Kysy psykologilta: Kuinka löytää onnellisuus parisuhteessa?

Kysy psykologilta -palstalla psykologi Heli Heiskanen vastaa Hidasta elämää -sivuston lukijoiden kysymyksiin. Voit esittää Helille oman kysymyksesi Hidasta elämää -keskustelupalstalla tässä keskusteluketjussa.


Kysymys:

“Kaipaisin neuvoa sinulta kuinka löytää onnellisuus ja päästä eroon epämääräisestä levottomasta tunteesta sisälläni.

Olen 26-vuotias nainen. Elän kohta toista vuotta kauko-suhteessa 29-vuotiaan miehen kanssa. Näemme viikonloppuisin 3–4 viikon välein. Itse olen jonkin aikaa tuntenut ajan olevan kypsä yhteisen elämän suunnitteluun ja muuttoon saman katon alle.

Poikaystäväni ei kuitenkaan ole siihen valmis vaan haluaisi vielä nauttia vapaudesta. Ymmärrän hänen tilanteensa, hän oli 4 vuotta parisuhteessa joka päättyi vain kuukausi ennen kuin tapasimme. Hän sanoo ettei haluaisi että joku taas rajoittaa hänen menemisiään ja harrastuksiaan, lisäksi hän matkustaa paljon työnsä vuoksi. Hän asuu ensimmäistä kertaa elämässään yksin ja on vihdoin päässyt nauttimaan työnsä hedelmistä ja tuntee itsenäistyneensä.

Minua taas hänen riippumattomuutensa pelottaa ja tekee oloni epävarmaksi. Toisaalta taas elän ensimmäistä kertaa todella tasavertaisessa suhteessa jossa minuun luotetaan. Olen saanut ja joutunut järjestämään oman elämäni niin että minulla on ystäviä, harrastuksia, mielekäs työ ja tapaan perhettäni usein. Tosin, nämä asiat eivät enää tunnukaan niin mielekkäiltä tai en osaa niistä enää nauttia, samoin, kuin ennen suhdettamme.

Tunnen oloni erittäin yksinäiseksi ja alakuloiseksikin toisinaan. Yhdessä vietetyn viikonlopun jälkeen tarvitsen pari päivää jotta saan taas asioista kiinni ja että voin palata arkeeni. Tuntuu että suoritan näitä ennen niin ihania asioita nykyään vain tavan vuoksi. Ennen tunsin olevani helposti innostuva, iloinen ja kokeileva luonne. Nyt huomaan olevani jopa ystävieni seurassa ja työpaikalla vakava ja tylsä. En saa samanlaista tai edes siihen verrattavaa rakkauden tunnetta muualta kuin poikaystävältäni. 

Tunnen suurta kateutta katsoessani ehjiä ja onnellisia perheitä. Haaveilen että joku päivä minä saan olla perhe lapsilleni ja vannon että lapseni eivät kasva ilman isäänsä.

Koetan aina ajatella positiivisesti asioista ja tehdä asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi, mutta silti sisälläni palaa, haluan lähteä, mutta en tiedä minne, haluan että minua rakastetaan yhtä palavasti kuin minä rakastan. Olen iän myötä oppinut kuuntelemaan kehoani, sydäntäni ja mieltäni, mutta tällä hetkellä jälkimmäiset sanovat ettei minun ole hyvä olla näin.

Odotan kovasti vastaustasi ja haluaisin alkaa työstää näitä asioita, jos minulla vain olisi keinoja.”

Kysyy nimimerkki Etsijä

Helin vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi nimimerkki Etsijä. Onnellisuuden löytäminen on suuri ja laaja kysymys. Tuon tässä esiin muutamia mahdollisia reittejä lähteä työstämään asiaa. Käytännössä voit vahvistaa jo olevia onnen aiheita ja työstää pois onnen esteitä.

