“Petyn itseeni, jos en pysty siihen, mitä haluaisin” – Riittämättömyyden tunne voi ajaa välttelemään omia tunteita

“Minulla riittämättömyyden tunne nousee esiin arkisissa tilanteissa, hetkissä, jolloin koen, etten saa aikaan riittävästi, en suoriudu jostakin asiasta ”riittävän hyvin” tai osaa jotakin asiaa niin hyvin kuin haluaisin. Se tuntuu itseen kohdistuvana pettymyksenä, kouristaa vatsanpohjaa ja litistää rintakehää. Monesti riittämättömyyden tunteeseen liittyy myös tiedostamatonta vertailua tai peilaamista siihen, mitä muut ihmiset tekevät ja ajatuksia siitä, mihin minunkin ”tulisi pystyä”.

Näin kertoo mielen ja kehon yhteydestä kiinnostunut runokirjailija ja väitöskirjatutkija Susanna Jussila. Hänen syvältä koskettavat Sielun sopukoita -runonsa syntyvät usein tunteen äärelle pysähtymisen hetkissä. Monien runojen taustalta löytyy riittämättömyyden tunne, jota Susanna käsittelee kirjoittamalla. Tunteen käsittelyn jälkeen syntyvä runo on keino lohduttaa itseä ja samalla myös muita, jotka tunnistavat omassa kokemuksessaan jotain samaa.

Ylisuorittaminen voi olla pakoa omista tunteista

“Riittämättömyyden tunne käynnistää minussa suorittamisen. Ikään kuin vastauksena riittämättömyyden tunteelle pitäisi tehdä vielä vähän enemmän ja paremmin, olla vähän enemmän ja parempi. Tunne on saanut minut vaatimaan itseltäni liikaa ja ylittämään oman jaksamiseni rajat. Se on ollut merkittävä tekijä uupumuskokemusten taustalla.

Kun en vielä osannut pysähtyä tunteideni äärelle, käytin liikuntaa ainoana stressinhallintavälineenä ja tsemppasin itseäni jaksamaan juoksemalla.  Kova treeni nollasi päätä ja toi hetkellisen helpotuksen. Tästä kuitenkin seurasi, että ennen pitkää keho ei enää jaksanut, tuli kaikenlaista kremppaa kuten polvi-, lonkka- ja selkäkipuja. Lopulta kehoni pakotti minut pysähtymään.

Tärkein apukeinoni on ollut oppia tulemaan sinuiksi tunteideni kanssa. Koen, että jatkuva ylisuorittaminen oli samalla pakokeino tunteistani. Riittämättömyyden tunteen taustalta olen löytänyt vielä syvempiä tunteita kuten arvottomuuden kokemusta, häpeää ja pelkoa hylätyksi tulemisesta. Koska tunteiden juuret ovat syvällä lapsuudessa, on niiden kohtaaminen ollut paikoin pelottavaa ja kivuliasta. Se on kuitenkin ollut avain itsemyötätuntoon ja entistä lempeämpään minäsuhteeseen.

Tunteiden äärelle pysähtymisessä minua ovat auttaneet muun muassa joogan kautta oppimani keholliset harjoitteet sekä kirjoittaminen. Usein yhdistän arjessani molemmat. Pysähdyn itseni äärelle hengityksen tai joogaharjoituksen avulla ja teen tilaa senhetkiselle kokemukselle. Lopuksi saatan kirjoittaa tunteesta tai oivalluksesta, mikä on noussut esiin tunteen kautta. Moni näistä tekstiaihioista hioutuu myöhemmin Sielun sopukoita -runoksi.

Riittämättömyyden tunne nousee uusien haasteiden edessä

Uudenlaiset haasteet nostavat helposti riittämättömyyden tunteen pintaan. Epämukavuusalueelle astuessani vanhat vaativuuskelat aktivoituvat. Aloitin väitöskirjatutkijana syksyllä 2021, ja sisäisellä kriitikollani tuntuu olevan taas paljon asiaa. Olen kuitenkin päättänyt, että tällä kertaa haluan nauttia matkasta kaikkine epävarmuuksineen enkä lähde mukaan itseni piiskaamiseen.

Luotan omaan tahtiini ja mieluummin hengailen riittämättömyyden tunteen kanssa kuin ajan itseni liian tiukille. Kun riittämättömyyden tunne iskee, otan sen tilaisuutena harjoitella jälleen armollisuutta ja myötätuntoa itseäni kohtaan. On myös ollut ihana löytää hengenheimolaisia akatemian sisältä ja huomata, että myös tiedemaailmassa on tilaa tunteista puhumiselle ja keholliselle kokemusmaailmalle.

Sinulle, joka kamppailet riittämättömyyden tunteiden kanssa…

Sen tiedostamisesta saattaa olla apua, että riittämättömyyden tunne ei kumpua pelkästään sisältä, vaan myös ympäröivä yhteiskunta ja kulttuuri ruokkii monin tavoin riittämättömyyden kokemusta. Joskus voi helpottaa, kun katsoo asioita lintuperspektiivistä ja huomaa, että tämä tunnehan on suorastaan pandemia.

Ehkä se, että alkaa arvostaa itseään, ei vielä muuta riittämättömyyttä tuottavia rakenteita, mutta se voi toimia rakkaudellisena vastalauseena. Heijasteena siitä, että jokainen meistä on riittävä sellaisenaan. Ihmisarvoa ei mitata tekemisellä.”

 

Susanna Jussilan uusimmat silmää ja sielua hellivät runot löydät ihanassa lahjaboksissa <<<<< TÄÄLTÄ >>>>>

Kauniissa lahjaboksissa on:

💎 Sielun sopukoita – tässä hetkessä riittävä -runokirjanen  taskukoossa

💎 Sielun sopukoita -tarra-arkki

💎 Sielun sopukoita -muistikirja

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image