Isoegoinen johtaja kampittaa työyhteisöään – eikä edes huomaa sitä itse

Yksi johtajan tärkeimmistä kysymyksistä itselleen on: Mikä on motiivini tekemiseni tai tekemättä jättämiseni takana? Auttaako se johdettaviani kukoistamaan? Vai tyydytänkö sen avulla omia tarpeitani?

Johtaja, jolla on liian voimakas ego, saa aikaan vahinkoa. Myötätunnon osoittaminen, kuunteleminen sekä toisten rohkaisu ja heidän kasvunsa tukeminen samoin kuin rakentava yhteistyö tai toisten näkökulmien huomioiminen saavat väistyä suuren egon tieltä.

Egonsa vallassa oleva johtaja on enemmän kiinnostunut siitä, miltä hän näyttää toisten silmissä kuin siitä, että hänen toimintansa auttaisi johdettaviaan suoriutumaan tehtävistään parhaalla mahdollisella tavalla.

Käytännössä tämä voi näkyä esimerkiksi tarpeena olla aina oikeassa, muiden syyttelemisenä taikka hyökkäämisenä tai puolustautumisena. Tällainen johtaja näyttäytyy usein kilpailullisena, voitontahtoisena ja hänellä on voimakas tarve käyttää valtaa muihin ja kontrolloida. Myös korostettu tarve saada huomiota, ylistystä tai hyväksyntää ovat tyypillisiä suuren egon tarpeita.

Liian vahvan egon taustalla on usein matala itsetunto sekä epävarmuus ja pelko. Ego on ikään kuin suojakuori liian pehmeän sisuksen ympärillä.

Epävarmuus, pelko ja itsetunnon vauriot ovat kuitenkin täysin normaaleja ilmiöitä. Kaikissa meissä on egoistia piirteitä, joten kenelläkään meistä ei ole varaa tuomita toisiamme.

Egoistinen käyttäytyminen tapahtuu yleensä tiedostamattomasti ja tahattomasti.

Aika harva johtaja tietoisesti pyrkii kampittamaan työyhteisöään tai organisaatiotaan. Mutta etenkin kuormittuneena ja paineen alla näin helposti tapahtuu.

Siksi tietoiseksi tuleminen omista arvoista, ajattelusta ja toiminnasta sekä näiden vaikutuksista muihin on johtajana kehittymisen keskiössä. Jokaisen meistä kannattaa hyväksyä se, että aina välillä minunkin toimintaani ohjaavat enemmän omat etuni kuin yhteisön paras.

Vain sitä, mistä olen tietoinen, voin kontrolloida. Se, mistä en ole tietoinen, kontrolloi minua.

Kuva: Pixabay/Rondell Melling


Jos haluat kehittää omia tai tiimisi tietoisuustaitoja, ota yhteyttä eveliina.salonen@avarra.fi

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image