Mies, saat olla juuri se kuka olet – Maskuliinisuus ei ole myrkkyä

Maskuliinisuuden uudet määritelmät voivat sekoittaa tai vahvistaa ihmistä.

Tämä aihe on niin monimutkainen, että se vaatii isompaa tarkastelua. Koen tärkeäksi, että otetaan kuitenkin ensin perusteemat esille, joista voimme lähteä liikkeelle.

  • Nämä ovat sanoja, joilla on monia erilaisia merkityksiä. Ihmiset ymmärtävät eri tavoilla sanaa maskuliinisuus. Osalle se on kirosana, osalle se on osa identiteettiä, osalle se ei tarkoita mitään, osa liittää sen ainoastaan sukupuoleen. Niinpä tämä on monimutkaista, koska tälle ei ole yhteistä sovittua määritelmää. Myös oma kokemus ja historia vaikuttavat suhtautumisesta tähän asiaan.
  • Jokaisella pitäisi olla oikeus elää, ilmentää itseään niin kuin haluaa. Siihen (ilmentämiseen) ei pitäisi enää tässä ajassa olla mitään pakkoa tai rajoitteita. Niin kauan kuin elää toisia kunnioittaen ja elämää ylläpitäen, jokainen saa tehdä elämässä mitä haluaa.
  • Meissä jokaisessa on ihmisyyden kaikkia puolia, eri suhdanteissa. Tässä yhteydessä voitaisiin sanoa, että meissä kaikissa ihmisissä on sekä maskuliinisia, että feminiisiä ominaisuuksia. Ja näkemykseni on, että kun ihminen elää vapaasti, itseään ilmentäen, näillä termeillä ei ole enää mitään merkitystä. On vain elämä. Ainoastaan näin symbolisessa kirjoitetussa kielessä (joka on rajallinen elämään verrattuna) sillä voi avata ajatuksia toisille ihmisille. Mutta meissä on monia piirteitä, ominaisuuksia, joita voimme ihmisenä käyttää. Nämä eivät ole liitoksissa kulttuurin ”ohjelmointiin”, eli opittuihin tapoihin kulttuurista. Sekä miehissä, että naisissa on maskuliinisuutta ja feminiinisiä ominaisuuksia.
  • Sinulla tai minulla ei ole mitään pakkoa tehdä mitään, mikä ei tähän hetkeen tunnu sinun jutultasi.
  • Jokainen määrittelee itse sanat, tässä tapauksessa maskuliinisuuden. Osalle se on ”paha”, osalle se on ”hyvä”, osalle se on neutraali. Ei ole mitään yhteistä tulokulmaa tai ennen kaikkea yhteistä tunnetulokulmaa. Minulle maskuliinisuus on kaunista ydinolemista.

Tässä muutamia asioita, jotka mielestäni ovat perusteita tälle keskutelulle. Lyhyesti, SAAT OLLA SITÄ MITÄ HALUAT. Kunnioita elämää ja toisten tapaa olla.

Kuva: Jouni Ranta

Toksinen maskuliinisuus

Maailmalla on levinnyt kovaa vauhtia termi ”toksinen maskuliinisuus”. Tällä viitataan maskuliinisiin piirteisiin, joita pidetään haitallisena, suorastaan myrkyllisenä. Haluan heti tässä vaiheessa pysäyttää keskustelun. Maskuliinisuus ja toksinen maskuliinisuus eivät ole mielestäni sama asia.

Maskuliinisuus on erittäin hieno asia ja sen takia toksinen maskuliinisuus voitasiin kääntää eri sanamuotoon, jotta siitä ei ala kehittyä alitajuntaisesti liike itse maskuliinisuutta vastaan. Itse ehdottaisin epäkypsä maskuliinisuus. Maskuliinisuus, joka ei ole ehtinyt vielä kehittyä siihen muotoon, mitä maskuliinisuus voi parhaimmillaan olla.

Mikäli puhutaan toksisesta maskuliinisuudesta, silloin pitäisi pystyä puhumaan myös toksisesta feminiinisyydestä. Mutta sekään ei vie mielestäni kahta erilaista energiaa lähemmäs toisista, niin siihenkin voitaisiin miettiä sanaa epäkypsä, kehittymätön feminiinisyys.