Pysyvä muutos lähtee sisältä päin

Levoton olo sisälläsi on merkki siitä, että jokin asia ei ole kohdallaan tai jokin koputtelee pintasi alla tullakseen tietoisuuteesi. Toteat, että Sinun ei ole hyvä olla näin ja kaipaat muutosta. Tarvittava muutos voi tapahtua sisälläsi, omissa tunteissasi, asenteissasi tai olosuhteissa ja/tai parisuhteessanne. Pääperiaattena voi pitää, että vain sisältä päin lähtevä muutos ja kehitys tuottaa pysyvää vaikutusta. Me ihmiset olemme taipuvaisia etsimään onnellisuutta ulkopuoleltamme. Pelkkä ulkoisten olosuhteiden tai toisen ihmisen muuttuminen tai muuttaminen tuottaa kuitenkin vain hetkellisen ratkaisun.

Mitä todella haluat?

Kysy itseltäsi, mitä todella haluat ja mikä on Sinulle tärkeää? Kuinka kauan jaksat odottaa suhteen etenemistä, on Sinusta kiinni. Ja kuinka kauan poikaystäväsi tarvitsee, kunnes on valmis sitoutumaan ja haluaako hän ylipäätään muuttaa yhteen kanssasi, on taas hänen päätettävissään. Hänen vastuullaan on käsitellä omat pettymyksensä edellisestä suhteesta, jotta hän osaisi suhtautua Sinuun sellaisena kuin Sinä todella olet eikä sellaisena kuin hänen entinen tyttöystävänsä oli. Sinä voit puolestasi työstää omia elämänkokemuksiasi vapautuaksesi menneisyytesi rajoittavista vaikutuksista.

Avaa tunnelukkosi

On inhimillistä ikävöidä rakastaan, kun tapaamisianne on melko harvoin. On luonnollista, että aikuinen kaipaa yhteen muuttamista rakkaansa kanssa. On hyvä asia tulevaisuuttakin ajatellen, että Sinulla on muitakin merkityksellisiä elämän sisältöjä kuin parisuhde. Kuvaamasi alakuloisuus, aikaansaamattomuus, kaipaus ja tyhjyyden tunne saattavat viitata myös lievään masennukseen ja/tai jonkin tunnelukon aktivoitumiseen. Tunnelukot taas voivat johdattaa työstämään niihin liittyviä onnellisuutta rajoittavia esteitä. Hyvä apuväline tähän on esimerkiksi kirja Avaa tunnelukkosi – Vapaudu elämään täydesti, Young & Klosko. Jos kyse on masennuksesta, vaikuttaisi se olevan elämäntilanteellista eli siihen ei auta mielialalääkkeet vaan oman elämän tutkiskelu ja oman näköiset ratkaisut. Myös ammattiapu voi olla hyödyllistä.

Lapsuuden perhemallin vaikutus

Lapsuuden perheen mallin toistaminen aikuisuudessa on yleistä, vaikka emme sitä usein tiedostakaan. Saattaa olla, että sillä, ettet ole tavannut isääsi ja että poikaystäväsi on kaukana arjestasi, on jokin yhteys. Uskotko ansaitsevasi rakastavan miehen lähellesi? Vai oletko sisäistänyt mallin, jossa elämäsi tärkein mies on kaukana? Yksi reitti päästä omalta osaltasi eteenpäin seurustelusuhteessa on työstää kokemuksesi suhteessa isääsi.

Oman totuuden kertominen

Suosittelen, että keskustelette poikaystäväsi kanssa avoimesti ja perusteellisesti suhteestanne ja katsotte, ovatko tarpeenne yhteiselämän osalta yhteen sovitettavissa. Kerro rehellisesti sydämesi äänellä mitä ajattelet, tunnet ja haluat. Kuuntele avoimesti mitä poikaystävälläsi on sanottavaa. Oman totuuden kertominen on paras tapa luoda perustaltaan vahva suhde (tai huomata, mikäli suhteella ei ole tulevaisuutta).

Onnen aiheiden vahvistamisen keinoja

Ja lisäksi kiteytettynä: Mieti mikä on hyvin jo nyt ja mistä olet kiitollinen. Elä tässä hetkessä ja pyri näkemään ja hyväksymään asiat sellaisina kuin ne ovat juuri nyt. Hyväksyvä asenne mahdollistaa onnellisuuden tässä hetkessä epäkohdista huolimatta. Luo arvojesi mukaisia tavoitteita ja toimi käytännössä niiden suuntaisesti.


Katso Helin tulevat koulutukset ja kirja ”Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään” tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image