Miksi taas kävi näin? – Mihin haasteeseen törmään yhä uudelleen?

Elämän oppitunnit – nuo haastavat, hienot tilaisuudet! Mitä olet tullut oppimaan? En puhu nyt virallisista koulutuksista, vaan kärsimyksestäsi, iloistasi, haasteista ja haaveistasi. Mihin asiaan törmäät yhä uudestaan? Mitä tunnet jo oppineesi? Laita merkille kysymyksesi ja oivalluksesi.

Elämän oppitunnit voivat liittyä mihin tahansa aiheeseen. Yleensä ne heräävät suurten inhimillisten tilanteiden äärellä – syntymässä, kuolemassa ja rakkaudessa. Oppitunnit haastavat myös arjessa ihan joka päivä. Ne voivat liittyä esimerkiksi luopumiseen, nöyrtymiseen, hyväksymiseen, voimaantumiseen tai rehellisyyteen. Mitä joustavammin kohtaat elämän oppitunteja, sitä vähemmällä saatat päästä, tosin tätä en lupaa. Joskus niitä, keillä on vaikeimmat oppiläksyt, valmistetaan tärkeisiin tehtäviin. Yritä muistaa se, jos meinaat joskus murtua.

Elämä antaa uusia mahdollisuuksia

Kyse on persoonasi hioutumisesta, joka tapahtuu usein ihmissuhteiden välityksellä. Kuten timanttia, sinuakin hiotaan. Hionta on timantin tärkein ominaisuus ja sillä on ratkaiseva vaikutus timantin kauneuteen. Timantti on maailman kovinta ainetta ja välillä tuntuu, että ihminenkin on kovin periksiantamaton virheissään ja puutteissaan. Mutta kyllä ihminen oppii. Elämä antaa uusia mahdollisuuksia.

Muista tämä myös silloin, kun katsot läheisiäsi tai sinulle vieraita ihmisiä ja heidän kipuiluaan. Neuvosi ja arviosi saattavat mennä harakoille, mutta vierelläolo ja myötätunto harvemmin.

Jokaisella on omat läksynsä.

Elämä tekee sinusta löytäjän, jos se on tahtosi. Se ravistelee, rakastaa ja varmistaa, että ymmärrät mistä puhutaan. Ehkä synnyit suuren oppitunnin kanssa, jota käsittelet läpi elämän. Sen rinnalla sinulla on todennäköisesti muitakin oppitunteja. Tunnistat sellaiset toistuvista teemoista. Jos huomaat miettiväsi, miksi taas kävi näin, olet elämän sinulle suoman oppitunnin äärellä.

Vaikkei aina siltä tuntuisi, muista, että elämä on puolellasi. Sen tehtäviin kuuluu opettaa sinua maailman tavoille, eikä tämä ole kivutonta. Kysyikö joku, oletko valmis? Ehkä ei. Ei sitä aina tekisi mieli nousta sängystäkään, kun nukuttaa. Elämä herättelee kyllä, kun on aika, sillä sillä on sopimus kanssasi. Olet elämän oppisopimuskoulutuksessa.

Solmun aukeaminen vapauttaa, jopa kollektiivisesti

Kun oppitunti on ohi ja läksyt tehty, tunnet vapautta. Vapautuminen voi tuntua kevyeltä tai siltä kuin vuosien taakka irtoaisi. Muista kiittää itseäsi – olet tehnyt tärkeää työtä ihmisyytesi parissa. Työlläsi voi olla myös kollektiivista merkitystä. Ehkä joku toinen pääsee jatkossa helpommalla, koska sinä selvitit solmun.

Vanhempasi tai esivanhempasi ovat voineet kohdata saman oppitunnin ja sinun työsi itsesi kanssa vapauttaa jotain heiltäkin. Myös mahdolliset lapsesi tai muut läheisesi tuntevat sen olossaan, kun näet elämässä uuden puolen.

Mikä elämän oppitunti on sinulle ajankohtainen tai muuten tärkeä?

Löydät osan tästä tekstistä myös Etsijän kirjasta (Otava/Hidasta eämää, 2017).

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image