Erityisherkän seksuaalisuus on tunteiden ja kehon yhteistä resonointia

Erityisherkkyys tuli suuren yleisön tietoisuuteen kymmenen vuotta sitten, kun Yhdysvaltalainen psykologian tohtorin Elaine Aronin kirjoja alettiin kääntää suomen kielelle. Erityisherkkyys on sanana haastava. Se on osoitteleva ja ongelmallinen. Monikaan erityisherkkä ei pidä sanan erityisyydestä. Siksi pohdimmekin usein HSP Suomi ry:n hallituksessa, voisiko erityisherkkyydelle olla olemassa parempi suomenkielinen sana. Toistaiseksi emme ole sellaista löytäneet.

Erityisherkkä ihminen on vahvasti emotionaalinen ja sensitiivinen, helposti aisti-informaation kautta ylivirittyvä ja kuormittuva. Hän huomaa pienetkin yksityiskohdat helposti, usein turhan tarkaankin ja analysoi erityisesti ihmissuhteisiin liittyviä asioita kauan aikaa. Nuo Aronin kuvaamat erityisherkän ihmisen temperamenttipiirteet ovat helppo tapa arvioida kuuluuko itse tuohon joukkoon. Erityisherkkiä  ihmisiä on väestöstä noin viidennes. Kyseessä ei siis ole mikään pieni vähemmistö. Ominaisuus on vahvasti periytyvä, eikä siitä pysty hankkiutumaan eroon, kyseessä on siis synnynnäinen temperamenttipiirre. Erityisherkkien ihmisten reagointi voi muistuttaa traumaperäistä oirehdintaa ja joskus kyseessä voi olla molemmat asiat. Eritysherkkyys ei kuitenkaan  ole seurausta traumatisoitumisesta.

Erityisherkät ihmiset ovat kukin omalla tavallaan herkkiä ja ominaisuudet tulevat näkyviksi jokaisen omalla persoonallisella tavalla. Se, että on erityisherkkä ei vielä siis kerro välttämättä mitään olennaista ihmisestä, vaikka monet piirteet yhdistävätkin tutkimusten mukaan erityisherkkiä, näitä ovat esimerkiksi oikeudenmukaisuus, aitous, tunnollisuus, arvojen mukainen elämä ja luovuus.

Erityisherkät ihmiset ovat Aronin mukaan sitoutuneempia pitkiin ihmissuhteisiin, mutta toisaalta sinkkujen parissa on myös huomattavan isoa osa erityisherkkiä. Eritysherkän ihmisen voi olla vaikea tehdä aloitteita ihmissuhteissa (jos ei kuulu elämyshakuisiin erityisherkkiin, joita on kolmannes erityisherkistä) ja erityisherkällä voi  mennä paljonkin aikaa sen varmisteluun, onko toinen aidosti kiinnostunut. Jotkut  erityisherkät näyttävät tietoisesti välttelevän hylätyksi tulemisen uhkaa pysymällä kaukana ihmissuhteista. Toisaalta erityisherkät viihtyvät yleensä hyvin itsensä seurassa. Osalle sinkkuus on aito, omiin tarpeisiin liittyvä valinta.

Seksuaalisuus on monelle erityisherkälle vahva voimavara. Jos erityisherkkä on saanut myönteistä seksuaalikasvatusta ja elämä on tarjonnut hyviä kokemuksia, on seksi todennäköisesti elämää rikastuttava asia. Moni eritysherkkä virittyy nopeasti seksiin ja osaa nauttia siitä. Jotkut voivat saada orgasmeja todella helposti ja paljon, olivat sitten seurassa tai yksin. Suorituskeskeisyys ei kuitenkaan yleensä ole keskeinen asia erityisherkälle.

Erityisherkän seksuaalisuuteen liittyvät haasteet voivat olla yhtä moninaisia kuin normiherkänkin, mutta jotkut asiat korostuvat. Kosketus (silittely, nuoleminen, halailu, paijaaminen) voi olla erityisherkälle seksin aikana liian lujaa tai intensiivistä, varsinkin jos kumppanilla ei ole kokemusta seksistä erityisherkän kanssa. Erityisherkällä voi olla myös kehossa paikkoja, joihin hän ei halua kosketettavan liian virittymisen tähden. Näistäkin toki selviää avoimella keskustella. Jotkut erityisherkät voivat ylivirittyä liikaa seksin aikana, tunneintensiteetti siis kasvaa ilman, että se johtaa laukeamiseen. Tähän auttaa mainiosti pieni tauko. Monille erityisherkille on luontevaa suhtautua seksuaalisuuteen kokonaisvaltaisena asiana, seksuaalisuus, kehollisuus,, herkkyys, tunteet ja hyvinvointi liittyvät toisiinsa.  Toisaalta ujo erityisherkkä voi kärsiä emotionaalisesta estyneisyydestä, joka saa hänet eristäytymään suhteista. Onneksi elämänkokemus usein auttaa tässäkin asiassa.

Sensitiivisen ja toisen tunteet helposti tunnistavan erityisherkän haaste voi olla myös se, että hän osaisi olla terveen itsekäs seksin aikana. Empaattinen erityisherkkä voi lipsahtaa miellyttämään kumppania laittamalla hänen tarpeensa omiensa edelle. Tämäkin on ihan ok, kunhan siitä ei tule jatkuva tapa, jossa erityisherkkä unohtaa itsensä.. Hyvän seksiin kuuluu vastavuoroisuus ja molempien tarpeiden kuuntelu ja toteuttaminen. Samalla tavoin myös omat rajat on tärkeä tunnistaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus tunnustella omaan tahtiinsa mikä tuntuu juuri minusta hyvältä ja mikä ei. Jokaisella on oikeus pyytää ja kieltäytyä, kaikissa seksin vaiheissa. Seksiin ei pidä lähteä hakeakseen hyväksyntää tai miellyttääkseen toista. Kirjoitan tämän, koska tiedän että osalle erityisherkistä on vaikeaa tunnistaa ja ilmaista omia rajoja.

Erityisherkkä, muista nämä

  • Kerro kumppanillesi millaisesta seksistä pidät, jos puhuminen ujostuttaa, kirjoita kirje.
  • Jos et ole tutustunut omaan seksuaalisuuteesi,  niin aloita jo, keho on myös nautintoa varten.
  • Jos sinulla on ahdistuksen tunteita tai puutteita tiedoissasi seksiin tai ihmissuhteisiin liittyen, hae apua seksuaaliterapeutilta. Hän on koulutettu ammattilainen, jonka kanssa voit puhua mistä vain.
  • Jos seksi ei kiinnosta sinua, se on ihan ok, sinulla on oikeus ilmaista itseäsi ja elää omien valintojesi mukaan.
  • Seksuaalisuus päivittyy elämän myötä. Ole avoin elämälle ja myötätuntoinen itseäsi kohtaan

 

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image