Kuinka pysyn rauhallisena ja tasapainossa?

Terveyttä voi tarkastella monesta eri vinkkelistä. Voimme ottaa vitamiinit, kivennäisaineet ja mineraalit käsittelyyn. Tarkastelemme nykyisin paljon kehoa hormoneiden toiminnoista käsin. Immuniteetti on yksi teema mikä monia kiehtoo, suolistosta puhumattakaan. Nämä kaikki ovat mielestäni äärimmäisen hienoa työkaluja joita voi ja kannattaa käyttää mikäli oma terveys kiinnostaa pintaa syvemmältä. Eräs teema mikä on vielä saanut vähemmän huomiota on aivojen välittäjäaineet. Tarkastelen tässä neljää päävälittäjäainetta.

Ensimmäinen osa löytyy: TÄÄLTÄ
Toinen osa: TÄÄLTÄ
Kolmas osa: TÄÄLTÄ

Neljäs ja viimeinen osa oli minulle vaikein. Se kuitenkin oli yksi tärkeimmistä löydöistä koska se toi omalta osaltaan tasapainon ja rauhallisuuden takaisin elämääni.

Vakaa GABA

GABA (gamma-aminobutyric acid, eli gamma-aminovoihappo) persoonat ovat vakaita ja rauhallisia. Nämä ovat niitä, jotka tekevät työnsä tunnollisesti, saapuvat sovittuun aikaan paikalle ja ovat toisten ihmisten luottohenkilöitä. Kyky luoda tavoitteita, organisoida tapahtumia ja aikatauluja ovat arkipäivää ihmisille, joiden pääasiallinen välittäjäaine on GABA. Käytännöllisyys, objektiivisuus ja tasapaino kuvaavat näitä henkilöitä loistavasti ja nämä piirteet tekevät GABA henkilöistä loistavia tiimikavereita. Samalla instituutiot ja tavat ovat tärkeitä kyseisille ihmisille. Parhaimmillaan henkilö on silloin, kun hän saa palvella toisia, esimerkiksi tekemällä koko perheelle ruokaa, tarjoten samalla huolenpitoa.

Epätasapainossaan GABA painotteiset ihmiset voivat tarrautua liikaa toisten ihmisten auttamiseen ja heidän huomioon. Samoin liika tarrautuminen kumppaniin tai vaikka auktoriteettiin voi luoda riippuvuussuhteita pitkällä aikavälillä. Liian vähän kyseistä välittäjäainetta tekevät ihmiset hermostuneiksi, levottomiksi ja näin keho luo elämän pienistä asioista stressaavia kokemuksia.

Tasapainottaminen

Koska GABA on tärkeä välittäjäaine hermostolle, sillä on suuri vaikutus myös muiden välittäjäaineiden tasapainon pysymiseen. Theta -aivoaalto yhdistetään myös GABA:an. Rauhoittuminen on siis tärkeää, kun GABA halutaan tasapainottaa. Kuitenkin jos hermosto on kuormituksella ja keholla ei ole rakennuspalikoita tehdä tätä välittäjäainetta, rentoutuminen ei välttämättä ole niin helppoa. Tähän kuitenkin voi vaikuttaa seuraavilla asioilla:

Syö riittävästi hyvälaatuisia hiilihydraatteja. Hiilihydraatit ja erityisesti L-GLUTAMIINI aminohappo on päärakennusaine GABA:lle. Pitkäketjuisia hiilihydraatteja on hyvä lisätä, mikäli olet pitkään hermostuneessa, stressaantuneessa tilassa.
Itse söin vuosia vähähiilihydraattista ruokaa ja se aiheutti minulle hyvin suuria vaikeuksia nukkua syvää ja korjaavaa unta. Olin paljon tilassa missä innostuneisuus oli katossa, jopa iltaisin. Huonoilla yöunilla tästä seurasi luonnollisesti väsymystä ja kierre, jossa energiaa (eikä välittäjäaineita) ollut riittävästi. Tämä vaikutti hyvin todennäköisesti moneen asiaan, myös välittäjäaineiden epätasapainoon, mikä ei aina ole hyvä asia. Asia rupesi korjaantumaan lähes samalla hetkellä kun lisäsin hiilihydraatteja jälleen ruokavaliooni. Pitkäketjuiset hiilihydraatit rauhoittavat hermostoa ja antavat keholle lisää työkaluja muodostaa GABAA.

