Pomo hengittää niskaan – ja muita metaforia

Tässä kyllä riittää pureskelemista. Mulla ihan hengitys salpautui, kun näin sen tyypin! Huh, vihdoinkin sain tämän taakan pois harteiltani. Pomo hengittää koko ajan mun niskaan. Se uutinen oli kuin isku vasten kasvoja. En halua sulattaa sitä, miten minua kohdeltiin. Haistoin palaneen käryä. Tämä asia aiheutti närää. Menetin kasvoni siinä tilanteessa. Se oli kuin olisi isketty nyrkillä palleaan. Minulla meni jalat alta. Jouduin nielemään sanani siinä tilanteessa. Se tuli ihan ihon alle.

Edellisessä kirjoituksessani esitin META-Healthin™ ehkä vallankumouksellisiakin näkemyksiä terveydestä ja niistä tekijöistä, jotka sytyttävät meissä erilaisia sairausprosesseja. META-Healthin ydin on ymmärtää niitä tekijöitä, jotka sytyttävät meissä yksilöllisiä stressireaktioita, jotka taas vuorostaan aiheuttavat meille hyvin erilaisia kehon, mielen ja käyttäytymisen tason oireita.

Se miten itse kukin meistä havainnoi maailmaa omassa sosiaalisessa ympäristössään, on täysin yksilöllistä. Myös se, miten reagoimme omiin havaintoihimme. Aivot tekevät ison työn pilkkoen, poistaen, tulkiten ja yleistäen kaikkea sitä informaatiota, mitä ympärillämme on. Emme millään voi olla tietoisia kuin hyvin pienestä osasta aistimuksia, joita saamme joka hetki.

Aivot kykenevät käsittelemään kohdalle tullutta aistiärsykettä sekunnin murto-osassa niin, että aivot vertaavat aiemmin koettuja tapahtumia tähän uuteen tilanteeseen; onko tämä uhkaava vai turvallinen jne. Alitajuiset uskomuksemmekin ovat vaikuttamassa siihen, miten reagoimme erilaisissa tilanteissa. Onko tilanne täysin neutraali, aiheuttaako se minussa pelkoa, ärsyyntymistä tai kenties positiivista hämmästystä ja ihastelua. Katso ylläolevaa kuvaa uudelleen ja mieti, mikä oli ensireaktiosi, kun näit tuon kuvan?

Jos jokin tilanne on meille yllättävä ja stressaava, puhumme META-Healthissa kahdesta käsitteestä: SEE (significant emotional event) ja UDIN-moment (unexpected, dramatic, isolating, no strategy to deal with it). SEE voi kuvata niin sanottua ”pientä traumaa” ja UDIN isompaa traumaa, eli hetkeä ja tilannetta, joka on minulle odottamaton, yllättävä ja se sytyttää voimakkaan tunnereaktion, koen jääväni yksin tilanteessa jossa minulla ei ole valmista mallia toimia. Kaikki tämän kaltaiset kokemukset sytyttävät kehossa fysiologisen stressitilan, olivat ne kokemukset kuinka pieniä tahansa.

Kyse on siis siitä, miten juuri minä luon oman stressireaktioni, ja miten juuri minun kehoni siihen metaforisesti reagoi – tämä on META-Healthin ydintä. Erityisesti kroonisissa sairauden tiloissa nämä stressinlaukaisijat ovat tiedostamattomia ja ne ovat jokapäiväisessä arjessamme läsnä päivittäin tai muulla tavoin säännöllisesti. Tässä yksi esimerkki:

Henkilö kokee, että hänen esimiehensä kohtelee häntä epäoikeudenmukaisesti, epäilee hänen työn laatuaan. Omassa tarinassaan hän kertoo, että ”Mun pomo hengittää koko ajan mun niskaan, enkä voi olla oma itseni. Pelkään että teen sen vuoksi virheitä.”. Arvannet varmaan, millaisia oireita tällä henkilöllä on? Aina perjantaisin, kun työviikko on ohi ja viikonloppu alkamassa, hänellä alkaa tulehduksellinen kipu niskalihaksissa ja hän saa päänsärkykohtauksen.