Toksinen feminiinisyys voisi olla vastuun välttelyä, selän takana puhumista, juoruamista ja mahdollisesti käytöstä, joka käyttää emotionaalista vahvuutta manipuloidakseen muita ihmisiä.

 Tämä on nykyään paljon tunteita herättävä asia, joten selkeytetään. Ovatko miehet tehneet pahaa naisille menneisyydessä ja vielä nykyäänkin? Kyllä. Ovatko miehet tehneet pahaa MIEHILLE menneisyydessä ja vielä nykyäänkin. Todellakin. Ovatko miehet olleet tekemässä suurinta osaa historian pahuuksista. Kyllä. Voiko niitä perustella millään? Eipä juuri. Mutta on myös tosi tärkeä muistaa:

Maskuliinisuus on myös suojellut koko ihmishistorian kaikkea sitä mikä on ihmisille tärkeää. Maskuliinisuus on palvellut kylää ja heimoa omalla voimallaan.
Se on tehnyt valtavan paljon hyvää juuri sillä ydinenergiallaan, jota nykyisin yritetään väheksyä ja kitkeä pois. Ei kaikki, mutta tähänkin törmään. 

Maskuliinisuus ei ole pahaa – se on elintärkeää, jos minulta kysytään.

Paljon on nykyisin konsepteja ja ajatuksia varsinkin parisuhteissa, joissa ydinenergiana on feminiininen energia. Me tarvitsemme feminiinisen energian nousemista ja sillä rakentamista, siitä varmasti moni on samaa mieltä. Mutta me myös tarvitsemme vahvaa maskuliinista mallia tukemaan, voimistamaan ja suojelemaan kaikkea sitä mikä on niin kaunista ja elämää ylläpitävää.

Jos uskomme ajatukseen, että jokin perustavanlaatuinen ydinenergia on turhaa ja toksista, se ei jätä juuri tilaa sen terveelle, kypsälle ilmentymiselle. 

Itse haluan olla tukemassa sitä vahvaa, juurevaa ja tietoista energiaa, joka tuoksuu testosteronille. Se haju on nimittäin tuomassa miehille myös hyvää, tasapainoista mieltä, joka pitää esimerkiksi masennuksen loitolla.

Miesten viikonlopun tunnelmaa

Haluan olla luomassa tilaa miehille, jotta he saavat ilmentää sitä mitä he ovat sisältään. En ole niinkään luomassa ”herkkää miestä”, vaan enemmän minua kiinnostaa rehellinen, avoin mies, joka tiedostaa oman tarpeensa. Jos se jollain miehellä tarkoittaa enemmän tiputtautumista omaan herkkyyteensä, niin mahtavaa. Jos se jollain miehellä tarkoittaa enemmän tiputtautumista omaan fyysiseen vahvuuteensa, niin mahtavaa.

On tärkeää antaa tilaa monenlaiselle maskuliinisuudelle, ei pelkästään tietynlaiselle ilmentymälle. Monet miehet kaipaavat tilaa, jossa saavat ilmentää aggressiotaan turvallisesti, saada tuntea oman voimansa tukevasti. Monet kaipaavat myös tilaa omille tunteilleen ja niiden ilmentämiselle. Monet kaipaavat yksinkertaisesti vain hyväksyntää siihen ydinenergiaan, joka heissä on, mutta jota ei vielä tueta.

Maskuliinisuus ei ole toksista, ei ole koskaan ollutkaan. On ollut paljon ihmisiä, jotka ovat epäkypsyydessään tuoneet paljon pahaa ja tuhoa mukanaan. Mutta toivon, että sekä maskuliinisuus ja feminiininen energia tulevat vahvistumaan ja tulemaan enemmän tasapainoon toistensa kanssa, kumpikin omasta ydinenergiastaan tullen.

Suomennettuna, toivottavasti saamme jatkossakin olla sitä mitä haluamme olla. Toivottavasti kohtaamme toisenlaisen ihmisen kunnioittavasti ja tukevasti, sekä saamme tältä ihmiseltä samanlaisen kohtelun. Arvostus luo tilaa ihmisyydelle.

Luonnollisin versio minusta -blogia sponsoroi Biomed

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image