porkkana

GABAA tukevat ruoka-aineet:

– Mantelit
– Banaani
– Maksa
– Parsakaali
– Riisi
– Kaura (suosin itse gluteenitonta)
– Peruna
– Pinaatti

Nämä ruoka-aineet tukevat L-GLUTAMIININ muodostumista GABA:ksi.

Ravinteet

B-vitamiinit (rauhoittavat hermostoa)
Valeriaana
GABA (yleensä ei imeydy hyvin lisäravinteena, jos imeytyy niin silloin on aihetta huoleen, koska GABA:n ei pitäisi pystyä läpäisemään aivo-veriestettä. Jos se taas imeytyy, niin aivo-verieste ei välttämättä suojaa niin hyvin kuin se voisi)
Melatoniini

ruoka

Elämäntapa

Koska GABA haluaa panostaa muihin niin paljon, niin joskus on äärimmäisen tärkeää ottaa aikaa itselle ja latautua sitä kautta. Näin henkilö pystyy panostamaan myös muihin paremmin. Aerobinen liikunta, esimerkiksi kävely luonnossa auttaa GABA:n muodostumiseen. On hyvä myös vältellä lyijyä, joka vähentää GABA:n muodostumista. Kannattaa myös valmistella esimerkiksi aamu hyvin ja huolella, jotta pysyt hyvin sovituissa aikatauluissa. Tämä nostaa GABA:n muodostumista. Kun taas maailma tarjoaa haasteita, niin on hyvä nähdä isompi kuva ja muistuttaa itseään miten hyvin asiat onkaan. Muistuttamalla itseään, että muutkin osaavat elää elämäänsä, ilman jatkuvaa auttamista on hyvästä. Tähän lisättynä kuppi Reishi (lakkakääpä) teetä, niin GABA tasosi ovat jo mukavasti tasapainottumassa. Mitä enemmän pystymme näkemään rauhan kaaoksessa, olemme tasapainossa myös välittäjäaineiden tasolla. Jos taas pysymme jatkuvasti samassa rutiinissa, niin ehkä on aika vaihtaa vaihteita ja tehdä jotain erilaista. Tämä vähentää GABA tasoja ja auttaa nostamaan asetyylikoliini tasoja.

ranta

Välittäjäaineet yhteenveto

Nyt kun olemme käsitelleet neljä pääasiallista välittäjäainetta, niin on hyvä muistuttaa, että meillä jokaisella on jokaista näitä välittäjäainetta kehossamme. Osalla suhdanteet vain vaihtelevat, eri välittäjäaineita on toisia enemmän kuin toisia. Niinpä yhteen ei kannata liikaa takertua, vaan peilata omaa persoonallisuuttaan näiden kautta ja miettiä, voisiko jotain osa-aluetta nostaa tai laskea. Jos jokin välittäjäaineista on selkeästi jäänyt huomiotta, niin siihen kyllä kannattaa panostaa, koska se tekee meistä kokonaisempia ihmisiä, tasapainottaen meidän molempia aivolohkoja ja antaen ymmärryksen myös toisiin ihmisiin paremmin. Kun pysymme tasapainossa, jatkuvasti heilahdellen puolelta toiselle kylläkin, niin näemme maailman monivärisesti ja sitä kautta ehkä myös oman itsemme kokonaisemmin. Onnea matkallesi, toivotan sinulle elämän makuista matkaa!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image