Miten sitten META-tiedon avulla voidaan tulkita tämä krooninen prosessi? Aina sunnuntai-iltana, kun henkilö alkaa jälleen ahdistua tulevasta työviikosta, hän luo itselleen stressireaktion myös niskalihaksiin, jotka jännittyvät ja muuttuvat kireiksi. Niskassa nimittäin ”asuu” metaforan lailla tunne, että minua on kohdeltu väärin, eikä minulla ole riittävästi kykyä vaikuttaa tilanteeseeni. Päänsärkyihin saattaa liittyä valtava stressi siitä, tiedänkö riittävästi ja pelko siitä jos tietämättömyyttäni teen virheitä. Solutasolla stressivaiheessa tapahtuu solukatoa, joka vaikuttaa myös lihasten toimintaan heikentäen niitä.

Kehomme on kuitenkin älykäs; se kykenee tasapainottumaan tästä tilasta, kunhan vaan stressi ”kääntyy pois päältä”. Tässä esimerkkitapauksessa perjantaisin henkilö saa vihdoin huokaista helpotuksesta, kun vapaat alkavat. Nyt ollaan tässä käännevaiheessa, jossa elimistö siirtyy enemmän parasympaattiseen tilaan ja tästä alkaa kehomielen tasapainottuminen takaisin normaalitilaan. Tämä tasapainottuminen tarkoittaa tyypillisesti tulehduksellista kipua pehmytkudoksissa sekä ns. paranemiskriisinä esimerkiksi päänsärkykohtausta. Solutasolla tämä näkyy lihassolujen määrän lisääntymisenä.

Miten tämä krooninen oirekierre voitaisiin purkaa? Itse käytän META-tiedostamista, sekä omien oireitteni kanssa että myös asiakastyössä aina silloin, kun asiakkaani on kiinnostunut tietämään enemmän keho-mieliyhteydestä. META-Healthissa sekä tiedostaminen että tilanteen purkaminen näyttäytyy kehon (solujen, elinten, aivojen), tunteiden, uskomusten, käyttäytymisen sekä henkisyyden tasoilla. Jos sinä mietit tätä esimerkin henkilöä, mitä hän itse voisi tehdä; toiminnan, ajattelun/uskomusten sekä uuden oppimisen tasoilla?

Voi olla vaikea lähteä yksin purkamaan vyyhtiä, mutta toki se on mahdollista. Itse olen pian viiden vuoden ajan tutustunut omaan kehomieleeni META-tietoisesti, ja matka on ollut todella kiinnostava! Olen oppinut hurjasti omista reagointimalleistani ja miten kehoni reflektoi niitä. Selkeitä ajattelutavan muutoksia omalla kohdallani ovat muun muassa seuraavat lauseet, jotka ovat minulle tällä hetkellä totta:

  • Kehomieleni on todella viisas, kaikilla oireilla ja reaktioilla on jokin tarkoitus
  • Koska kaikki on älykästä ja tarkoituksenmukaista, minun ei tarvitse enää pelätä oireita tai sairauksia. Tämä taas auttaa minua elämään vähemmän stressaavaa elämää.
  • META-terveenä oleminen ei tarkoita täydellistä terveyttä, koska meissä on joka hetki menossa joitakin sairausprosesseja. Se tarkoittaa minulle sitä, että opettelen ymmärtämään itseäni ja kehoani, sekä olemaan erityisen tietoinen omista stressinlaukaisijoistani
  • Oireettomuus ei välttämättä tarkoita sitä että olen terve. Stressivaiheessa ei aina ole näkyviä elimellisiä oireita, ja ne tulevatkin tyypillisesti esiin vasta stressivaiheen jälkeen
  • Haluan ottaa vastuun omasta hyvinvoinnistani. Vaikka en jaksa joka päivä syödä terveellisesti tai liikkua riittävästi, tiedän tekeväni joka hetki parhaani. Olen myös kiitollinen kaikista voimavaroista, joita minulla kulloinkin on
  • Sairaudet ja oireet tulevat aina haastamaan meitä myös henkiseen kasvuun, tulemaan siksi ihmiseksi kuka aidoimmillani olen. Tämä onkin usein se haastavin kohta. On suhteellisen helppoa ymmärtää omia oireitaan, mutta jos lopullinen paraneminen vaatii isoja elämänmuutoksia, se ei luonnollisesti ole aina helppoa! Mutta jos kuuntelen omaa sisintäni ja luotan kehon ja sydämen viesteihin, se on mahdollista <3

Jos mietit omia oireitasi, mikä kehollinen metafora ja tarina niiden takaa löytyy?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image