3 keinoa, joilla opit oman elämäsi mestariksi

Yksi rikkaan (työ)elämän peruspilareista on valinnan vapaus. Sen lähtökohtana on itselle arvokkaiden asioiden, omien vahvuuksien ja oppimishalukkuuden tunnistaminen.

Tämä vaatii aikaa itsen äärellä. Myös rohkeutta. Rohkeutta kuunnella sisintään. Rohkeutta tehdä valintoja itselleen rehellisenä. Rohkeutta unelmoida ja uskoa, että unelmat on mahdollista toteuttaa. Rohkeutta ottaa vastuu oman elämän johtajuudesta.

Voit tehdä ihmeitä, kun pidät niiden tekemistä arvokkaana ja mahdollisena. Unohda aluksi, missä ammatissa haluat toimia. Aloita mieluummin siitä, mitä haluat tehdä arjessasi, päivästä toiseen. Mitä sellaista osaat, mikä on sinulle arvokasta ja mistä sytyt. Mitä sellaista olet valmis oppimaan.

1. Kirkasta arvosi

Arvoista on tullut vähän klisee. Organisaatioilla on kirjattuna hienolta kuulostavia arvoja, jotka kuitenkin loistavat arjessa poissaolollaan, ollen vain näyttöarvoja.

Arjen tekemisemme ja kalenterimmme ovat suora peilaus arvoihimme. Kuten useat organisaatiot, nimeämme mekin usein arvoiksemme jotain ylevää. Jotain aivan muuta, kuin arkemme ja ajankäyttömme todeksi kertovat. Oikeat arvot ovat jaloja aikeita ja sanoja enemmän. Ne ovat käyttöarvoja.

Kirkasta omat arvosi. Kirkastettuna ne ovat sinulle suureksi avuksi. Ne ohjaavat valintojasi, ajankäyttöäsi, arjen tekemistäsi ja asennettasi tukemaan sitä, mitä elämältäsi todella haluat. Ne ohjaavat tekemään itsellesi merkityksellisiä, parempia asioita. Usein myös paremmin. Ne auttavat karsimaan turhan. Tehdessäsi itsellesi arvokkaita asioita saat energiaa ja hehkut hyvää oloa.

2. Keskity siihen, missä olet hyvä

Älä keskity siihen mitä kerrot CV:ssäsi. Keskity siihen missä olet hyvä ja mistä pidät. Tunnista ja listaa vahvuuksiasi, joissa pääset toteutumaan. Joissa saat onnistumisen kokemuksia. Omien vahvuuksien tunnistaminen antaa myös luvan siihen, ettei tarvitse osata kaikkea. Vahvuuksien vahvistamisen voima on tutkittu ja väkeväksi havaittu.

Älä keskity pelkästään taitoihisi, tärkeitä ovat myös luonteesi vahvuudet. Ne kulkevat jokseenkin käsi kädessä asenteesi kanssa. Sanotaan, että esimerkiksi työssä pärjäämisessä vain yksi kymmennys perustuu tiedolle ja taidolle ja peräti yhdeksän kymmennystä asenteelle.

3. Opi oppimaan

Oppiminen on olennainen osa kyvykkyyttä. Myös avain muutokseen. Olemme ”korkeasti oppineita”, kun meissä ja tekemisessämme tapahtuu muutos. Se että muistaa, tietää, oivaltaa ja ymmärtää ei ole vielä oppimista parhaimmillaan. Sanoista ja ajatuksista on matkaa tekoihin.

Tietoa voi kerryttää, taitoja voi oppia ja kokemusta karttuu ajan myötä. Tämän nielemme. Sen sijaan uskomme luonteenpiirteitämme jähmeän muuttumattomiksi. Kun minä nyt vain olen tällainen, niin voivoi. Sen lisäksi, että kyse on velttoudesta sekä tarpeen tullen ”sopivan” ominaisuuden taa piiloutumisesta, on kyse ennen kaikkea itsen kutistamisesta. Ajatukset vaikuttavat aivoihimme vahvistaen käsitystä muuttumattomuudestamme. Olemme siis oikeassa. Mutta ah, kuitenkin niin väärässä.

Oppimisen mahdollisuuksia on kaikessa ja kaikkialla. Huomaat niitä, kun kuljet ikuisen oppijan identiteetillä ja asenteella. Kun näet haasteet riemullisina, muiden kokemukset ja menestymisen inspiraationa ja epäonnistumisesi sekä kritiikin arvokkaina. Kun pääset virhefobiasta. Opithan ehdottomasti eniten virheistä, omistasi ja toisten.

Omaehtoinen oppiminen on useimmiten hauskaa, mutta vaatii myös venymisalueelle uskaltautumista. Mestaruuden asiassa kuin asiassa sanotaan vaativan 10 000 treenituntia.

Yhdessä oppiminen on nopeampaa ja syvempää kuin yksin. Hyvässä porukassa se on myös riemullisempaa. Vastuu oppimisesta on aina itsellä, mutta hyvä valmentaja innostaa, rohkaisee, haastaa, kuuntelee, tukee kasvua ja vauhdittaa ylämäessäkin. Etsi kasvusi tueksi sytyttävä valmentaja ja syttyvä porukka.

Mestarilla on aloittelijan asenne. Kun et luule tietäväsi, kykenet oppimaan. Opi oman elämäsi mestariksi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image