataan todella epävakaista, sateista ja viileää. Miten säilyttää hyvä lomamieli, kun säät eivät suosi?

Kun olemme koko talven viettäneet vähässä valossa, on ihan luonnollista, että kesältä toivomme aurinkoa. Ajatus leppoisista päivistä lämmön hivellessä ihoa tuntuu juuri ansaitulta palkinnolta talven pakerruksen jälkeen. Useimman mielestä hyvän ja onnistuneen kesäloman ensimmäinen edellytys on aurinkoinen ja lämmin kesäsää. Mutta samalla kaivamme itsellemme kuoppaa. Anthony de Mello sanoo hyvin kirjassaan Havahtuminen, että ehdollinen onnellisuus tuottaa aina kärsimystä.

Jos hyvän loman ja lomamielen edellytyksenä on loistavat lomakelit, niin aivan loogisesti tuota säätöä noudattaen alitajuntamme saa mielialamme laskemaan yhtä nopeasti lämpötilan kanssa. Odotuksillamme olemme ohjelmoineet aivomme tuottamaan harmistusta ja ärtymystä aina, kun vilkaisemme ulos epävakaiseen kesäsäähän.

Valitettavasti säätiloihin emme voi vaikuttaa. On jo tarpeeksi kurjaa, että joudumme kesällä turvautumaan fleeceihin ja sadevaatteisiin, mutta sadattelemalla tai surkeuteen vaipumalla huonon sään takia annamme alitajuntamme lisätä monikertaisesti säätilan tuottamaa harmia. Niin kauan kun taistelemme säätilaa vastaan, mielemme toimii onnellista oloa ja hyvää ja onnistunutta lomaa vastaan.

Miten saada mieli toimimaan onnellisen olon puolesta?

Jotta säätila ei vaikuttaisi kielteisesti mielialaamme, meidän täytyy purkaa linkki lomasään ja onnistuneen loman väliltä.

1. Joka kerta kun huomaat harmittelevasi lomasäätä, onnittele itseäsi. Sait alitajuntasi kiinni itse teosta. Voit mielikuvaharjoitteena katkaista linkin – vahvuudesta riippuen saksilla, sivuleikkureilla tai tongilla – sään ja loman onnistumisen väliltä. Päätä, että mielialasi on täysin riippumaton keleistä.

2. Mieti, mitkä asiat lomassasi ovat sinulle ne kaikista tärkeimmät.

  • Ehkä lepääminen kovan työputken jälkeen. Mitkä ovat sinun tapasi levätä? Mitä niistä voit toteuttaa ilman auringonpaistetta?
  • Ehkä läheisimpien kanssa yhdessä oleminen. Minkälaisia yhdessäolon tapoja voitte toteuttaa myös sadesäällä?
  • Ehkä kesätapahtumiin osallistuminen. Mikä tapahtumissa on sinulle tärkeintä? Uuden kokeminen? Ystävien tapaaminen? Kulttuurista nauttiminen? Millä tavoin voisit toteuttaa sinulle tärkeimmät asiat myös viileämmällä kelillä?
  • Ehkä ulkona luonnossa liikkuminen. Millä tavoin varustautuneena voisit nauttia sateisesta luonnosta?
  • Ehkä jokin muu asia. Mikä se onkin, kysy itseltäsi, miten mahdollistat sen parhaalla mahdollisella tavalla säällä kuin säällä.

3. Kun sade vihmoo, pyri tekemään päivästä jotenkin erityinen. Voisitko jopa juhlistaa sitä? Mieheni usein muistelee, että hänen lapsuudessaan aina sadepäivänä kesämökillä paistettiin räiskäleitä. Ja nuo päivät ovat painuneet hänen mieleensä erityisen hyvinä herkkuhetkinä. Itse rakastin lukea kirjoja navetan vintillä ja kuunnella sateen ropinaa kattoon. Jo lapsena oivalsin noiden hetkien auvoisen kiireettömyyden.

Mitä erityisen mukavaa sinä voisit tehdä sadesäällä? Tanssia? Katsella elokuvia? Laulaa karaokea? Leipoa pullia? Maalata vesivärellä?
Juuri lomallasi sinulla on aikaa toteuttaa kivoja tai hassuja juttuja, joita arkipäivien järkevyydessä ei tule tehtyä. Kun annamme sadehetkille mahdollisuuden, ne voivat olla lomamme antoisimpia ja rentouttavimpia tuokioita. Todella onnellisia kesäpäiviä.


Lisää mielenhallinnasta voit lukea myös kirjastani Onni asuu jo sinussa – 9 tapaa olla onnellinen
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image