Joskus kauneimmat tarinat syntyvät elämän kipeimmistä kokemuksista – 5 tapaa voimaantua kirjoittamisen avulla

Moni meistä vaatii itseltään liikaa.  Pitäisi pystyä, pitäisi jaksaa, pitäisi venyä vielä vähän enemmän – eikä mikään tunnu koskaan olevan tarpeeksi. Niin kauan, kun juoksee omaa riittämättömyyden tunnettaan karkuun tekemällä enemmän, eivät vaatimukset itseään kohtaan vähene. Vasta sitten kun on valmis pysähtymään ja katsomaan silmiin sitä osaa itsessä, joka haluaa niin kovasti tulla nähdyksi ja kuulluksi, voi sisäinen kriitikko hellittää.

Itse olen mestari patoamaan tunteitani ja porskuttamaan eteenpäin. Etenkin stressi laukaisee helposti suoritusmoodin, jolloin tekeminen ottaa arjessa vallan ja tunteet jäävät  varasijalle.

Yksi keino ylitse muiden on auttanut minua katkaisemaan haitallisen kierteen: kirjoittaminen. Kun otan kynän ja muistikirjan käteen, laitan suorittamisen ja itseni sensuroimisen hyllylle. Annan tulla ulos kaiken, mikä on ehkä odottanut hetkeään. Aina se ei ole kaunista katseltavaa, mutta kaikki se on osa minua. Ja kuinka ollakaan usein niistä kaikista kipeimmistä hetkistä syntyvät kaikista kauneimmat tekstit.

Sinun ei tarvitse kirjoittaja hyötyäksesi kirjoittamisen terapeuttisilta vaikutuksilta. Ainut mitä tarvitset aloittaaksesi on palan paperia, kynän ja motivaation kirjoittaa. Voit aloittaa esimerkiksi pitämällä päiväkirjaa.

Tässä 5 tapaa, joilla omien ajatusten ja tunteiden ylös kirjoittaminen voi vahvistaa omaa voimaasi.

1. Kirjoittaminen auttaa sinua pysähtymään omien tunteidesi äärelle.

Kun otat aikaa kirjoittamiselle, otat aikaa itsellesi. Kirjoittaminen auttaa sinua pysähtymään tunteidesi äärelle, kohtaamaan sen, mikä arjen pyörityksessä on ehkä jäänyt vähemmälle huomiolle. Kun saat mustaa valkoiselle, sinun on usein helpompi jäsentää sitä, mikä mielessäsi näyttää hahmottomalta.  Kirjoittamisen avulla voit myös oppia katsomaan omaa tilannettasi objektiivisemmin.

Omien pelkojen ja huolien ylös kirjoittaminen voi itsessään vapauttaa mielesi. Luova kirjoitushetki itsesi kanssa toimii myös rauhoittavana iltarutiinina, joka auttaa sinua rentoutumaan pitkän päivän päätteeksi.

2. Kirjoittamisen avulla opit tuntemaan itsesi paremmin.

Kirjoittaminen auttaa sinua reflektoimaan itseäsi ja elämääsi. Kirjoittaessa kaikki tunteet  ja ajatukset ovat sallittuja – ne eivät loukkaa ketään. Päiväkirjan avulla voit tutustua itseesi turvallisessa tilassa ja harjoitella itsesi lempeää hyväksymistä. Sinulla on lupa olla sinä – kaikkine puolinesi.

 3. Kirjoittamalla voit löytää elämänkokemuksista uudenlaisia merkityksiä. 

Kirjoittaminen lisää luovuutta ja arjen luova tekeminen tukee tutkitusti hyvinvointia. Kun pysähdyt säännöllisesti itsesi äärelle, keskittymiskykysi paranee ja opit huomaamaan olennaisen. Sen, mikä on sinulle tärkeää. Säännöllinen kirjoittaminen voi auttaa löytämään uudenlaisia merkityksiä omista elämänkokemuksista, katsomaan asioita uudella tavalla ja löytämään jotain hyvää myös kaikkein kipeimmistä kokemuksista.

 4. Kirjoittaminen auttaa sinua muistamaan, mihin asti olet tullut.

Kirjoittamalla ylös rakkaat muistosi, voit palata niihin aina, kun tarvitset muistutusta hyvästä. Päiväkirja muistuttaa sinua saavutuksistasi ja auttaa pukemaan unelmasi tunteista sanoiksi. Palaamalla päiväkirjamerkintöihisi voit myös nähdä, miten olet kasvanut ja tuntea kiitollisuutta siitä, miten pitkälle olet tullut.

 5. Kirjoittaminen on todellista online-aikaa itsellesi.

Sosiaalisen median kyllästämässä maailmassa offline-aika jää helposti vähiin.  Jos teet päiväkirjan kirjoittamisesta osan päivittäistä rutiiniasi, saat täydellisen verukkeen irrottautua älylaitteista ja keskittyä hetken ainoastaan itseesi.

Oman ajan ottamisella on monia hyötyjä. Se auttaa sinua rauhoittumaan, lepuuttamaan aivojasi, mahdollistaa syvällisen pohdinnan ja voi vaikuttaa myönteisesti ihmissuhteisiisi. Päiväkirjan kirjoittaminen auttaa sinua tarkastelemaan itseäsi ja omaa sisäistä maailmaasi, sen sijaan, että vertailet omaa elämääsi muihin.

Lähteinä käytetty myös:

Huffington Post – 5 Ways A Journal Can Help With Self-Care

Positive Psychology Program – Writing Therapy: Using A Pen and Paper to Enhance Personal Growth

The Journal of Positive Psychology – Everyday creative activity as a path to flourishing

Susanna Jussilan voimauttavia runoja löydät Sielun sopukoita -päiväkirjasta

Kurkkaa päiväkirja: 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image